menu
Voor niets gaat de zon op. Maar hoeveel kost het om de energie uit de zon op te slaan in een thuisbatterij? In deze blogpost verdiepen we ons in de kostprijs en de terugverdientijd van een thuisaccu.
De kostprijs van een thuisbatterij is afhankelijk van het merk, het type en vooral de opslagcapaciteit. Bekende merken op de markt zijn Tesla, LG en Samsung. Enkele jaren geleden bestonden er alleen zware thuisbatterijen met een hoge opslagcapaciteit. Deze thuisbatterijen kostten al snel tussen de 7.000 euro en 10.000 euro. Ondertussen zijn er ook compactere batterijen op de markt met minder vermogen. Om een bestaande zonne-installatie te upgraden met een compacte batterij (2,2 kWh) moet je vandaag de dag rekening houden met een investering van 2500 euro, inclusief plaatsing en vervanging naar een compatibele omvormer. Kies je bij plaatsing van je zonne-installatie direct voor een thuisbatterij, dan wordt het aandeel van je batterij in je totale investering nog kleiner. Je kan dan namelijk direct voor de juiste extra hybride omvormer kiezen. Je betaalt dan puur voor je batterij 1250 euro.
Wij berekenden dat de optimale opslagcapaciteit van een thuisbatterij hier in België niet meer dan 2,2 kilowattuur bedraagt. Daarmee kan je 250 dagen per jaar je batterij volledig op- en ontladen. Een gemiddeld gezin kan hiermee zo’n 800 kilowattuur stroom extra uit de eigen zonne-installatie halen en ongeveer 50% zelfvoorzienend worden. Het theoretisch uitgangspunt dat een hogere opslagcapaciteit toelaat om meer zelf geproduceerde stroom op te slaan, gaat in België niet op. Daarvoor schijnt bij ons de zon gewoon niet voldoende. Met een capaciteit van 8 kilowattuur, zou je in ons land, hoogstens 50 dagen per jaar de batterij volledig kunnen op- en ontladen. De andere dagen van het jaar gebruik de duurbetaalde batterijcapaciteit dus niet optimaal.
Zonnepanelen hebben de laatste jaren hun belofte van ‘slimme investering’ waargemaakt. In Vlaanderen geldt sinds januari 2021 het principe van de terugdraaiende teller met prosumententarief niet langer voor zonnepaneeleigenaars met slimme meter. Het systeem met injectietarief kwam in de plaats. Zonnepaneeleigenaars die al een slimme meter in huis hebben, betalen nu enerzijds voor de elektriciteit die ze afnemen van het net en ontvangen anderzijds voor elke kWh die ze op het net injecteren een contractueel afgesproken bedrag. Daardoor worden zonnepanelen financieel net iets minder interessant. Zonnepaneeleigenaars moeten nu op zoek gaan naar manieren om hun zelfverbruik zo hoog mogelijk te maken. Dit kan enerzijds door aanpassing in gedrag door bijvoorbeeld te wassen en te drogen en de vaatwasser te laten draaien overdag in plaats van ‘s avonds of ‘s nachts. Anderzijds kan een batterij het zelfverbruik met 20% doen stijgen. Omgerekend bespaart een gemiddeld gezin hier 200 euro per jaar mee.
Koop je een batterij om je bestaande zonne-installatie te upgraden, dan is de terugverdientijd van de batterij 12,5 jaar. Koop je een batterij in combinatie met een zonnepaneleninstallatie, dan verlaagt de terugverdientijd van de batterij tot 6,25 jaar. Een batterij zonder zonnepanelen, om ‘s nachts goedkopere stroom op te slaan zodat je die overdag kunt gebruiken, zal een gemiddeld gezin slechts 100 euro per jaar opbrengen en doet de terugverdientijd oplopen tot 25 jaar.
Om de investering interessanter te maken, kent de Vlaamse overheid tot eind 2022 een premie toe voor de aankoop en plaatsing van een thuisbatterij. De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur – met een maximum van 3200 euro – maar kan nooit meer bedragen dan 35% van de investeringskosten.
Er zijn uiteraard enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen:
Ben je klaar voor een thuisbatterij? Vraag een offerte aan.