Door Pieter Gysel Thuisbatterij 05-02-2019

Een thuisaccu kopen: een slimme zet?

Je hoeft niemand nog te overtuigen van de voordelen van zonnepanelen. Deze interessante investering laat je toe je energieproductie zelf in handen te nemen. Een thuisaccu kopen staat daarentegen bij de meeste mensen niet bovenaan op het to-dolijstje van slimme groene maatregelen. In deze blogpost sommen we de belangrijkste voordelen voor je op.

Opslag van eigen groene stroom

Doorgaans zijn het vooral eigenaars van zonnepanelen die de aankoop van een thuisbatterij overwegen. Dat hoeft niet te verbazen, want het grootste voordeel van een thuisaccu is hieraan verbonden. Een thuisbatterij slaat de zonne-energie die je overdag niet nodig hebt op, zodat je op de momenten waarop de zon niet of onvoldoende schijnt, kunt genieten van je eigen groene stroom.

Een thuisbatterij heeft een slimme besturingsmodule die bepaalt wanneer er energie wordt opgeladen of afgegeven. Produceert jouw zonne-installatie meer energie dan je op dat moment nodig hebt, dan laadt de thuisaccu op. Valt de avond en heb je nood aan stroom? Dan zullen je elektrische toestellen en de lampen in huis blijven werken dankzij de energie die door je batterij wordt afgeleverd. Is het een erg zonnige dag en is de batterij helemaal volgeladen? Dan zal het besturingssysteem de overtollige stroom op het net injecteren.

Minder afhankelijk van het reguliere net

Als je zonnepanelen hebt en geen thuisaccu, dan wordt ongeveer 70% van je ongebruikte zonne-energie opnieuw op het elektriciteitsnet gezet. Overdag gebruik je dus eigenlijk maar een fractie – ongeveer 25% – van je eigen opgewekte stroom. ‘s Avonds haal je dan de stroom van het net om naar je favoriete serie te kijken, een wasmachine te laten draaien en die heerlijke schotel op te warmen in de oven.

Met een thuisbatterij in huis kan je deze cijfers omdraaien, 70% eigen gebruik en 30% injectie op het net. Maximaal genieten van je eigen stroom dus. Oké, maar waarom geen 100% dan? (Dat heb je even gedacht, niet?) Helemaal onafhankelijk worden van het reguliere net is voor het gemiddelde gezin niet mogelijk. ‘Off grid’ gaan – zo heet dat om precies te zijn – lukt niet in België. Dat is vooral te wijten aan onze donkere winter. Tijdens deze winterdagen – of soms op andere donkere dagen doorheen het jaar – schijnt de zon te weinig om voldoende stroom op te wekken én die op te slaan in een thuisbatterij voor later gebruik.

Een extra plus: een thuisaccu is jouw redder in nood bij een stroompanne. Volgens de VREG treft een stroompanne jaarlijks 1 gezin op 25. De thuisbatterij is dus de back-up die jouw diepvriezer, televisie, garagepoort en verlichting laat draaien. Geen kleine hartverzakking dus wanneer plots het licht in jouw buurt uitgaat. Bovendien zal je batterij tijdens een stroomonderbreking je zonne-installatie aansturen. Bij een stroompanne gaat de omvormer automatisch in stand-by en wek je tijdens deze periode ook geen zonnestroom op. Opgelost met een thuisbatterij dus!

Wees het prosumententarief te slim af

Het prosumententarief is een – voorlopig enkel Vlaamse – maatregel voor eigenaars van zonnepanelen. Korte samenvatting: het is een jaarlijkse forfaitaire bijdrage die afhangt van je netbeheerder en het vermogen van je omvormer omdat je met zonnepanelen het net in twee richtingen gebruikt. In deze blogpost lees je het uitgebreide verhaal. Wallonië springt normaal gezien ook in 2020 op de kar van het prosumententarief. In principe kan je het prosumententarief gelijkstellen met een soort van huurprijs die je betaalt voor het elektriciteitsnet, dat zonder thuisbatterij als batterij fungeert. Je injecteert de overtollige stroom op het net en haalt er – wanneer je het nodig hebt – stroom af.

Als je een thuisaccu installeert, daalt je gemiddelde gebruik van het reguliere net van 75% naar 25%. Als het prosumententarief  dan berekend wordt op het vermogen van je zonne-installatie en niet op je reële verbruik, dan betaal je soms te veel. Om dit op te lossen, kan je een bidirectionele meter laten plaatsen bij de installatie van je thuisbatterij. Dan betaal je geen prosumententarief meer, maar voortaan enkel voor de stroom die je werkelijk van het net afneemt. Kijk dit goed na, want als je aanvullend verbruik alsnog groot is, dan kan het forfaitaire prosumententarief goedkoper zijn dan de berekeningen op werkelijke afname.

Wil je graag meer weten over het prijskaartje van een thuisbatterij?
Vraag hier je offerte aan en zet een stap naar de nieuwe toekomst.