Rendement zonnepanelen
Door Stefan Van Rompaey Meer uit de zon 15-11-2016

Het rendement van zonnepanelen: zo haal je er alles uit

Wanneer je kiest voor zonnepanelen, dan wil je vanzelfsprekend het beste rendement uit je installatie halen. Hoe installeer je die het best? Wij schotelen je enkele slimme ingrepen voor mét een positief effect op je energiefactuur.

Minder goede oriëntatie en dakhelling?

Dacht je dat een dak pal op het zuiden moet gericht zijn om voldoende verbruik te dekken? Niet helemaal correct. Een zuidgericht dak met een hellingsgraad van ca. 35° is in België inderdaad ideaal. Hoe meer je dak hiervan afwijkt, hoe minder energie je zonnepanelen kunnen opwekken. Een minder ideale oriëntatie kun je echter op twee manieren compenseren om toch voldoende rendement te halen.

  • Is het oppervlak van je dak groot genoeg, dan kun je enkele zonnepanelen toevoegen aan de reeks om evenveel stroom te genereren als een perfect georiënteerd dak. Per paneel zal je dan iets minder kW (kilowatt, hoeveelheid elektrische energie) produceren, maar het geheel zal je jaarbehoefte aan elektriciteit dekken.
  • Is de beschikbare oppervlakte van je dak te beperkt om meer panelen te installeren, bijvoorbeeld omdat er dakramen in de weg zitten, dan kunnen hoogrendementspanelen het verschil maken. Die leveren voor eenzelfde oppervlakte meer kilowatt op dan klassieke panelen. De investering is per paneel iets hoger, maar je zal het positieve effect ongetwijfeld merken op je energiefactuur.

Meestal worden zonnepanelen op een schuin dak parallel met het dak gelegd. Dat is de mooiste oplossing en bovendien ook de goedkoopste en stevigste. Wijkt de helling van je schuin dak sterk af van 35°, dan zou je kunnen overwegen je panelen onder een hoek op je schuine dak te monteren. De meerkosten hiervan wegen echter niet op tegen de eventuele meeropbrengst.

En een plat dak?

Afhankelijk van de afmetingen biedt een plat dak het grote voordeel dat je de panelen meestal pal op het zuiden kunt richten. De hellingsgraad van de panelen is echter meestal beperkt, omdat ze anders te veel wind vangen en elkaar overschaduwen.

Zonnepanelen met Power Optimizers

Zonnepanelen worden meestal in serie met elkaar verbonden, wat gevolgen heeft voor het rendement. In zo’n string van zonnepanelen in serie wordt de opbrengst bepaald door het minst presterende paneel. Stel dat één paneel enkele uren per dag deels in de schaduw ligt door een schoorsteen en slechts op halve kracht draait, dan zullen alle andere panelen op je dak ook op halve kracht presteren. Wanneer je zonnepanelen installeert met Power Optimizers, bijvoorbeeld van SolarEdge, dan is dit probleem van de baan. Elke Power Optimizer zal per paneel het maximum uit je installatie halen. In dit geval zal enkel het zonnepaneel dat door een schoorsteen, een boom of een hardnekkige wolk in de schaduw ligt, minder presteren. Je hebt dan wel een bijpassende omvormer nodig. Dit is het apparaat dat de gelijkstroom van je zonnepanelen omzet in 220V wisselstroom die je in je huis kunt gebruiken.

Rend

Terugdraaiende teller dankzij zonnepanelen

In Vlaanderen worden voor nieuwe installaties geen groenestroomcertificaten meer afgeleverd. In Wallonië en het Brussels Gewest is dit (voorlopig) wel nog het geval. Voor heel wat consumenten was dit één van de redenen om de installatie van zonnepanelen te overwegen. Die zijn in de voorbije jaren echter zodanig in prijs gezakt dat je geen groenestroomcertificaten meer nodig hebt om je investering terug te verdienen. Maak je een slimme keuze, dan kun je op het einde van het jaar dankzij de terugdraaiende teller een nulfactuur voor je stroomverbruik in de bus krijgen. Klinkt aanlokkelijk, niet?

Hoeveel energie zul je morgen verbruiken?

Bovendien is het de kunst om optimaal gebruik te maken van je eigen energie. Een installateur moet inschatten wat je jaarlijkse elektriciteitsverbruik is en in functie daarvan de juiste hoeveelheid van het juiste type zonnepanelen aanbevelen. Sta daarom stil bij je toekomstplannen: zal je in de nabije toekomst meer of minder energie nodig hebben dan je huidige verbruik?

Wil je binnenkort energiebesparende investeringen doen zoals in een energiezuinige wasmachine of led-verlichting, dan zal je verbruik afnemen. Anticipeer in dit geval door minder zonnepanelen te kiezen en de perfecte balans te vinden tussen kosten en opbrengst. Omgekeerd: overweeg je de aanschaf van bijvoorbeeld een elektrische wagen, dan kan het verstandig zijn je zonnepanelen ‘op de groei’ te kopen.

Rendement zonnepanelen

Kwaliteit en onderhoud van zonnepanelen

Elk zonnepaneel verliest met de jaren aan rendement. Ga resoluut voor kwaliteitsvolle zonnepanelen waarvan de fabrikant garandeert dat de degradatie, het afnemende rendement, beperkt blijft. Je initiële investering is iets groter, maar de zonnepanelen zullen heel wat langer hun hoge rendement behouden.

Als je kiest voor kwaliteit, is het des te belangrijker om je zonnepanelen goed te onderhouden. Ligt je huis in een bosrijk gebied met kans op mosvorming, een vochtige streek met mogelijke aanslag op je panelen of in de buurt van fabrieken met roetvorming? Het rendement van zonnepanelen kan per jaar tot 3 à 4% afnemen als je ze niet regelmatig laat schoonmaken.

Wil je te weten komen of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen? Lees er alles over in ons handig overzicht! Je kan van zonnepanelen genieten op andermans dak. Ontdek er hier meer over.

Gids zonnepanelen

Ontvang het laatste nieuws over Eneco in je mailbox

Oeps, hier liep het even fout. Vul een bestaand e-mailadres in.

Dank je wel voor jouw inschrijving.

Vanaf nu ontvang je onze nieuwsbrief met nuttige tips, handige informatie over ons aanbod én inspirerende verhalen. Samen gaan we voor een duurzame, leefbare toekomst.

Ga terug naar het blogoverzicht.