menu
Wil je besparen op je energiefactuur? De kans is groot dat je nu ja zit te knikken. Wat als we je vertellen dat zonnepanelen je hierbij kunnen helpen? De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren enorm gedaald, waardoor een investering in zonnepanelen een groene, toekomstgerichte én slimme keuze is. We leggen even alle feiten op tafel!
Bijna twintig jaar geleden werden door IZEN, de partner van Eneco, de eerste zonnepanelen geïnstalleerd. Anno 1999 bedroeg de investering nog makkelijk 15.000 euro, nu zal een gemiddeld gezin bestaande uit vier leden een stuk minder investeren voor de installatie van zonnepanelen. De kostprijs van zonnepanelen nam dus een enorme duik. In de goede richting! Voor velen telt natuurlijk het prijskaartje, maar er zijn nog heel wat meer – financiële – voordelen verbonden aan zonnepanelen.
De nieuwsberichten over een stijgende energiefactuur lijken het tegendeel te beweren, maar we moeten dit sterk nuanceren. De pure energiekost (oranje in onderstaande grafiek) is de voorbije jaren relatief stabiel gebleven, het zijn de taksen en de netkosten die je factuur beïnvloeden.
De reguliere stroomverbruikers betalen netkosten, dit zijn de kosten die de netbeheerders aanrekenen voor het leveren van de stroom tot bij je thuis. Zonnepaneeleigenaars zitten hier in een speciale situatie en betalen een prosumententarief.
Zij betalen, afhankelijk van het vermogen van hun installatie, een bedrag omdat het net in de twee richtingen gebruikt wordt. Een eigenaar van zonnepanelen is enerzijds producent, aangezien de overtollige energie van de zonnepanelen op het net wordt geïnjecteerd. Anderzijds is hij ook consument op de momenten waarop de zonnepanelen geen energie produceren.
Het prosumententarief is vaak lager dan het doorsnee nettarief en weegt daarom helemaal niet op tegen de financiële voordelen van zonnepanelen. De eindsom blijft meer dan positief. Opgelet: het prosumententarief zal eind 2019, begin 2020 verdwijnen in zijn huidige vorm. Het wordt vervangen door een nieuw capaciteitstarief, dat deels wordt bepaald door de capaciteit van je aansluiting, het zogenaamde aansluitingsvermogen.
In het volgende stuk nemen we je mee doorheen enkele voorbeeldsituaties.
Ben jij nu al overtuigd van het nut van zonnepanelen? Ontdek dan in deze handige gids of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen!
Elke situatie is anders. Wie weet heeft jouw dak een zuidoostelijke oriëntatie? Of heeft jouw woning een plat dak? Om je toch een idee te geven van de prijs van zonnepanelen vergelijken we even drie verschillende gezinssituaties: als alleenstaande, als koppel of als gezin met vier leden. We berekenen het gepaste aantal zonnepanelen gezien het verbruik én de bijhorende kostprijs van de zonne-installatie.
In deze gevallen gaan we uit van een zuidelijk gericht dak. Jouw specifieke situatie kan daarom een ander resultaat opleveren, door onder meer de ligging, de hoek van het dak,… Meer weten hierover? Deze blog helpt je bij het maken van een inschatting voor het aantal zonnepanelen.
Wil je graag weten of je op elke dakondergrond zonnepanelen kunt installeren? Of het interessant is om zelf zonnepanelen te plaatsen? Is een groepsaankoop zonnepanelen interessant? Geen nood, in deze onderstaande video worden tal van vragen – die misschien ook op jouw lippen liggen – beantwoord.
In geen tijd zonnepanelenexpert worden? Schrijf je hier in.