hoeveel zonnepanelen
Door Stefan Van Rompaey Meer uit de zon 18-11-2016

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

“Leg je dak helemaal vol met zonnepanelen!” “Enkele hoogrendementspanelen zijn meer dan genoeg!” Iedereen heeft ongetwijfeld een mening over hoeveel zonnepanelen je best op je dak installeert. Maar hoe zit het nu precies?

Zonnepanelen op je woning voorzien jou van gratis groene stroom als de zon schijnt. Draait jouw wasmachine op volle toeren of zak je onderuit in de zetel voor een filmpje? De zonne-energie wordt meteen ingezet om deze toestellen te laten werken.

Wordt er op sommige momenten meer geproduceerd dan dat je op datzelfde ogenblik nodig hebt, dan vloeit deze stroom naar het reguliere elektriciteitsnet. De teller van je elektriciteitsmeter loopt terug met een krimpende energiefactuur tot gevolg. Hiervoor moet je vanzelfsprekend beschikken over een terugdraaiende meter. Heb je meer elektriciteit nodig dan wat je zonnepanelen kunnen leveren, zoals ‘s avonds of op donkere dagen, dan draaien je toestellen op de energie van het reguliere net.

Het is dus de kunst om de hoeveelheid zonnepanelen en hun bijhorende rendement af te stemmen op jouw elektriciteitsverbruik. Probeer dus minstens evenveel energie op te wekken als je verbruikt, dan zul je – buiten de vaste kosten en heffingen – niets meer hoeven te betalen voor je stroom.

hoeveel zonnepanelen

Hoe maak je de keuze?

Het lijkt verleidelijk om de volledige dakoppervlakte vol te leggen met zonnepanelen wanneer je beschikt over een groot dak. Maar zoals we eerder al hebben aangegeven, is het belangrijk om je productie af te stemmen op je verbruik. Wil je zelf instaan voor je volledige energieproductie, dan zul je meer zonnepanelen nodig hebben dan wanneer je slechts een deel van de productie op jou wil nemen.

Een ervaren installateur zal je begeleiden bij je keuze en de optimale combinatie voor je opzetten. Hij zal rekening houden met de volgende vragen.

  • Wat is de omvang van je stroomverbruik?

Het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin is ongeveer 3500 kWh per jaar. Ga na of dit in jouw gezin ook het geval is, want dit kan toch een verschil maken in aantal zonnepanelen. Kijk ook vooruit: heb je plannen om energiebesparende maatregelen te nemen? Dan zullen wat minder panelen volstaan. Ben je van plan een elektrische wagen aan te schaffen? Dan heb je net meer panelen nodig.

  • Wat is de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel?

We drukken het vermogen van een zonnepaneel uit via de term Wattpiek (Wp). Dit gaat om het vermogen in de meest ideale en zonnige omstandigheden. Een zonnepaneel van 290 Wp zal in België nooit dat ideale vermogen halen. Regenachtige of bewolkte dagen gooien in ons Belgenlandje soms roet in het eten. Daarom maken we gebruik van een omrekenfactor van 0,9 (bepaald door de VREG) om de echte opbrengst van een paneel te berekenen.

Een zonnepaneel van 290 Wp zal dus per jaar 261 kWh (290 Wp x 0,9 = 261 kWh) opleveren. Beantwoordt jouw jaarverbruik dus aan het gemiddelde van 3500 kWh, dan zul je minstens 13 (13 x 261 kWh = 3393 kWh) zonnepanelen op je dak moeten installeren om voor het merendeel van je eigen verbruik in te staan.

Een Tesla Powerwall laat je toe om nog meer je eigen groene energie te benutten. De stroom die tijdens de dag wordt opgewekt, maar niet meteen verbruikt wordt, kan in deze thuisbatterij opgeslagen worden.

  • Welke factoren spelen een rol in het rendement van de zonnepanelen?

In de optimale situatie is je dak naar het zuiden gericht en heeft het een hellingsgraad van ongeveer 35°. Hoe meer het deze oriëntatie benadert, hoe hoger de opbrengst van je panelen zal zijn.

De beschikbare oppervlakte van je dak is van groot belang. Zorgen enkele dakramen ervoor dat je niet het volledige dak ter beschikking hebt? Wie weet kunnen hoogrendementspanelen hier een oplossing bieden. Deze panelen zijn iets duurder in aankoop, maar hebben een hogere opbrengst per paneel. Als je geen geschikt dak heb, kan je in de toekomst misschien genieten van zonnepanelen op een ander dak.

Veroorzaakt een schoorsteen mogelijk een paar uur per dag een schaduw over één of meerdere panelen? Weet dan dat een zonnepaneel uitgerust met een Power Optimizer het maximum uit dit paneel zal halen en de totale opbrengst van je installatie niet negatief zal beïnvloeden.

Wil je graag meer weten over het rendement van zonnepanelen? Dan zul je deze blogpost ook interessant vinden. Benieuwd of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen? In deze gids krijg je een handig overzicht voorgeschoteld.

Gids zonnepanelen

Ontvang het laatste nieuws over Eneco in je mailbox

Oeps, hier liep het even fout. Vul een bestaand e-mailadres in.

Dank je wel voor jouw inschrijving.

Vanaf nu ontvang je onze nieuwsbrief met nuttige tips, handige informatie over ons aanbod én inspirerende verhalen. Samen gaan we voor een duurzame, leefbare toekomst.

Ga terug naar het blogoverzicht.