13 redenen waarom zonnepanelen jou geluk brengen

Dat ze je energiefactuur doen dalen wist je ongetwijfeld al. Dat ze een slimme investering in de toekomst zijn waarschijnlijk ook. Welke voordelen hebben zonnepanelen? Je leest het hier.

1. Je energiefactuur daalt spectaculair

Zonnepanelen leveren gratis groene stroom. Overdag hoef je dus geen elektriciteit af te nemen van het net. Voor de elektriciteit van het net die je ’s nacht en op donkere dagen nog nodig hebt, krijg je bij Eneco het ZonneDak tarief vanaf het moment dat je zonnepanelen installeert. Met een thuisbatterij doe je nog meer voordeel. Zo’n batterij slaat de opgewekte stroom op zodat je hem later kan gebruiken, dan hoef je weer minder energie te kopen.

2. Ze zijn goedkoper dan ooit

De technologie staat helemaal op punt. Daardoor leveren zonnepanelen vandaag stukken meer op dan vroeger, terwijl ze veel minder kosten dan je misschien denkt. Een systeem voor een gemiddeld gezin kost rond de €5.600, inclusief BTW.

3. Je maakt een groene keuze

Als je zonnepanelen plaatst, help je mee om de opwarming van de aarde onder de 1,5°C te houden zoals afgesproken op de klimaattop van Parijs in 2015.

Momenteel is wereldwijd nog maar 1,5% van de gebruikte elektriciteit opgewekt door de zon. Dat mag wat meer zijn, vind je niet? Draag ook je steentje bij aan een duurzamere wereld en kies voor deze onuitputtelijke bron die energie oplevert zonder voor CO2-uitstoot te zorgen.  

 

4. Ze gaan lang mee

Zonnepanelen bevatten geen bewegende onderdelen en hebben dus geen last van mechanische slijtage. Kwalitatieve panelen blijven zeker 25 jaar goed werken. Nog langer kan ook, al vermindert het rendement dat ze opleveren na verloop van tijd.

Ook een omvormer gaat lang mee: je krijgt er 12 jaar garantie op.

5. Ze brengen meer op dan een spaarrekening

Het gros van de spaarrekeningen brengt tegenwoordig minder dan 0,50 % op per jaar, getrouwheidspremie inbegrepen. Een mini-opbrengst van 0,11 % is geen uitzondering.

Zonnepanelen brengen gemiddeld rond de 6,2 % per jaar op. Om dat cijfer te berekenen, gaan we ervan uit dat ze 25 jaar meegaan en dat je in die tijd waarschijnlijk één keer een nieuwe omvormer nodig hebt. We houden rekening met de terugverdientijd, het prosumententarief en de systematische besparing op je energiefactuur (terwijl de energieprijzen naar verwachting 3,5 % per jaar zullen stijgen).

6. Je hebt er geen onderhoud aan

Je merkt nauwelijks dat je zonnepanelen op je dak liggen hebt. Ze zijn stil, veilig en vragen nauwelijks onderhoud. Omdat ze glad en schuin gemonteerd zijn, spoelt de regen het meeste vuil weg. Elk jaar even nakijken of er geen beschadigingen of hardnekkig vuil aanwezig zijn, helpt wel om je rendement optimaal te houden.

7. Je gaat vanzelf minder verbruiken

De goedkoopste en milieuvriendelijkste energie, is de energie die je niet verbruikt. En ook daarbij helpen zonnepanelen je! Veel eigenaars van zonnepanelen merken op dat ze vanzelf bewuster omgaan met elektriciteit. Doordat je de prestaties van je installatie overzichtelijk kan opvolgen op je computer, tablet of smartphone wordt dat ook veel gemakkelijker.  

voordelen zonnepanelen

 

8. Je bent klaar voor de toekomst

De Belgische en Europese overheden vragen steeds meer energie-efficiëntie van iedereen. De energienormen voor nieuwbouw verstrengen voortdurend. Wie renoveert, maakt meer kans op steun als hij werk maakt van een lager energiepeil voor zijn woning.

We mogen verwachten dat de energielat voor alle woningen hoger zal gaan liggen. Als je nu al zonnepanelen installeert, ben je alvast voorbereid.

9. Je verdient ze snel terug

Gemiddeld heb je na 10 jaar ruimschoots je installatie terugverdiend, ook al zijn de meeste subsidies en premies afgeschaft. Je installatie gaat dan nog wel 15 jaar mee, terwijl jij blijft genieten van gratis groene stroom.

10. Je kan ze recycleren

De producenten zoeken continu naar schonere technieken en grondstoffen om zonnepanelen te maken. Vandaag kunnen ze afgedankte exemplaren voor 90% recycleren en verwerken tot nieuwe.

11. Je laat ze moeiteloos installeren

In enkele muisklikken vraag je een vrijblijvende offerte aan. Wij regelen voor jou een afspraak met één van onze partners, die je dak komt opmeten en je een precieze offerte bezorgt.

Na jouw akkoord komt onze partner snel je zonnepanelen plaatsen. Je krijgt ongeveer één dag technici over de vloer en kan meteen genieten van een lagere energierekening.  

12. Je huis wordt meer waard

Net als een ruime garage, een droge kelder en een zonnig terras betekenen zonnepanelen een waardevolle surplus als je je huis wil verkopen. Doorgaans mag je er op rekenen dat je minstens je investering terugkrijgt.

Zonnepanelen maken je huis aantrekkelijker voor kopers:

  • Bij sommige banken krijgen ze een interessantere lening.
  • Ze kunnen rekenen op een lagere energiefactuur.
  • Het e-peil van jouw huis is lager dan dat van een vergelijkbaar huis zonder zonne-energie.

Een derde van de mensen die op zoek zijn naar een huis, wil er het liefst één met zonnepanelen. Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat zo’n huis gemiddeld 70 dagen sneller verkocht wordt dan een huis zonder zonne-installatie.

voordelen zonnepanelen

 

13. Je krijgt steun van de overheid

Als je zonnepanelen wil plaatsen, kom je misschien in aanmerking voor deze steunmaatregelen:

  • Vlaamse Energielening: hiermee kan je tot €15.000 lenen van de Vlaamse overheid. Je betaalt maximaal 2% intrest en krijgt tot 8 jaar de tijd om het geld terug te betalen. Weet wel: dit systeem blijft nog maar tot eind dit jaar bestaan. Nú investeren in zonne-energie is dus de boodschap.
  • Verlaging onroerende voorheffing: als je huis een zogenaamde ‘Ingrijpende Energetische Renovatie’ ondergaat, betaal je gedurende 5 jaar beduidend minder of zelfs geen onroerende voorheffing.
  • Btw en kadaster: als je huis 10 jaar of ouder is, betaal je doorgaans maar 6% btw op je zonnepaneleninstallatie. Ook stijgt het kadastraal inkomen van je woning niet.
  • Lokale overheidssteun: het loont het zeker de moeite om na te kijken of je gemeente of provincie nog steun geeft. (Klik op ‘zoek uw subsidie’.) Woon je in Limburg, dan is de DuwolimPlus Energielening bijvoorbeeld ongemeen interessant.

Hoe dan ook verdien je je installatie terug doordat je elektriciteitsfactuur daalt. Dat de meeste subsidies en premies afgeschaft zijn, doet daar geen afbreuk aan. De eindsom blijft positief.

offerte zonnepanelen