menu
Je woont op een appartement in de stad, dus zonnepanelen zijn geen optie. Of toch? Wie weet kunnen we binnenkort wel investeren in zonnepanelen op een ander dak, zoals dat van je buurman of de nabijliggende school.
Als het van Vlaams minister van energie Bart Tommelein afhangt, zijn er grote veranderingen op til op het vlak van zonne-energie. Met het ambitieuze zonneplan wil Tommelein het bijvoorbeeld makkelijker maken om te participeren in energieprojecten die draaien rond hernieuwbare energie. Zo zul je als burger via crowdfunding of zonnedelen kunnen investeren in zonnepanelen op andermans dak. Dan hoef je niet langer over een goed gelegen dak te beschikken om je steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Super, niet?
“We maken iedereen bewust van het potentieel van de zon.” – Bart Tommelein
Momenteel leent onze wetgeving zich er nog niet toe. Er zal dus heel wat moeten gesleuteld worden om verwarring en onduidelijkheden te voorkomen. Wie zal bijvoorbeeld het prosumententarief moeten betalen? De eigenaar van de zonnepanelen of de eigenaar van het dak? Bij wie draait de teller terug? En hoe zal dat dan precies geregeld worden op de energiefactuur? Het zijn maar enkele van de vragen waarop een antwoord moet gezocht worden.
Eneco Solar beschikt in België over 207 eigen sites voor zonne-energie. Voor deze sites werkt Eneco samen met tal van bedrijven. Eneco investeert in de installatie en de ontwikkeling van het zonnepark, bijvoorbeeld op het dak van het bedrijf. De bedrijven zelf kunnen genieten van goedkopere zonnestroom, net omdat ze hun infrastructuur ter beschikking stellen. Maar dit is dus momenteel nog geen consumentenverhaal.
Waar dat wel het geval is, is in Nederland. Daar ontwikkelde Eneco Nederland het concept ‘ZonneHub’. Je wil graag zonnepanelen, maar je hebt geen dak. Dankzij ZonneHub is dat in Nederland geen probleem meer. Je kiest zelf hoeveel zonnepanelen je wilt kopen en Eneco regelt de rest. En dat mag je heel letterlijk nemen. Eneco regelt de locatie, de installatie en het onderhoud van de zonnepanelen. Je wordt als eigenaar op de hoogte gehouden van hoeveel zonnestroom jouw panelen hebben opgewekt en hoeveel je ondertussen al hebt bespaard.
In België is het dus nog even wachten tot we een degelijk wettelijk kader hebben. Wie graag nu al geniet van Belgische zonne- en windenergie, zit bij Eneco aan het juiste adres. Ontdek hier jouw persoonlijke tarief. Wil je graag meer weten over het Belgische verhaal van Eneco?