Door Silke De Bouw Meer uit de zon 21-11-2017

Zonnepanelen: zelf plaatsen of installateur zoeken?

Je hebt de knoop doorgehakt. Je hebt gekozen voor duurzame energie. En omdat een eigen windmolen in je achtertuin om tal van redenen vandaag nog niet aan de orde is, heb je gekozen voor zonnepanelen. Dat is een goede stap. En dan komt de aap op de spreekwoordelijke koord. Doe je het zelf of vraag je het aan een professional? Ben je een duivel-doet-al en een handige Harry die niet bang is voor wat hoogtewerk, dan kan je het zelf doen. Het is ten slotte geen rocket science en met de youtube-filmpjes van tegenwoordig kan iedereen het snel leren. Wij raden toch aan om het niet zelf te doen, want het gezegde ‘schoenmaker blijf bij uw leest’ vertelt ten slotte ook een deel van de waarheid. Om zonnepanelen te installeren op een professionele manier vertrouw je best op een bekwame vakman met de nodige certificaten.

Certificaat van bekwaamheid e.a.

Het berekenen en plaatsen van zonnepanelen is een vak apart. Daarom is het steeds goed om verschillende offertes aan te vragen en te werken met een gecertificeerde installateur. Installateurs kunnen erkende certificaten halen voor verschillende, duurzame categorieën:

  • biomassaketels
  • fotovoltaïsche zonne-energiesystemen
  • ondiepe geothermische systemen
  • thermische zonne-energiesystemen voor sanitair warm water
  • thermische zonne-energiesystemen combinatie warm water en ruimteverwarming
  • warmtepompen

Daarnaast is er het certificaat van bekwaamheid dat men kan behalen en wordt toegekend op basis van:

  • het volgen van een erkende opleiding
  • het slagen voor een examen
  • toegang tot het beroep en relevante beroepservaring

Wanneer dat laatste ontbreekt, kan de professionele installateur in spe een ‘certificaat van bekwaamheid als aspirant’ krijgen van RESCert. Later – wanneer de beginner een gevorderde werd met een stevige bagage beroepservaring – wordt dit certificaat omgezet naar een certificaat van bekwaamheid.

Kan ik subsidies krijgen voor zonnepanelen?

De belastingvermindering en de groenlening werden onder minister Di Rupo in 2012 afgeschaft. Vanaf midden 2015 worden er ook geen groenestroomcertificaten gegeven. Sowieso zijn zonnepanelen een goede investering. Vandaar dat de subsidievoordelen ervan de laatste jaren werden teruggeschroefd. Dat neemt niet weg dat er toch nog enkele onrechtstreekse subsidies blijven: de zogenaamde e-peilpremie en de terugdraaiende teller die enigszins lijkt op het groenestroomcertificaat.

De terugdraaiende teller

De terugdraaiende teller is, zoals het woord het zegt, een energiemeter die je letterlijk kan terugdraaien. Wanneer je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan je verbruikt (als je bijvoorbeeld op vakantie bent) zal de teller terugdraaien en dan ‘verkoop’ jij die extra elektriciteit en wordt die terug op het elektriciteitsnet gezet. Wanneer je later terug stroom afneemt, ‘betaal’ je hetzelfde bedrag waarvoor je het ‘verkocht’. Men kan het een soort van subsidie noemen, omdat jouw netbeheerder verplicht is elektriciteit af te nemen van jou als particulier. Maar ook deze regeling loopt op haar eind. Als je vandaag zonnepanelen plaatst kan je je huidige meter door een terugdraaiende vervangen. Het gaat hier dan over installaties onder de 10kW met een omvormer. En dat gaat nog tot 2019, want dan worden alle meters vervangen door ‘slimme’ meters.

E-peilpremie

De e-peilpremie is, net zoals de terugdraaiende meter, ook een onrechtstreekse premie. In die zin dat je met zonnepanelen je e-peil aanzienlijk zal zakken. De e-peilpremie kan je aanvragen bij de netbeheerders Eandis of Infrax. De EPB-aangifte (Energieprestatie en Binnenklimaat) wordt gedaan door de verslaggever samen met de bouwheer nadat de woning in gebruik is genomen of wanneer de bouw klaar is. Om voor de e-peilpremie in aanmerking te komen dienen de zonnepanelen te voldoen aan volgende criteria:

  • 10 kWh per jaar per vierkante meter
  • de installatie dient zuidelijk, westelijk of oostelijk geplaatst te worden
  • een hellingsgraad tussen de 0 en 70 graden

Waar vind ik een professionele installateur?

Via zelfbouwpakketten kan je snel zelf aan de slag. Maar om echt professioneel zonnepanelen te plaatsen, doe je best een beroep op een erkend installateur. Er komt ten slotte heel wat bij kijken – de montage, de omvormer, de koppeling aan het distributienet, hellingsgraad, oriëntatie van je dak, … Een lijst met professionele en dus erkende installateurs van zonnepanelen vind je ook hier. Even doorklikken naar de provincie (Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen) en bellen maar.

Wil je nog meer tips om energie te besparen? Deze blog geeft je meer dan 90 tips – van heel eenvoudige zaken zoals het aanbrengen van tochtstrips tot de installatie van zonnepanelen.

offerte zonnepanelen