menu
Begin 2021 schafte de Vlaamse Overheid de terugdraaiende teller en het prosumententarief (met daaraan gekoppelde financiële voordeel) af. Steeds meer consumenten overwegen daarom om hun zonne-installatie te koppelen aan een thuisbatterij. Hoewel dit nog niet bovenaan het to-dolijstje staat, begint de transitie wel een voorzichtige vlucht te nemen. Met de premie die de Vlaamse Overheid tot eind 2024 ter beschikking stelt, zullen wellicht veel Vlaamse gezinnen de komende jaren overstag gaan. We sommen in deze blogpost even de belangrijkste voordelen voor je op.
Een thuisbatterij? Heb je zonnepanelen, dan is dit vandaag een weloverwogen aankoop. Waarom precies, dat leggen we graag even uit. Met een thuisbatterij sla je de stroom op die je zelf niet meteen verbruikt, zodat je op de momenten waarop de zon niet of onvoldoende schijnt, gedeeltelijk kunt genieten van je eigen groene stroom. Zo bespaar je aanzienlijk op je energiefactuur en dat is altijd een win!
Vandaag zijn er steeds meer bedrijven die thuisbatterijen op de markt brengen. Het prijskaartje? Tussen de 7.000 en 10.000 euro voor een batterij met een vermogen van 8 à 10 kWh. Maar er zijn ook budgetvriendelijkere exemplaren voor een paar duizend euro. Deze hebben een lagere opslagcapaciteit, maar meer dan voldoende voor wie in België woont. Later hierover meer. Het blijft dus een stevige investering, maar ze is het wel waard. Zeker met de premie voor de aankoop of leasing van een thuisbatterij die de Vlaamse Overheid aanbiedt, want hiermee duikt de terugverdientijd van een thuisbatterij al snel onder de tien jaar.
Niet onbelangrijk: voor een thuisbatterij en zonnepanelen in een nieuwbouwwoning betaal je 21% btw, voor een woning van minstens 10 jaar oud is dat 6%.
Waarom nu pas een thuisbatterij?
Binnen het systeem van de terugdraaiende teller was een thuisbatterij voor veel mensen geen prioriteit. Alle stroom die je niet verbruikte en op het net zette, deed je teller terugdraaien, waardoor ook je stroomfactuur in dezelfde mate afnam. Omdat je op deze manier het net in twee richtingen gebruikt, betaalde je een een jaarlijks forfaitair bedrag, het
prosumententarief. |
Een thuisbatterij heeft een slimme besturingsmodule die bepaalt wanneer ze energie oplaadt of afgeeft. Produceert je zonne-installatie meer energie dan dat je op dat moment nodig hebt, dan laadt de thuisbatterij. Wanneer een elektrisch toestel meer vermogen vraagt dan je zonnepanelen kunnen leveren, zal eerst je batterij het vermogen bijpassen en kWh uit je batterij leveren. Pas wanneer je nog meer vermogen nodig hebt, zal er stroom van het net worden gehaald. Valt de avond en heb je nood aan stroom? Dan zullen je lampen in huis blijven branden dankzij de energie die je batterij aflevert.
Is het een erg zonnige dag en is de batterij helemaal volgeladen? Dan zal het besturingssysteem de overtollige stroom op het net injecteren. Hiervoor krijg je van je netleverancier een vergoeding, het injectietarief.
Met zonnepanelen zonder thuisbatterij is het scenario vandaag als volgt: ongeveer 70% van je ongebruikte zonne-energie gaat opnieuw naar het elektriciteitsnet. Dat betekent dat je op jaarbasis eigenlijk maar een fractie – ongeveer 30% – van je eigen opgewekte stroom gebruikt.
Het percentage groene stroom dat je zelf rechtstreeks verbruikt, kun je verhogen door overdag de energie die je zonnepanelen produceren meteen te verbruiken. Werk je van thuis uit? Dan kun je perfect de wasmachine, droogkast en vaatwasmachine overdag laten draaien. Wanneer dit niet mogelijk is of wanneer je op een zonnige dag meer produceert dan je op dat moment verbruikt, zal je thuisbatterij opladen. Zo kun je ‘s avonds alsnog gebruik maken van de energie die overdag opgewekt werd.
Hou er wel rekening mee dat de opslagcapaciteit beperkt blijft. Je kunt geen hele zomer energie opslaan om tijdens de donkere wintermaanden te gebruiken.
Mét een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen word je wel meester van je energieverbruik én -factuur. |
Je verbruikt jaarlijks 70% en injecteert 30% op het net. Dat betekent dat je maximaal kunt genieten van je eigen stroom. Interne studies tonen aan dat de optimale capaciteit van een thuisbatterij in België niet meer dan 2,2 kWh is. Dat betekent dat je je thuisbatterij 250 dagen per jaar volledig kan op- en ontladen, wat inhoudt dat je het gemiddelde stroompercentage van je eigen zonnepanelen op jaarbasis met zowat 20% kan optrekken. Concreet: met een thuisbatterij kan je zowat 800 kWh stroom extra uit je eigen zonne-installatie halen. Dat is niet mis.
