menu
Zonnepanelen op je dak, het valt meteen op. En laat dat nu net een factor zijn die voor heel wat consumenten als storend wordt ervaren. Gelukkig staat de technologie niet stil en komen er steeds meer ingenieuze systemen op de markt waarbij hernieuwbare energie hand in hand gaat met architectuur. Een blik op de zonnepanelen van de toekomst.
De Belg heeft een baksteen in de maag, nog steeds. De enorme bezoekersaantallen van de bouwbeurs Batibouw bevestigen dit alleen maar. Het kriebelt bij velen om zelf een bouw- of verbouwproject op poten te zetten. Nu de energienormen steeds strenger worden, kan je als toekomstig bouwer of verbouwer niet achterblijven. Maar het is niet eenvoudig om het ideaalbeeld dat je in je hoofd hebt om te zetten in een energiezuinige en duurzame woning. De nieuwste technologie voor zonnepanelen helpt ons hier echter een heel stuk op weg. Wij inspireren je met enkele originele voorbeelden.
Het Amerikaanse Tesla bracht ons al enkele indrukwekkende elektrische wagens én handige thuisbatterijen. Deze Tesla Powerwall laat de gebruiker toe om onder meer met behulp van een zonne-installatie bijna volledig zelf in te staan voor zijn energieproductie. Maar de laatste ontwikkeling van Tesla gaat nog een stapje verder op het vlak van zonnepanelen: een echt zonnedak met Solar Roof.
Tesla stelde eind 2016 zijn nieuwste project voor. Met Solar Roof tillen ze zonnepanelen naar een hoger niveau. De dakpannen zijn stuk voor stuk kleine zonnepanelen, waardoor je geen – soms – storende constructie bovenop je dak moet aanbrengen. Bovendien bestaan de zonnedakpannen in vier uitvoeringen, zodat je als consument geen toegeving moet doen en je eigen stijl kunt behouden. Je kunt kiezen voor een eerder traditionele rode dakpan of voor een moderne, strakke uitvoering.
Tesla is niet de enige producent die deze nieuwe technologie omarmt. Steeds meer spelers springen op deze kar, waardoor het allesbehalve bij dromen blijft. En je hoeft het zelfs niet ver te zoeken, ook dichterbij huis – in België om precies te zijn – is IZEN al jaren marktleider op het vlak van dakgeïntegreerde zonnesystemen. Hun belangrijkste aandachtspunten zijn de esthetiek, het optimaal benutten van het dak én het nastreven van een hoog rendement. Eén van de eerste realisaties met hun vernieuwde systeem is te zien in Brecht. Bij de renovatie van een oud molenhuisje werd hun ‘Entegre’ gebruikt als dakbedekking.
Het Italiaanse Cotto Possagno heeft onder meer ook al een uitvoering op de markt waarbij de kleine zonnepanelen ingebed zitten in de terracotta dakpannen.
Tijdens een inspirerende sessie op Batibouw nam het designbureau Sun Soak iedereen mee doorheen de talloze mogelijkheden voor zonne-energie als deel van de architectuur van een woning of openbaar gebouw. Waarom zouden we onszelf beperken tot wat we nu al kennen van zonne-installaties? Wat dacht je van flinterdunne folie waarmee je glazen constructies inpakt? Of een carport die je in staat stelt om zowel je elektrische wagen als je thuisbatterij op te laden dankzij de ingewerkte paneeltjes op het dak? Je hoort het, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Dit is het Franse ministerie van Defensie in Parijs, een ontwerp van ANMA Architects. Het volledige dak van dit indrukwekkende gebouw bestaan uit zonnepanelen. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen zijn deze exemplaren niet te herkennen als dusdanig. Aangezien dit ministeriële gebouw zich vlakbij de luchthaven bevindt, mocht er geen sprake zijn van storende én gevaarlijke reflectie voor de piloten die er elk moment van de dag over vliegen. De zonnepanelen zijn dus niet alleen onzichtbaar, ze zijn ook niet-reflecterend.
Dit gebouw behoort toe aan Leefmilieu Brussel, verantwoordelijk voor milieu en leefomgeving in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het architectenbureau cepezed ging hier origineel te werk. Het is geen traditioneel gebouw, gezien de afgeronde dakvorm. Het is vanzelfsprekend dat de gebruikelijke zonne-installaties niet aan de verwachtingen zouden voldoen. Er werd gekozen voor gebogen panelen waarvan elke schroef ook zwart werd geschilderd, met dit mooi resultaat als gevolg.
Pal in het centrum van Brussel verzorgde ASSAR Architects de complete make-over van de hoofdzetel van AXA. Dit gebouw is het perfecte voorbeeld van hoe je slim kunt omgaan met de beperkingen van een stadscentrum en hoogbouw. De twee hoogste verdiepingen – die boven de gebouwen in de buurt uittorenen – werden ingepakt met zonnepanelen. Op afstand lijkt het alsof er gewoon voor een andere kleur van bekleding werd gekozen. Niets is dus minder waar.
Omdat de rechtopstaande gevels langs de noordkant geen enkele positieve invloed hebben op zonneproductie, kozen de architecten ervoor om deze kant te bekleden met hetzelfde materiaal zonder de zonnecellen.
Voor de parking van ELIA bedacht ArchitectesAssoc. een originele invulling. De volledige beschikbare ruimte kreeg een overkapping op basis van zonnepanelen. Niet alleen worden de wagens beschermd, de overkapping doet ook dienst als elektriciteitsproducent. Bovendien worden de werknemers en bezoekers door het spel van licht en schaduw dat werd gecreëerd, gewezen op de zonnepanelen. Dit zonnedak is dus de perfecte mix tussen groene energieproductie en promotie voor duurzame oplossingen.
De projecten die we hierboven hebben voorgesteld, zijn groots opgezette bouwprojecten waarvoor tal van nieuwigheden op het vlak van zonne-energie werden ontwikkeld en geproduceerd. Deze nieuwe technologieën zijn dus niet meteen klaar voor productie op grote schaal en voor ieders budget. Laat hier echter geen twijfel over bestaan: de toekomst is aan de hernieuwbare energie.
Eneco kiest resoluut voor groene energie, zowel uit zonne- als windenergie. Benieuwd naar het aanbod van Eneco? Dat vind je hier terug.