Omzeil de nadelen van zonnepanelen

‘Zonnepanelen zijn duur, lelijk en leveren niet genoeg stroom …’ Herken je deze bedenkingen? Zie je nog andere nadelen? We helpen graag om ze in een voordeel om te buigen.

Zonnepanelen zijn lelijk

Vind je dat ze de aanblik van huizen ontsieren? Dat snappen we, maar er zijn ook manieren om het uitzicht een stuk minder te verstoren:

 • Zwarte zonnepanelen en dunnefilmpanelen met een egaal, diepzwart oppervlak trekken minder de aandacht dan blauwe panelen.
 • Er bestaat dakbedekking met geïntegreerde zonnecellen. Zeker bij nieuwbouw is dat een interessante optie. Voor bestaande woningen zijn er zonnepanelen op de markt die je bijna niet ziet.
 • Bekijk met je installateur hoe je de panelen het best positioneert. Met het oog op het rendement én op het uitzicht.

Ze leveren niet alle stroom die ik nodig heb

Maar wel meer dan je zou denken. Als er daglicht is, kunnen zonnepanelen stroom opwekken. Ook op minder zonnige dagen. ’s Avonds, ’s nachts en op echt donkere dagen heb je inderdaad nog stroom van het net nodig. Tenzij je een thuisbatterij installeert, waarin je zonnestroom kan opslaan om later te gebruiken.

Zo’n installatie is duur

Velen schatten de investering in zonnepanelen te hoog in. Een systeem voor een gemiddeld gezin kost nu rond de €5.600. Dit bedrag zit al jaren in dalende lijn, terwijl elektriciteit van het net blijft stijgen. Wel kan het dat je hogere verzekeringskosten krijgt.

Maar ook dan heb je na 10 jaar – waarschijnlijk sneller – zeker je investering terugverdiend. Terwijl je panelen dan nog lang niet versleten zijn, die houden het vlotjes 25 jaar uit. En al die tijd heb je gratis groene stroom. Bovendien: bij Eneco krijg je het Zonnedak tarief vanaf het moment dat je zonnepanelen installeert.

omzeilen nadelen zonnepanelen

 

De regelgeving verandert voortdurend

Daar kunnen we niet omheen. Zelf thuis energie opwekken is nog relatief nieuw en de overheid zoekt nog naar de beste manier om alles hierrond te regelen. Hoe zit het met slimme meters, blijft het prosumententarief bestaan, komen er belastingen op zonnepanelen, hoe zullen ze verrekenen dat je ook energie levert aan het net?

Op dit soort vragen hebben we vandaag geen antwoord. Maar we weten wél zeker dat je investering zichzelf in de loop van haar levensduur meer dan terugbetaalt.

Ik wil geen prosumententarief betalen

Het prosumententarief is een forfaitair bedrag dat je als zonnepaneleneigenaar betaalt om het elektriciteitsnet in twee richtingen te gebruiken. Want je bent dan tegelijk producent en consument van elektriciteit. Voor een gemiddelde zonne-installatie is het prosumententarief 400 à 500 euro per jaar.

Geen zin om deze forfait te betalen? Investeer dan in een bi-directionele meter. Die meet apart hoeveel stroom je afneemt en injecteert. Zo betaal je alleen een netvergoeding in verhouding met de elektriciteit die je afneemt. Dit is vooral voordeliger als je zonne-energie opslaat op een thuisbatterij en dus maar weinig energie van en naar het net pompt.

Het prosumententarief bestaat al in Vlaanderen en lijkt er vanaf 2019 ook te zullen komen in Wallonië, met ongeveer dezelfde kenmerken. Woon je in Brussel, dan ziet het ernaar uit dat je nog wel even op beide oren kan slapen.  

Zonnepanelen produceren is slecht voor het milieu

Sommige zonnecellen bevatten inderdaad milieuvervuilende stoffen. Ook vraagt de productie ervan heel wat energie. Gelukkig staat de technologie niet stil en blijven producenten zoeken naar schonere technieken en grondstoffen.

Die vervuiling valt bovendien in het niets naast de milieuwinst die zonne-energie oplevert in vergelijking met fossiele energie. Wist je dat zonne-energie zo’n 20 keer minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan energie uit steenkool? Bovendien kunnen de panelen tegenwoordig bijna volledig gerecycleerd worden.

 

omzeilen nadelen zonnepanelen

 

Ik krijg geen subsidies meer

Bijna alle subsidies, premies, groenestroomcertificaten enzovoort zijn inderdaad afgeschaft. Je betaalt ook een netvergoeding en een energieheffing (de opvolger van de Turteltaks). Maar laat je daardoor niet tegenhouden.

