Zonnepanelen op jouw plat dak: kan dat?

Het staat vast: je wil energie besparen én voor hernieuwbare energie gaan. Kortom: je denkt aan zonnepanelen. Maar… je hebt alleen een plat dak. Zijn zonnepanelen dan wel mogelijk? Hoe moet je die installeren? Doe je dat zelf of laat je het beter doen? Hier alvast enkele essentiële antwoorden.

Weet jij hoeveel vierkante kilometer aan platte daken er in ons land nog onbenut bijliggen? Een exact totaalcijfer is er niet, maar je hoeft maar even rond te kijken om te weten dat het cijfer verbluffend is. Een zee van ruimte voor groene ideeën, vinden sommigen. Denk maar aan een groendak. Maar je kan er nog méér mee.

Oriëntatie en helling

Op een plat dak kan je je eigen energie ‘kweken’ door zonnepanelen te installeren. Dat doe je door de panelen optimaal naar de zon te richten – zuidgericht – en een ideale hellingshoek van 30 à 35 graden mee te geven. Doe je dat correct, dan kan je op een plat dak een uitstekend rendement aan zonne-energie verkrijgen.

Ook zonnepanelen op daken met een helling tussen 15 en 50 graden die meer richting oost of west georiënteerd zijn, leveren een mooie opbrengst. Met zonnepanelen op een westelijk gericht dak met een helling van 45 graden kan je tot 75% van de maximale opbrengst behalen.

plat dak zonnepanelen

 

Schaduw en wind

Zonnepanelen kunnen dus perfect op platte daken, zolang je maar rekening houdt met een aantal factoren.

Elk zonnepaneel op een plat dak wordt in de ideale hellingshoek geplaatst. Maar daardoor kan er ook schaduw vallen op andere panelen waardoor die minder gaan renderen. Oplossing: meer ruimte tussen de zonnepanelen voorzien en dus minder panelen per oppervlakte installeren. Minder panelen, minder kWh? Het rendementsverlies kan je compenseren door bijvoorbeeld voor hoogrendementspanelen te kiezen.

Om de zonnepanelen in de gewenste stand te monteren, zijn er ook extra montage-onderdelen nodig. Bij zonnepanelen die bevestigd zijn op consoles moeten die bakken verzwaard worden met grind, stenen of zand, zodat ze niet wegwaaien. Opstaande zonnepanelen vangen namelijk meer wind. Daarmee kan rekening worden gehouden bij de installatie.

Op élk plat dak?

Is élk plat dak geschikt voor zonnepanelen? Een recent plat dak is doorgaans stevig genoeg om probleemloos zonnepanelen te dragen. Die wegen gemiddeld 10 kg per vierkante meter. Daar komen nog de consoles (bakken) bij en het verzwarende materiaal. Oudere platte daken verkeren vaak in minder goede staat. Twijfel je aan de draagkracht? Het loont beslist de moeite om dat te laten controleren en het dak indien nodig eerst te renoveren. Bij die werken kan je (bijvoorbeeld) ook de isolatie verbeteren. Een goede isolatie is trouwens een voorwaarde om kans te maken op een Vlaamse energielening voor de installatie van zonnepanelen.

Prijs zonnepanelen op een plat dak?

Over welke investering spreken we precies? Een correct antwoord daarop krijg je alleen door een offerte te laten maken door een vakspecialist.

Wil je een en ander precies berekenen voor jouw situatie? Check deze nuttige info om je ‘zonneproject’ voor te bereiden. Installeer je het zelf of doe je een beroep op vakmensen? Maak de afweging!

offerte zonnepanelen