menu
Power Optimizers, een ronkende naam voor zulke kleine toestelletjes. Maar ze doen absoluut wat hun naam belooft. Installeer ze samen met je nieuwe zonnepanelen en je haalt het maximale rendement uit je dak. Zonder dat een minder presterend paneel de andere panelen beïnvloedt.
Deze kleine bakjes met een elektronische chip (zo’n 12 op 15 cm groot en 3 tot 5 cm dik) hangen aan de achterkant van elk zonnepaneel en registreren het rendement ervan. Ze zorgen ervoor dat je op elk moment het maximale rendement uit je installatie haalt.
Een kleine zijsprong voor de technologiefans: eigenlijk heeft een standaardinstallatie ook een Power Optimizer, maar daar zit die in de omvormer. Hier hebben we het over Power Optimizers per paneel. In alle gevallen werken Power Optimizers volgens het principe van ‘maximum power point tracking’ of MPPT. Die methode uit de elektrotechniek zorgt ervoor dat het maximale rendement uit de zonnepanelen gehaald wordt.
Hoezo? Zonnepanelen zonder verwachte obstructies (90 à 95% van alle PV-installaties) worden in serie geschakeld. En dus is je volledige installatie maar zo sterk als het zwakste paneel. Als één zonnepaneel weinig energie opwekt, lijdt het rendement van de andere daar ook onder. Niet zo als je Power Optimizers installeert.
De toestellen zorgen ervoor dat ook in serie geschakelde zonnepanelen zich gedragen alsof ze allemaal afzonderlijk functioneren. Elke Power Optimizer stuurt informatie over de opgewekte stroom van ‘zijn’ zonnepaneel naar de omvormer, waarna je omvormer slecht presterende zonnepanelen tijdelijk kan uitschakelen (als kritieke grenswaarden worden overschreden). De omvormer zet de gelijkstroom die je zonnepanelen produceren om in de wisselstroom die je nodig hebt om je elektrische apparaten te doen werken.
Je wil natuurlijk zo snel mogelijk je investering terugverdienen. Het rendement van je zonnepanelen verhogen is dus reden nummer één om Power Optimizers te installeren. Maar maken ze echt een wezenlijk verschil?
Komt er geen schaduw op je dak en liggen je zonnepanelen netjes op een rij? Ook dan kan het voor jou interessant zijn om met Power Optimizers te werken. Hou zeker rekening met deze aspecten.
Per stuk kosten ze 50 tot 70 euro. De prijs hangt af van het type zonnepanelen waarmee ze gecombineerd worden, en het vermogen daarvan. Power Optimizers vormen doorgaans één pakket met een omvormer die ermee compatibel is.
Bij een installatie van gemiddelde grootte (4000 Wp, 12 zonnepanelen) betaal je zo’n 720 euro meer als je Power Optimizers neemt. Maar ook die kosten betalen zichzelf op termijn terug. We raden je af te besparen op de installatiekosten als je hier niet ervaren in bent, want het is belangrijk dat alle aansluitingen correct gebeuren.
Investeren in zonne-energie is hoe dan ook interessant. Bovendien moedigt de overheid nog steeds investeringen aan. Al kan je tegenwoordig van minder premies en subsidies profiteren, toch loont het de moeite je te informeren. Daarnaast zijn er de e-peilpremie – bij bouwaanvragen ingediend voor eind 2016 – en de terugdraaiende teller die met PowerOptimizers nóg meer zal terugtellen.
En nog meer goed nieuws: de toestelletjes gaan over het algemeen lang mee. En je krijgt er een lange garantie op, bij SolarEdge zelfs 25 jaar.
Het type zonnepanelen (blauwe, zwarte of dunnefilmpanelen), de manier waarop die geschakeld zijn en het soort omvormer dat je hebt, bepalen welk model Power Optimizers je nodig hebt. Zo is de P405 van SolarEdge compatibel met dunne filmpanelen en kies je bij blauwe panelen met 60 zonnecellen beter voor de P300. Speel op zeker en win advies in bij een specialist. Des te meer als je overweegt Power Optimizers toe te voegen aan je bestaande zonnepaneleninstallatie.
Sommige merken hebben zich gespecialiseerd in deze specifieke technologie. SolarEdge en Enphase zijn hier de grootste spelers. Daarnaast vind je Power Optimizers bij merken van omvormers en zonnepanelen, zoals SMA, Fronius, ReneSola en Huawei.
Terwijl je zoekt naar informatie over hoe je meer uit je zonnepanelen kan halen, lees je zeker ook over micro-omvormers. Die vertonen veel gelijkenissen met Power Optimizers en hebben voor een stuk dezelfde voordelen.
Beide zijn zeker interessant als een deel van je zonnepanelen veel schaduw krijgt. En beide zorgen ervoor dat je systeem continu meet of alle zonnepanelen goed renderen. We zetten de belangrijkste verschillen op een rij:
Besluit: Power Optimizers zijn in héél veel gevallen een goed idee, al is elke situatie anders. Veel hangt af van de eventuele schaduw die op je dak valt. Maar ook je budget en je persoonlijke voorkeuren spelen mee.
Of informeer je verder met onze gids.