Tesla batterij thuis
Door Stefan Van Rompaey Thuisbatterij 18-11-2016

De Tesla Powerwall batterij voor thuis: wat houdt dit precies in?

Zonnepanelen voorzien de elektrische apparaten in jouw woning van energie tijdens de dag. Maar van zodra de zon ‘s avonds haar biezen pakt, moet je opnieuw stroom van het elektriciteitsnet halen. De Tesla Powerwall, een handige thuisbatterij, kan hiervoor de perfecte oplossing bieden.

De Tesla Powerwall is dé uitgelezen manier om het maximale uit je zonnepanelen te halen en je energieproductie in eigen handen te nemen. Deze grote batterij slaat de energie op die de zonnepanelen overdag produceren en die jij niet verbruikt. Die elektriciteit kun jij dan ‘s avonds, ‘s nachts en tijdens de vroege uurtjes gebruiken. Hierdoor wordt de ongelijkheid tussen de productie overdag en het verbruik tijdens de ochtend- en avonduren opgevangen.

Een Tesla Powerwall heeft een opslagcapaciteit van 13,5 kWh en kan continu 5 kW leveren. Gemiddeld genomen is dit meer dan voldoende om jouw woning tijdens de avonduren van stroom te voorzien. Zeker als je weet dat een flatscreen tv 0,1 kWh per uur verbruikt en een wasmachine ongeveer 2,3 kWh per beurt nodig heeft. Stel dat het verbruik ‘s avonds op bepaald ogenblik toch hoger is dan de batterij kan leveren, dan kun je zonder problemen wat extra elektriciteit van het net halen of – als je verbruik constant hoger ligt – meerdere batterijen tegelijk installeren.

Tesla batterij thuis

Wat houdt de Tesla Powerwall, de batterij voor thuis precies in?

De installatie van een Tesla Powerwall omvat een aantal componenten die kunnen wisselen afhankelijk van de keuze die je maakt. Wil je volop inzetten op het produceren van je eigen duurzame energie, dan zal jij hoogstwaarschijnlijk voor zonnepanelen kiezen. Voor het eerst in tijden ligt die energiebron voor heel wat meer mensen binnen handbereik, zonder al te grote investeringen.

De meest voor de hand liggende combinatie bestaat daarom uit een Powerwall, zonnepanelen en enkele meters om de productie van je zonnepanelen en het verbruik van je huis te meten. Dankzij deze meters weet jouw Tesla Powerwall wanneer hij moet laden of ontladen.

  • Tesla Powerwall

De Powerwall, je ‘thuisbatterij’, haalt zijn energie via de zonnepanelen die op jouw dak liggen. Het is een oplaadbare lithium-ion batterij met vloeistofkoeling. Die kun je zowel binnen als buiten aan een muur bevestigen of op de vloer plaatsen.

  • Zonnepanelen

Dankzij zonnepanelen wordt het zonlicht overdag gebruikt om de was te laten draaien, lichten te doen branden en je fornuis van stroom te voorzien. De energie die jij overdag niet gebruikt, zal door de Tesla Powerwall opgeslagen worden.

  • Omvormer

Zonnepanelen produceren gelijkstroom, terwijl de apparaten in onze woningen op wisselstroom draaien. De geproduceerde zonne-energie wordt ook als gelijkstroom opgeslagen in de Tesla Powerwall. Van zodra je de elektriciteit – rechtstreeks via de panelen of afkomstig van je thuisbatterij – wil benutten, zal de omvormer in de Tesla Powerwall de gelijkstroom omzetten in wisselstroom. Zo kun jij zonder problemen op elk moment van de dag en nacht profiteren van jouw eigen 100% groene stroom.

En wat zonder zonnepanelen?

Verkies je eerder om je energierekening te drukken en slim om te gaan met de stroom van het reguliere stroomnet, dan kan ook hier de Tesla Powerwall – zonder zonnepanelen weliswaar – in jouw plan passen. Hierbij sla je dan op de goedkoopste momenten energie op en benut je die wanneer het je uitkomt. De elektriciteit zal vanuit het reguliere net via de omvormer naar de Powerwall geleid worden, zodat die kan opladen.

Heel veel kun je op deze manier niet uitsparen: daarvoor is het verschil tussen het piek- en het daltarief in België te klein. Maar het kan wel een kleine extra betekenen, indien je de Tesla Powerwall  wil inzetten als noodstroomvoorziening.

Wil je graag meer weten over de installatie van zonnepanelen en een Tesla Powerwall? Bekijk hier jouw installatie op maat.
Liggen er al zonnepanelen op je dak en wil je graag meer informatie over de Tesla Powerwall? Regel een afspraak met een Eneco Tesla Powerwall adviseur.