Welke afmetingen hebben zonnepanelen?

Beslissen om zonnepanelen op je dak te installeren … dat doe je niet zonder je goed te informeren. Voor je het rekensommetje kunt maken van deze investering, moet je eerst enkele belangrijke vragen beantwoorden. Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen? En passen ze op mijn dak? In deze blogpost proberen we je een antwoord te geven op deze vragen.  

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn beschikbaar in verschillende formaten. Het meest geïnstalleerd in België is een standaard zonnepaneel met een vermogen tussen 245 en 270 Wp (Wattpiek). De afmetingen zijn 1.65 meter op 1 meter. Maar er bestaan ook grotere en kleinere zonnepanelen.

Hieronder vind je een tabel met daarin de meest voorkomende zonnepanelen, hun vermogen en hun afmetingen. Dit zijn inschattingen, afhankelijk van de fabrikant kunnen hierin kleine afwijkingen voorkomen.

Klein zonnepaneel 190 – 215 Wp 1.58 meter op 0.81 meter
Normaal zonnepaneel 245 – 270 Wp 1.65 meter op 1 meter
Groot zonnepaneel 270 – 300 Wp 2 meter op 1 meter

Is jouw dak groot genoeg voor zonnepanelen?

1) De beschikbare oppervlakte op je dak

Neem er even de bouwplannen van je woning bij om precies te bepalen hoeveel van het dakoppervlak beschikbaar is.

Hou hierbij rekening met:

  • dakkapellen en hun schaduw
  • dakramen
  • schoorstenen en hun schaduw
  • schaduw door bomen of omliggende bebouwing
  • de ligging van je dak (noordelijk)

Je kan je dak echter niet helemaal vol leggen met zonnepanelen. Je moet ook voldoende ruimte – zeker 20 cm – tussen de dakrand en de zonnepanelen voorzien. Dit is een veiligheidsmaatregel die dient om eventuele schade door stevige windstoten te voorkomen.

Of deze oppervlakte groot genoeg is om er voldoende zonnepanelen op te kunnen leggen om te voorzien in het energieverbruik van jou en je gezin, is geen zekerheid. Er is maar één manier om daarachter te komen: het volgende stuk van deze blogpost ook lezen.

2) Energieverbruik

Hoeveel jij en je gezin vandaag verbruiken? Dat kan je heel gemakkelijk te weten komen door de jaarafrekening van je energiefactuur uit de kast te halen.

Op basis hiervan kan je berekenen hoeveel zonnepanelen je op je dak moet leggen. Hou bij de berekening ook rekening met je verbruik in de toekomst: kinderen zullen je energieverbruik doen stijgen, terwijl een investering in isolatie je energieverbruik zal doen dalen.

In deze blogpost vertellen we je hoeveel zonnepanelen volstaan voor jouw energieverbruik.

3) Voorbeelden

In onderstaande tabel vind je terug welke oppervlakte zonnepanelen gemiddeld – we gingen uit van normale zonnepanelen – innemen op je dak in een ideale situatie (zuidgericht en met een hellingshoek van 35°) gecombineerd met enkele doorsnee gezinssituaties. Zo kan je meteen een goede inschatting maken.

Gezinssamenstelling Gemiddeld jaarlijks verbruik Aantal zonnepanelen nodig Oppervlakte van de zonnepanelen (afgerond naar boven) Inschatting van de kostprijs
Alleenstaand 1900 kWh 8 14 m² 2850 euro (incl. btw)
Samenwonend 2500 kWh 10 17 m2 3339 euro (incl. btw)
Klein gezin 3800 kWh 16 27 m² 4873 euro (incl. btw)
Groot gezin 5600 kWh 24 40 m2 6671,79 euro (incl. btw)

Wil je zonnepanelen op een plat of klein dak?

In de bovenstaande situatie gingen we steeds uit van een schuin dak met ruim voldoende plaats voor de nodige zonnepanelen. Maar wie weet woon je in een moderne villa zonder hellend dak of een kleine rijwoning? Zonnepanelen zijn ook voor jouw situatie mogelijk.

Een klein dak

Heb je slechts een beperkt dakoppervlak beschikbaar? Dan kan het slim zijn om te investeren in kleinere zonnepanelen met een hoger rendement. Deze hoogrendementspanelen zijn iets duurder in aankoop, maar laten je toe om ook met een bescheiden dak te profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Deze panelen leveren voor eenzelfde oppervlakte meer kilowatt op dan de doorsnee zonnepanelen.

Een plat dak

Op een plat dak kunnen zonnepanelen in de meest voordelige hellingsgraad en richting geïnstalleerd worden voor een maximum rendement. Net omdat ze schuin gelegd worden, ontstaat er schaduw. Zonnepanelen op een plat dak kunnen dus niet dicht bij elkaar geplaatst worden, anders werpen ze een schaduw op elkaar.

We gaven al aan dat je zonnepanelen op een schuin dak op voldoende afstand van de dakrand moet leggen, dit geldt ook voor een plat dak. De ‘no-go-zone’ van een plat dak bedraagt minstens een halve meter. Dus rondom de dakrand moet een hele strook vrijgehouden worden.

Een dak met schaduw

Werpt een schoorsteen of de boom van de buren enkele uren per dag een schaduw op je dak? Dan hoef je het idee van zonnepanelen niet op te bergen. Integendeel, dankzij een slimme ingreep kan je het rendementsverlies door een tijdelijke schaduw omzeilen. Hiervoor worden Power Optimizers ingezet.

Dit ‘bakje’ is bevestigd aan een zonnepaneel en stuurt de informatie van zijn zonnepaneel naar de omvormer. De omvormer kan dan de slechtst presterende zonnepanelen tijdelijk uitschakelen. Handig, niet?

Is het een permanente schaduw? Neem dit in rekening wanneer het legplan wordt opgesteld.

Je kunt nu zelf aan de slag gaan om een legplan – hoe de panelen op je dak gemonteerd moeten worden – uit te tekenen. Een ervaren installateur zal hier echter sneller een inschatting van kunnen maken. Hij weet ook als geen ander welke plaatsen op je dak voor het meeste rendement zullen zorgen en of de zonnepanelen horizontaal of verticaal geïnstalleerd moeten worden.

In geen tijd zonnepanelenexpert worden? Schrijf je hier in

offerte zonnepanelen