menu
‘Zonnepanelen zijn duur, lelijk en leveren niet genoeg stroom …’ Herken je deze bedenkingen? Zie je nog andere nadelen? We helpen graag om ze in een voordeel om te buigen.
Vind je dat ze de aanblik van huizen ontsieren? Dat snappen we, maar er zijn ook manieren om het uitzicht een stuk minder te verstoren:
Maar wel meer dan je zou denken. Als er daglicht is, kunnen zonnepanelen stroom opwekken. Ook op minder zonnige dagen. ’s Avonds, ’s nachts en op echt donkere dagen heb je inderdaad nog stroom van het net nodig. Tenzij je een thuisbatterij installeert, waarin je zonnestroom kan opslaan om later te gebruiken.
Velen schatten de investering in zonnepanelen te hoog in. Een systeem voor een gemiddeld gezin kost nu rond de €5.600. Dit bedrag zit al jaren in dalende lijn, terwijl elektriciteit van het net blijft stijgen. Wel kan het dat je hogere verzekeringskosten krijgt.
Maar ook dan heb je na 10 jaar – waarschijnlijk sneller – zeker je investering terugverdiend. Terwijl je panelen dan nog lang niet versleten zijn, die houden het vlotjes 25 jaar uit. En al die tijd heb je gratis groene stroom. Bovendien: bij Eneco krijg je het Zonnedak tarief vanaf het moment dat je zonnepanelen installeert.
Daar kunnen we niet omheen. Zelf thuis energie opwekken is nog relatief nieuw en de overheid zoekt nog naar de beste manier om alles hierrond te regelen. Hoe zit het met slimme meters, blijft het prosumententarief bestaan, komen er belastingen op zonnepanelen, hoe zullen ze verrekenen dat je ook energie levert aan het net?
Op dit soort vragen hebben we vandaag geen antwoord. Maar we weten wél zeker dat je investering zichzelf in de loop van haar levensduur meer dan terugbetaalt.
Het prosumententarief is een forfaitair bedrag dat je als zonnepaneleneigenaar betaalt om het elektriciteitsnet in twee richtingen te gebruiken. Want je bent dan tegelijk producent en consument van elektriciteit. Voor een gemiddelde zonne-installatie is het prosumententarief 400 à 500 euro per jaar.
Geen zin om deze forfait te betalen? Investeer dan in een bi-directionele meter. Die meet apart hoeveel stroom je afneemt en injecteert. Zo betaal je alleen een netvergoeding in verhouding met de elektriciteit die je afneemt. Dit is vooral voordeliger als je zonne-energie opslaat op een thuisbatterij en dus maar weinig energie van en naar het net pompt.
Het prosumententarief bestaat al in Vlaanderen en lijkt er vanaf 2019 ook te zullen komen in Wallonië, met ongeveer dezelfde kenmerken. Woon je in Brussel, dan ziet het ernaar uit dat je nog wel even op beide oren kan slapen.
Sommige zonnecellen bevatten inderdaad milieuvervuilende stoffen. Ook vraagt de productie ervan heel wat energie. Gelukkig staat de technologie niet stil en blijven producenten zoeken naar schonere technieken en grondstoffen.
Die vervuiling valt bovendien in het niets naast de milieuwinst die zonne-energie oplevert in vergelijking met fossiele energie. Wist je dat zonne-energie zo’n 20 keer minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan energie uit steenkool? Bovendien kunnen de panelen tegenwoordig bijna volledig gerecycleerd worden.
Bijna alle subsidies, premies, groenestroomcertificaten enzovoort zijn inderdaad afgeschaft. Je betaalt ook een netvergoeding en een energieheffing (de opvolger van de Turteltaks). Maar laat je daardoor niet tegenhouden.
Je verdient nog altijd je installatie terug doordat je elektriciteitsfactuur daalt.
Bovendien bestaan er nog altijd enkele steunmaatregelen voor wie zonnepanelen wil plaatsen:
“Je moet je zonnepanelen vaak schoonmaken.”
Dat valt wel mee. Eén keer per jaar checken of er geen klodder vogelpoep is blijven plakken, is voldoende. Verder spoelt de regen het vuil van de gladde en schuin geplaatste panelen.
“Het rendement daalt jaar na jaar gestaag.”
Op het einde van hun levensduur presteren zonnepanelen minder dan bij het begin, maar die daling is klein. Zeker als je zonnepanelen van goede kwaliteit kiest.
“Je moet je elektriciteitsinstallatie aanpassen.”
Dat geldt zeker niet altijd. Al is dit wel een goed moment om je hele installatie eens te laten screenen door een professional.
Weet je dat zeker? Kijk even na wat de Zonnekaart over je huis te vertellen heeft. De kaart geeft aan hoeveel zoninstraling er is op je dak en houdt daarbij rekening met de oriëntatie, de helling en de schaduw op de verschillende delen van het dak.
Als je omvormer of een van je zonnepanelen het niet doen, gaat je rendement serieus naar beneden. Maar gelukkig gebeurt dat nauwelijks. Op zonnepanelen krijg je niet voor niets 25 jaar garantie. Ze gaan zelden vroeger kapot, want ze zijn gebouwd om zwaar weer te doorstaan.
In de loop van die 25 jaar zal je waarschijnlijk 1 keer de omvormer moeten vervangen. Met die kost houden we alvast rekening als we spreken over een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar.
Andere eventuele kosten kan je beperken als je ervoor kiest om een onderhoudscontract af te sluiten.
Het gaat om een sterk staaltje hoogstaande technologie, maar voor jou is het een fluitje van een cent. Je vraagt in enkele muisklikken een vrijblijvende offerte aan. We regelen voor jou een afspraak met één van onze experts, die je dak komt opmeten en je een gepersonaliseerde offerte bezorgt. Na jouw akkoord komt onze partner snel je zonnepanelen plaatsen. Je krijgt ongeveer één dag technici over de vloer en kan al snel genieten van een lagere energierekening.
In geen tijd zonnepanelenexpert worden? Schrijf je hier in.