Of je nu een early adopter was of vandaag zonnepanelen overweegt: Eneco biedt voor iedereen een thuisbatterij-oplossing:
Hybride battery-ready omvormers zijn ideaal om eenvoudig een compatibele batterij aan te koppelen, zoals bijvoorbeeld de Huawei Luna (5 kWh) of LG Chem (10 kWh). Ondanks de grote capaciteit van deze batterijen kun je ‘slechts’ 1.300 à 1.600 kWh verplaatsen naar zelfverbruik. Dit levert in verhouding met de grootte van de batterij een beperkte jaarlijkse besparing op van 325 à 400 euro, afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen.
Produceer je al enkele jaren groene stroom via zonnepanelen? Dan heb je ondertussen een groot deel van de investering in je zonnepanelen terugverdiend en geniet je mogelijks zelfs nog van groenestroomcertificaten. Maar dit betekent ook dat je omvormer ondertussen verouderd is en op korte termijn aan vervanging toe is. Hét moment om te kiezen voor een meer efficiënte hybride omvormer. Die zorgt ervoor dat je niet alleen meer kWh uit je zonnepanelen haalt, maar ook (meteen) een thuisbatterij kunt koppelen aan je zonnepanelensysteem.
Met een gemiddelde kostprijs vanaf 4.910 euro inclusief 6% btw voor een standaard 2 x 2,28 kWh systeem met hybride omvormer verplaats je jaarlijks 1.200 kWh naar zelfverbruik. Dit is een besparing van gemiddeld 300 euro per jaar! Je kunt ook één batterij van 2,28 kWh plaatsen, maar met twee batterijen behaal je algemeen een beter rendement.
Financier je je aankoop deels via de premie voor aankoop van een thuisbatterij, je groenestroomcertificaten en/of de reactieve investeringspremie? Dan heb je je investering nog sneller terugverdiend!
Wist je dat we bij Eneco sinds september 2020 enkel nog pakketten zonnepanelen inclusief kleine 2,28 kWh thuisbatterij van Pylontech installeren? Dit biedt alleen maar voordelen voor jou als kersverse eigenaar van zonnepanelen.
Een thuisbatterij van 2,28 kWh kost slechts 1.500 euro in combinatie met de installatie van nieuwe zonnepanelen, dit tegenover een verwachte jaarlijkse besparing van 200 euro door 800 kWh extra te verplaatsen naar zelfverbruik. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen je thuisbatterij, maar tevens je hele zonne-installatie nog sneller terugverdient! En bespaart op je energiefactuur! Een slimme zet, want bij een nieuwe installatie van zonnepanelen val je automatisch binnen het nieuwe systeem en krijg je een digitale teller.
Een extra voordeel? Een thuisbatterij is je redder in nood bij een stroompanne. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld als IT-specialist van thuis uit werkt of als spoedarts altijd meteen moet kunnen vertrekken. Je wilt niet tijdens een stroompanne opgeroepen worden en opgesloten zitten in je garage met automatische poort.
Bovendien zal je batterij tijdens een stroomonderbreking je zonne-installatie aansturen. Bij een stroompanne gaat de omvormer automatisch in stand-by en wek je tijdens deze periode ook geen zonnestroom op. Opgelost met een thuisbatterij dus! Opgelet: de back-upfunctionaliteit is voorlopig enkel mogelijk mits specifieke en beperkte configuraties.
Van plan om een thuisbatterij te laten installeren? Wie er vandaag een aanschaft, heeft recht op een premie van de Vlaamse Overheid, en dat tot 31 december 2024. De premie stijgt tussen 1 april en 31 december 2021 tot 300 euro/kWh, daarna vermindert ze. Wat je er in je portefeuille van voelt? Wie tot 31 december 2021 overgaat tot de aanschaf, kan tot 2.250 euro of 40% van de factuur terugbetaald krijgen. Daarna is het iets minder, maar blijft de premie toch de moeite: 1.725 euro in 2022, 1.150 euro in 2023 en 575 euro in 2024. Wacht niet te lang, met andere woorden.
Dan heb je misschien nog meer vragen. Check onze antwoorden op 5 prangende en veelvoorkomende vragen. Zo maak je de juiste keuze geschikt voor jouw persoonlijke situatie. Of contacteer onze experts. Zowel voor nieuwe als bestaande zonnepaneleninstallaties geven zijn advies op maat van je verbruik en zorgen ze voor een vlotte plaatsing.