menu
“Investeren in groene energie? Dat moet beslist een serieuze hap geld kosten.” Dat moeten we even tegenspreken. Je kan zeker je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst zonder te diep in de buidel te moeten tasten. Niet iedereen verkeert in de mogelijkheid om grootse investeringen rond hernieuwbare energiebronnen aan te gaan. Daarom geven we je een overzicht van hoe je – volgens je eigen budget – kunt investeren in groene energie.
Voor we je meenemen doorheen de mogelijkheden, lichten we nog even toe wat ‘hernieuwbare energiebronnen’ nu precies zijn.
We spreken van hernieuwbare energiebronnen als het gaat om zon, wind, aardwarmte en – in sommige gevallen – biomassa. Deze energiebronnen zijn onuitputtelijk en kunnen dankzij technologie omgezet worden in elektriciteit en warmte.
Klassieke brandstoffen zoals olie of steenkool zullen niet oneindig lang beschikbaar zijn. Het duurt miljoenen jaren voor deze fossiele brandstoffen gevormd worden. Bij de traditionele energiebronnen, en dan hebben we het ook over kernenergie, komen bovendien ook schadelijke stoffen vrij. Enerzijds een uitstoot van CO2, anderzijds schadelijke restmaterialen.
Van resoluut kiezen voor een groene energieleverancier tot een stukje windmolen kopen: er is voor elk wat wils op de groene energiemarkt.
Wil je een kopje warme koffie, genieten van een heerlijk bad of je wasmachine laten draaien dankzij groene stroom? De makkelijkste manier om dit te bekomen is klant worden bij een groene energieleverancier.
Het is niet altijd eenvoudig om door het bos de bomen nog te ontwaren, maar de website Mijn Groene Stroom van Greenpeace schept klaarheid. Ze hielden 21 energieleveranciers tegen het licht en vertellen je aan de hand van enkele voorwaarden hoe groen elke leverancier is.
Het energielandschap kun je vergelijken met één grote vijver vol stroom. Afhankelijk van de productie-installatie van de leverancier zal de opgewekte elektriciteit een kleur krijgen. Is de stroom afkomstig van steenkool-, gas- of nucleaire centrales, dan zal men die een ‘grijze’ kleur toekennen. Wordt de stroom opgewekt in een zonne- of windmolenpark, een biomassacentrale of op basis van waterkracht, dan kleurt hij ‘groen’.
Het water in onze vijver van energie is dus een mix van alle energiestromen, groen en grijs. Jouw woning is aangesloten op deze vijver. De energie die jij gebruikt om je wasmachine te laten draaien en het licht te doen branden, is dus ook een mengeling van groen en grijs.
→ Hoe meer Belgen klant worden bij een echte groene energieleverancier, hoe ‘groener’ die vijver zal kleuren. Als klant van een groene energieleverancier draag je dus op die manier bij aan investeringen rond duurzame energie.
Grote zonnepanelen en windmolens zijn vanzelfsprekend de belangrijkste manieren om groene energie op te wekken. Daar komen we later in deze blog op terug. Nu duiken we in een aantal leuke gadgets en innovaties om stroom op te wekken.
Onderweg naar het werk of – leuker nog – op reis heb je doorgaans niet meteen een stopcontact bij de hand. Een handige oplader voor je telefoon is dus zeker welkom. Er bestaan tal van originele varianten die in ‘no time’ dankzij de zon jouw telefoon opladen. Van een exemplaar dat je aan het raam – handig tijdens een treinritje – kunt bevestigen tot eentje dat perfect in je broekzak past.
Of wat dacht je van een speaker die jou van leuke deuntjes voorziet dankzij de zon, ideaal voor tuinfeestjes of als je gaat kamperen. En het verlichten van je tuin hoeft ook geen energie te kosten. Het gamma van tuinverlichting op zonne-energie is ondertussen al erg uitgebreid.
Als je denkt aan investeren in hernieuwbare energie om je woning duurzamer te maken, dan zal de overgrote meerderheid meteen denken aan zonnepanelen. Die zijn dan ook nog steeds erg populair. In de eerste maanden van 2017 werden er dubbel zoveel zonne-installaties geregistreerd als in dezelfde periode van het jaar daarvoor.
Wil je graag weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? In ons gratis eBook kan je alle voorwaarden overlopen. Heb je nog specifieke vragen over een zonne-installatie? Dan zal deze video je beslist op weg helpen.
Woon je in een appartement of heeft jouw woning een dak dat niet geschikt is voor zonnepanelen? Ook voor jou zijn er nog steeds mogelijkheden. Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein wil het bijvoorbeeld mogelijk maken om te investeren in zonnepanelen op het dak van je buur of een gebouw in de buurt.
Hoorde je al over de Smartflower? Het is een zonnebloem en dat mag je heel letterlijk nemen. Deze ingenieuze uitvinding is opgebouwd uit een basis die op de grond staat en bloembladeren die bestaan uit zonnepanelen. Het slimme aan dit concept is dat de Smartflower – net zoals een zonnebloem – meedraait met de zon. Zo benut je altijd optimaal het zonlicht.
De gemiddelde Belg heeft geen plaats om een grote windmolen in de tuin te installeren, maar je kunt wel een ‘stukje windmolen’ kopen als investering. Eneco lanceerde recent bijvoorbeeld een participatieproject voor een windturbine in Zeebrugge. Op de site van de visveiling zal een windmolen geplaatst worden die bijna 3.000 gezinnen van groene stroom zal voorzien. Lokale bewoners én de werknemers van de haven van Zeebrugge kunnen in dit project stappen. Het is al mogelijk om vanaf 300 euro te investeren.
Zoals we hierboven ook al hadden vermeld, beschikken niet alle Belgen over een eigen dak of een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Maar niet getreurd, Eneco organiseert op regelmatige basis ook participatieprojecten rond zonnestroom op zonnedaken in jouw buurt. Laat hier je gegevens achter en blijf op de hoogte van deze projecten.
Wil je graag een overzicht van de huidige participatieprojecten? Op deze webpagina bundelden we alle informatie.
Of je nu kiest voor een groene leverancier, leuke energie gadgets of een investering in zonnepanelen of een windmolen, alles draagt bij tot een groenere toekomst.
Wil je graag weten of zonnepanelen een mogelijkheid zijn voor jouw woning? Ontdek het in ons eBook.