kostprijs zonnepanelen berekenen
Door Silke De Bouw Meer uit de zon 18-07-2017

Van de prijs van zonnepanelen tot de terugverdientijd van een installatie: enkele cruciale vragen onder de loep

Als je weet dat 1 op 4 Belgische gezinnen beschikt over een zonne-installatie, dan is het een understatement om te zeggen dat zonnepanelen nog steeds populair zijn. We moeten – met een blik op de toekomst – volop de kaart trekken van duurzame energie en daar zullen zonnepanelen ons vanzelfsprekend bij helpen. Dit klinkt natuurlijk interessant, maar wat is het prijskaartje? En hoe zit het met de terugverdientijd?

Waarom zijn zonnepanelen financieel interessant?

Bijna twintig jaar geleden werden door IZEN, de partner van Eneco, de eerste zonnepanelen geïnstalleerd. Ondertussen is de prijs heel wat gedaald. Anno 1999 bedroeg de investering nog makkelijk 15.000 euro, nu zal een gemiddeld gezin 5000 euro neertellen voor de installatie van zonnepanelen. Heel wat interessanter als investering dan de centen parkeren op een spaarrekening.

Als je investeert in zonnepanelen houd je je energiefactuur onder controle. De nieuwsberichten over een stijgende energiefactuur lijken het tegendeel te beweren, maar we moeten dit sterk nuanceren. De pure energiekost (oranje) is de voorbije jaren relatief stabiel gebleven, het zijn de taksen en de netkosten die je factuur beïnvloeden.

zonnepanelen prijs berekenen

Eén van die belangrijke kosten op de energiefactuur van zonnepaneeleigenaars is het prosumententarief. Je betaalt, afhankelijk van het vermogen van je installatie, een bedrag omdat je het net in de twee richtingen gebruikt. Je bent enerzijds producent, aangezien de overtollige energie van je zonnepanelen op het net wordt geïnjecteerd. Anderzijds ben je ook consument op de momenten waarop je zonnepanelen geen energie produceren.

Als we vervolgens de energiefactuur onder de loep nemen, dan zien we dat het nog steeds loont om te investeren in zonnepanelen. De taksen en netkosten wegen niet op tegen het financiële voordeel. Een gemiddeld gezin zonder zonnepanelen betaalt jaarlijks 1100 euro per jaar voor de stroom. Datzelfde gemiddelde gezin – dat wel in het bezit is van een zonne-installatie – zal elk jaar een factuur van ongeveer 500 euro in de bus krijgen. Jaarlijks bespaart dat gezin dus bijna 600 euro op zijn stroomfactuur. Maar hoe zit het nu met de echte investering én de terugverdientijd?

Ben jij nu al overtuigd van het nut van zonnepanelen? Ontdek dan in deze handige gids of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen!

Jaarlijkse besparing op uw stroomfactuur met zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen én de terugverdientijd

Om je een idee te geven van de kostprijs van zonnepanelen, gaan we even uit van een ideale situatie. De zonne-installatie bij een gemiddeld gezin telt 15 zonnepanelen. In dit geval wordt er gerekend met een zuidgericht dak. Maar laat het duidelijk zijn, meer oostelijk of westelijk georiënteerde daken hoeven niet uit de boot te vallen.

De prijs van deze installatie bedraagt 5022 euro. Jaarlijks bespaart dit gezin tot 596 euro op de energiefactuur. Hier moeten we wel een belangrijke kanttekening maken. Het prosumententarief bedraagt voor een installatie zoals in het voorbeeld bedraagt 312 euro (het vermogen 3Wp x 104 euro). Elk jaar bespaar dit gezin dus 284 euro.

Als je weet dat een zonne-installatie tot 25 à 30 jaar meegaat, dan hoef je geen wiskundeknobbel te bezitten om te weten dat je na een zekere termijn dus sowieso geld verdient met je investering. Daarnaast is het ook geen slecht idee om te informeren naar groene leningen om deze investering mogelijk te maken.

berekening zonnepanelen voor een schuin dak met optimale zuid-oriëntatie

Hoe ga je nu te werk?

Hebben we je warm gemaakt voor zonnepanelen? Dan is het belangrijk om te weten of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen. Enerzijds hebben we alles opgelijst in een handig eBook, anderzijds biedt de Zonnekaart van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein ook heel wat antwoorden.

Komt jouw dak in aanmerking voor een zonne-installatie? Dan kunnen we je binnen de minuut een waarheidsgetrouwe en scherpe offerte bezorgen! Hoe dat in zijn werk gaat? We sturen je even in de goede richting.

Op onze handige offertepagina bezorg je ons een aantal basisgegevens over onder meer de energieconsumptie van je gezin, de oriëntatie, de oppervlakte van je dak en de dakbedekking. In geen tijd krijg je een waarheidsgetrouwe prijsofferte voorgeschoteld. Wil je graag aan de slag met deze offerte? Dan stuurt Eneco een technisch adviseur langs om samen met jou alles te overlopen én de installatie op te starten.

Nog meer vragen over zonnepanelen?

Wil je graag weten of je op elke dakondergrond zonnepanelen kunt installeren? Of het interessant is om zelf zonnepanelen te plaatsen? Geen nood, in deze onderstaande video worden tal van vragen – die misschien ook op jouw lippen liggen – beantwoord.

Ben jij nu al overtuigd van het nut van zonnepanelen? Ontdek dan in deze handige gids of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen!

Gids zonnepanelen

Ontvang het laatste nieuws over Eneco in je mailbox

Oeps, hier liep het even fout. Vul een bestaand e-mailadres in.

Dank je wel voor jouw inschrijving.

Vanaf nu ontvang je onze nieuwsbrief met nuttige tips, handige informatie over ons aanbod én inspirerende verhalen. Samen gaan we voor een duurzame, leefbare toekomst.

Ga terug naar het blogoverzicht.