Je verdient nog altijd je installatie terug doordat je elektriciteitsfactuur daalt.

Bovendien bestaan er nog altijd enkele steunmaatregelen voor wie zonnepanelen wil plaatsen:

 • Vlaamse Energielening: hiermee kan je tot €15.000 lenen van de Vlaamse overheid. Je betaalt maximaal 2% intrest en krijgt tot 8 jaar de tijd om het geld terug te betalen. Weet wel: dit systeem blijft nog maar tot eind dit jaar bestaan. Nú investeren in zonne-energie is dus de boodschap.
 • Verlaging onroerende voorheffing: als je huis een zogenaamde ‘Ingrijpende Energetische Renovatie’ ondergaat, betaal je gedurende 5 jaar beduidend minder of zelfs geen onroerende voorheffing.
 • Btw en kadaster: als je huis 10 jaar of ouder is, betaal je doorgaans maar 6% btw op je zonnepaneleninstallatie. Ook stijgt het kadastraal inkomen van je woning niet.
 • Lokale overheidssteun: het loont het zeker de moeite om na te kijken of je gemeente of provincie nog steun geeft. (Klik op ‘zoek uw subsidie.) Woon je in Limburg, dan is de DuwolimPlus Energielening bijvoorbeeld ongemeen interessant.

Drie fabels van non-believers

“Je moet je zonnepanelen vaak schoonmaken.”

Dat valt wel mee. Eén keer per jaar checken of er geen klodder vogelpoep is blijven plakken, is voldoende. Verder spoelt de regen het vuil van de gladde en schuin geplaatste panelen.

“Het rendement daalt jaar na jaar gestaag.”

Op het einde van hun levensduur presteren zonnepanelen minder dan bij het begin, maar die daling is klein. Zeker als je zonnepanelen van goede kwaliteit kiest.

“Je moet je elektriciteitsinstallatie aanpassen.”

Dat geldt zeker niet altijd. Al is dit wel een goed moment om je hele installatie eens te laten screenen door een professional.

 

Mijn dak is niet geschikt

Weet je dat zeker? Kijk even na wat de Zonnekaart over je huis te vertellen heeft. De kaart geeft aan hoeveel zoninstraling er is op je dak en houdt daarbij rekening met de oriëntatie, de helling en de schaduw op de verschillende delen van het dak.

 • Oriëntatie
  Elke oriëntatie tussen het zuidoosten en het zuidwesten is prima. Alleen als je dak naar het noorden gericht is, zijn zonnepanelen waarschijnlijk niet zo interessant.
 • Schaduw
  Als één van je zonnepanelen veel schaduw krijgt, daalt het rendement van je totale installatie. Maar Power Optimizers kunnen dat voorkomen.
 • Hellingsgraad
  Een dakhelling van 30° tot 35° is ideaal. Maar ook met een schuiner of een plat(ter) dak kan je goede resultaten halen. Vraag een specialist om te bekijken wat kan.
 • Oppervlakte
  Is je dak nogal klein of heb je veel dakvensters? Overweeg dan hoogrendementspanelen. Die zijn duurder, maar wekken 20 tot 30 % meer energie op dan klassieke zonnepanelen.

Herstellingen zijn duur

Als je omvormer of een van je zonnepanelen het niet doen, gaat je rendement serieus naar beneden. Maar gelukkig gebeurt dat nauwelijks. Op zonnepanelen krijg je niet voor niets 25 jaar garantie. Ze gaan zelden vroeger kapot, want ze zijn gebouwd om zwaar weer te doorstaan.

In de loop van die 25 jaar zal je waarschijnlijk 1 keer de omvormer moeten vervangen. Met die kost houden we alvast rekening als we spreken over een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar.

Andere eventuele kosten kan je beperken als je ervoor kiest om een onderhoudscontract af te sluiten.

Het is ingewikkeld om ze te laten installeren

Het gaat om een sterk staaltje hoogstaande technologie, maar voor jou is het een fluitje van een cent. Je vraagt in enkele muisklikken een vrijblijvende offerte aan. We regelen voor jou een afspraak met één van onze experts, die je dak komt opmeten en je een gepersonaliseerde offerte bezorgt. Na jouw akkoord komt onze partner snel je zonnepanelen plaatsen. Je krijgt ongeveer één dag technici over de vloer en kan al snel genieten van een lagere energierekening.  

In geen tijd zonnepanelenexpert worden? Schrijf je hier in.

offerte zonnepanelen