Door Pieter Gysel Meer uit de zon 24-07-2018

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig, en wat is de kostprijs?

Hoeveel zonnepanelen laat je best op je dak installeren voor een optimaal rendement? En hoeveel bedraagt de kostprijs? We helpen je met dit artikel de berekening maken van het ideale aantal zonnepanelen voor jouw situatie én de bijhorende kostprijs.

Zonnepanelen op je woning voorzien jou van gratis groene stroom als de zon schijnt. Draait jouw wasmachine op volle toeren of zak je onderuit in de zetel voor een filmpje? De zonne-energie wordt meteen ingezet om deze toestellen te laten werken. Je verbruikt op dat moment geen spatje energie van het elektriciteitsnet, en je factuur zal dan ook aanzienlijk dalen.

Produceren je zonnepanelen op sommige momenten meer dan je op datzelfde ogenblik verbruikt? Dan vloeit de ‘overtollige’ stroom naar het reguliere elektriciteitsnet. De teller van je elektriciteitsmeter loopt terug. Heb je meer elektriciteit nodig dan wat je zonnepanelen kunnen leveren, zoals ‘s avonds of op donkere dagen, dan draaien je toestellen op de energie van het reguliere net.

Het is dus de kunst om je aantal zonnepanelen en hun bijhorende rendement af te stemmen op jouw elektriciteitsverbruik. Het ultieme doel is om evenveel energie op te wekken als je verbruikt. Op dat moment hoef je – behalve vaste kosten en heffingen – niets meer te betalen voor je stroom.

Produceer je toch méér energie dan je nodig hebt, dan kan een thuisbatterij soelaas brengen. De stroom die tijdens de dag wordt opgewekt, maar niet meteen verbruikt wordt, vloeit dan niet terug naar het elektriciteitsnet, maar wordt netjes in de thuisbatterij opgeslagen, zodat je ze ‘s avonds of op grijze dagen kan benutten.

Hoe bereken je het ideale aantal zonnepanelen?

Hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Het lijkt verleidelijk om je volledige dakoppervlakte vol te leggen met zonnepanelen om zoveel mogelijk stroom op te wekken. Toch is het erg belangrijk om de hoeveelheid zonnepanelen goed af te stemmen op je verbruik. Hoe groter de zonne-installatie en hoe omvangrijker het vermogen van de omvormer(s), hoe hoger je prosumententarief zal zijn.

Om de uiteindelijke berekening te maken, en de optimale combinatie zonnepanelen te kiezen, krijg je de hulp van een ervaren installateur. Om zelf al een inschatting te kunnen maken, volg je volgende stappen:

  • Wat is de omvang van je stroomverbruik?

Het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin is ongeveer 3500 kWh per jaar. Check op je elektriciteitsrekening of dit in jouw gezin ook het geval is, want het is je exacte verbruik dat je nodig hebt om het aantal zonnepanelen te berekenen dat bij jouw gezin past. Kijk ook vooruit: heb je plannen om energiebesparende maatregelen te nemen? Dan zullen wat minder panelen volstaan. Ben je van plan een elektrische wagen aan te schaffen of aan gezinsuitbreiding te doen? Dan heb je net meer panelen nodig.

  • Welk rendement bezorgen zonnepanelen je?

In de optimale situatie is je dak naar het zuiden gericht en heeft het een hellingsgraad van ongeveer 35°. Hoe meer het deze oriëntatie benadert, hoe hoger de opbrengst van je panelen zal zijn.

De beschikbare oppervlakte van je dak is van groot belang. Zorgen enkele dakramen ervoor dat je niet het volledige dak ter beschikking hebt? Wie weet kunnen hoogrendementspanelen hier een oplossing bieden. Deze zonnepanelen zijn iets duurder in aankoop, maar hebben een hogere opbrengst per paneel.

Veroorzaakt een schoorsteen mogelijk een paar uur per dag een schaduw over één of meerdere panelen? Weet dan dat een zonnepaneel uitgerust met een Power Optimizer het maximum uit dit paneel zal halen en de totale opbrengst van je installatie niet negatief zal beïnvloeden.

  • Wat is de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel?

We drukken het vermogen van een zonnepaneel uit via de term Wattpiek (Wp). Dit gaat om het vermogen in de meest ideale en zonnige omstandigheden. Een zonnepaneel van 290 Wp zal in het Belgische klimaat nooit dat ideale vermogen halen. Regenachtige of bewolkte dagen gooien soms roet in het eten. Daarom maken we gebruik van een omrekenfactor van 0,9 (bepaald door de VREG) om de echte opbrengst van een paneel te berekenen.

Een zonnepaneel van 290 Wp zal dus per jaar 261 kWh (290 Wp x 0,9 = 261 kWh) opleveren. Beantwoordt jouw jaarverbruik dus aan het gemiddelde van 3500 kWh, dan zul je minstens 13 (13 x 261 kWh = 3393 kWh) zonnepanelen op je dak moeten installeren om voor het merendeel van je eigen verbruik in te staan.

Hoeveel zonnepanelen heb jij nodig?

Heb je aan de hand van je huidige stroomverbruik berekend welk vermogen je zonnepanelen moeten hebben? In deze tabel vind je bijhorende prijzen van zonnepanelen. Bij deze voorbeelden is uitgegaan van een standaard daksituatie (zuidgericht, 30 graden hellingsgraad, bekleding met pannen, maximaal 2 verdiepingen). Jouw persoonlijke situatie zal dus lichtjes anders zijn.

Maar dankzij dit overzicht vorm je je alvast een idee over hoe een concrete investering in zonne-energie er voor jou kan uitzien.

Een zonexpert van Eneco helpt je met plezier verder om de hoeveelheid zonnepanelen te bepalen die voor jouw dak en voor jouw persoonlijke gezinssamenstelling ideaal zijn!

GezinssamenstellingGemiddeld jaarlijks verbruikAantal zonnepanelen nodigInschatting van de kostprijs
Alleenstaand1900 kWh82850 euro (incl. btw)
Samenwonend2500 kWh103339 euro (incl. btw)
Klein gezin3800 kWh164873 euro (incl. btw)
Groot gezin5600 kWh246671,79 euro (incl. btw)

 

Wil je graag meer weten over het rendement van zonnepanelen? Dan zul je deze blogpost ook interessant vinden.