Door Stefan Van Rompaey Meer uit de zon 17-05-2018

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor het beste rendement?

“Leg je dak helemaal vol met zonnepanelen!” “Meer dan tien zonnepanelen heb je niet nodig hoor!” Iedereen heeft ongetwijfeld een mening over hoeveel zonnepanelen je best op je dak installeert. Wij loodsen je in deze blogpost doorheen de feiten. Welke factoren spelen een rol? En hoeveel panelen heb jij voor jouw specifieke situatie nodig?

Zonnepanelen op je woning voorzien jou van gratis groene stroom als de zon schijnt. Draait jouw wasmachine op volle toeren of zak je onderuit in de zetel voor een filmpje? De zonne-energie wordt meteen ingezet om deze toestellen te laten werken.

Wordt er op sommige momenten meer geproduceerd dan dat je op datzelfde ogenblik nodig hebt, dan vloeit deze stroom naar het reguliere elektriciteitsnet. De teller van je elektriciteitsmeter loopt terug met een krimpende energiefactuur tot gevolg. Hiervoor moet je vanzelfsprekend beschikken over een terugdraaiende meter. Heb je meer elektriciteit nodig dan wat je zonnepanelen kunnen leveren, zoals ‘s avonds of op donkere dagen, dan draaien je toestellen op de energie van het reguliere net.

Het is dus de kunst om de hoeveelheid zonnepanelen en hun bijhorende rendement af te stemmen op jouw elektriciteitsverbruik. Probeer dus minstens evenveel energie op te wekken als je verbruikt. Dan zul je – buiten de vaste kosten en heffingen – niets meer hoeven te betalen voor je stroom. De teller draait niet onder nul, dus het heeft geen zin om meer panelen te leggen dan nodig.

Welke factoren bepalen het aantal zonnepanelen op je dak?

Het lijkt verleidelijk om de volledige dakoppervlakte vol te leggen met zonnepanelen wanneer je beschikt over een groot dak. Maar zoals we eerder al hebben aangegeven, is het belangrijk om je productie af te stemmen op je verbruik. Wil je zelf instaan voor je volledige energieproductie, dan zul je meer zonnepanelen nodig hebben dan wanneer je slechts een deel van de productie op jou wil nemen.

Een ervaren installateur zal je begeleiden bij je keuze en de optimale combinatie voor je opzetten. Hij zal rekening houden met de volgende vragen.

Wat is de omvang van je stroomverbruik?

Het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin is ongeveer 3500 kWh per jaar. Maar niemand is gemiddeld, ook jij niet. Duik dus in je energiefacturen en bepaal jouw gemiddelde, jaarlijkse energieverbruik.

Kijk ook vooruit: heb je plannen om energiebesparende maatregelen te nemen? Dan zullen wat minder panelen volstaan. Ben je van plan een elektrische wagen aan te schaffen of is er gezinsuitbreiding op komst? Dan heb je net meer panelen nodig.

aantal zonnepanelen

 

Wat is het rendement van de zonnepanelen?

In de optimale situatie is je dak naar het zuiden gericht en heeft het een hellingsgraad van ongeveer 35°. Hoe meer het deze oriëntatie benadert, hoe hoger de opbrengst van je panelen zal zijn.

De beschikbare oppervlakte van je dak is van groot belang. Zorgen enkele dakramen ervoor dat je niet het volledige dak ter beschikking hebt? Wie weet kunnen hoogrendementspanelen hier een oplossing bieden. Deze panelen zijn iets duurder in aankoop, maar hebben een hogere opbrengst per paneel.

Veroorzaakt een schoorsteen mogelijk een paar uur per dag een schaduw over één of meerdere panelen? Weet dan dat een zonnepaneel uitgerust met een Power Optimizer het maximum uit dit paneel zal halen en de totale opbrengst van je installatie niet negatief zal beïnvloeden.

Wat is de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel?

We drukken het vermogen van een zonnepaneel uit via de term Wattpiek (Wp). Dit gaat om het vermogen in de meest ideale (zie hierboven) en zonnige omstandigheden. Een zonnepaneel van 290 Wp zal in België nooit dat ideale vermogen halen. Regenachtige of bewolkte dagen gooien in ons Belgenlandje soms roet in het eten. De opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag ligt lager dan tijdens een zonnige lentedag. Daarom maken we gebruik van een omrekenfactor van 0,9 (bepaald door de VREG) om de echte opbrengst van een paneel te berekenen.

Een zonnepaneel van 290 Wp zal dus per jaar 261 kWh (290 Wp x 0,9 = 261 kWh) opleveren. Beantwoordt jouw jaarverbruik dus aan het gemiddelde van 3500 kWh, dan zul je minstens 13 (13 x 261 kWh = 3393 kWh) zonnepanelen op je dak moeten installeren om voor het merendeel van je eigen verbruik in te staan.

Een thuisbatterij laat je toe om nog meer je eigen groene energie te benutten. De stroom die tijdens de dag wordt opgewekt, maar niet meteen verbruikt wordt, kan in deze batterij opgeslagen worden.

zonnepanelen per gezin

 

Hoeveel zonnepanelen heb jij nodig?

Nu je weet welke factoren een rol spelen bij het bepalen van het nodige aantal zonnepanelen, wil je vanzelfsprekend weten hoe het nu concreet zit. Wat is het aantal zonnepanelen dat in het beste geval op je dak ligt én wat zal het je kosten?

GezinssamenstellingGemiddeld jaarlijks verbruikAantal zonnepanelen nodigInschatting van de kostprijs
Alleenstaand1900 kWh82850 euro (incl. btw)
Samenwonend2500 kWh103339 euro (incl. btw)
Klein gezin3800 kWh164873 euro (incl. btw)
Groot gezin5600 kWh246671,79 euro (incl. btw)

Dit zijn vanzelfsprekend voorbeelden, waarbij uitgegaan wordt van een standaard daksituatie (zuidgericht, 30 graden hellingsgraad, bekleding met pannen, maximaal 2 verdiepingen). Jouw persoonlijke situatie kan dus lichtjes anders zijn. Maar dankzij dit overzicht heb je een idee wat het in jouw geval zou betekenen om slim te investeren in de zon. Een zonexpert van Eneco helpt je met plezier verder in dit verhaal.

offerte zonnepanelen

Wil je graag meer weten over het rendement van zonnepanelen? Dan zul je deze blogpost ook interessant vinden. Benieuwd of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen? In deze gids krijg je een handig overzicht voorgeschoteld.