menu

Wat is de kostprijs en terugverdientijd van een thuisbatterij?

Voor niets gaat de zon op. Maar hoeveel kost het om de energie uit de zon op te slaan in een thuisbatterij? In deze blogpost verdiepen we ons in de kostprijs en de terugverdientijd van een thuisaccu.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De kostprijs van een thuisbatterij is afhankelijk van het merk, het type en de capaciteit. Bekende merken op de markt zijn Tesla en LG. Een kwaliteitsvolle thuisaccu kost tussen de 7.000 euro en 10.000 euro (inclusief installatie). Hoe hoger de capaciteit, hoe hoger de prijs van de thuisbatterij. Hoe je dan precies een thuisbatterij kiest die bij jouw behoeften past, lees je in deze blogpost.

Het prijskaartje is dus niet min. De thuisbatterij is namelijk een recente innovatie die nog in volle ontwikkeling is. De komende jaren zal de prijs ongetwijfeld afnemen. Hoeveel precies? Dat is momenteel moeilijk in te schatten. Als je woning ouder is dan 10 jaar, dan kan je de prijs van je thuisbatterij wel wat drukken. Je betaalt dan slechts 6% btw in plaats van de reguliere 21% bij een woning jonger dan 10 jaar. In dit geval moet de installatie wel uitgevoerd worden door een erkend installateur.

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Zonnepanelen hebben de laatste jaren hun belofte van ‘slimme investering’ waargemaakt, maar dit geldt nog niet voor thuisbatterijen. De huidige kostprijzen zijn nog te hoog om een terugverdientijd te realiseren die gelijk is aan die van zonnepanelen. Momenteel duurt het gemiddeld 20 jaar voor je de aankoopprijs terugverdiend hebt, als je al over zonnepanelen beschikt. Dankzij de thuisbatterij kan je maximaal genieten van je eigen zonne-energie. Het is mogelijk om je eigen verbruik op te krikken van 30% tot meer dan 70%. Deze positieve omschakeling kan een beslissende factor zijn om over te gaan tot aankoop.

Heb je nog geen zonnepanelen? Dan stelt een thuisbatterij je in staat om ‘s nachts goedkopere stroom op te slaan zodat je die overdag kunt gebruiken. Hoop je echter dat de aankoop van een thuisbatterij je een enorme besparing zal opleveren wanneer je geen zonnepanelen op je dak hebt, dan moeten we je teleurstellen. Op jaarbasis zal een gemiddeld gezin slechts 100 euro besparen, wat de terugverdientijd van een thuisbatterij enorm doet oplopen, tot minstens 40 jaar. En dat terwijl de geschatte levensduur van een batterij 20 jaar bedraagt.

Welke invloed heeft je woonplaats op de terugverdientijd?

Niet alleen de leeftijd van je woning is bepalend voor het totale kostenplaatje (6% tegenover 21% btw), maar ook de plaats waar je woning staat heeft een invloed. Zo verschilt bijvoorbeeld de regeling rond het prosumententarief en de terugdraaiende teller in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Vlaanderen

Als je beschikt over zonnepanelen, dan betaal je in Vlaanderen het prosumententarief. Even kort uitgelegd: zonnepanelen produceren stroom, maar je gebruikt niet alles meteen op. Het stroomoverschot wordt op het net geïnjecteerd en je teller draait terug. Het lijkt dus alsof je minder stroom van het net gehaald hebt, aangezien de huidige meters enkel de ‘eindstand’ aangeven en niet de hoeveelheid energie die er heen en weer is gegaan. De netvergoedingen voor eigenaars van zonnepanelen liggen dus heel wat lager, terwijl ze wel het net in twee richtingen gebruiken. Daarom voerde de Vlaamse overheid het forfaitaire prosumententarief in.

De tegenhanger van de terugdraaiende teller is de bidirectionele elektriciteitsmeter. In dit geval kan er wel gemeten worden hoeveel stroom je afneemt en op het net injecteert, bijgevolg betaal je geen prosumententarief bovenop je nettoverbruik. Je betaalt wel de taksen en transportkosten op je geïnjecteerde deel. Voor thuisaccu-eigenaars – in Vlaanderen – is het dus slimmer om deze bidirectionele meter te installeren, als je een aanvullende afname van het elektriciteitsnet hebt die lager is dan het forfaitaire prosumententarief.

Brussel

In Brussel geldt het prosumententarief niet. Momenteel geldt het systeem van de terugdraaiende teller. De prijs die jij betaalt voor stroomafname van het net is dezelfde als het bedrag dat je ontvangt wanneer je jouw stroomoverschot op het net injecteert. Als particulier heb je er bovendien ook nog steeds recht op groenestroomcertificaten voor de opgewekte kWh uit je zonnepanelen.

Vanaf 2020 komt er een nieuw compensatiemechanisme, waarbij de vergoeding voor injectie op het net zal afnemen. Van zodra deze maatregel van kracht is, zal het interessanter worden om een thuisbatterij te installeren. Zo geniet je meer van je zelf opgewekte stroom en hoef je die niet aan een lager tarief aan het net te ‘verkopen’. Hoeveel die vergoeding zal bedragen, is momenteel nog niet vastgelegd.

Wallonië

In Wallonië werkt men voorlopig ook nog met het systeem van de terugdraaiende teller zonder forfaitair prosumententarief. Voorlopig beschouwen eigenaars van zonnepanelen het elektriciteitsnet als ‘gratis batterij’, waardoor een thuisbatterij voor hen geen meerwaarde biedt.

Vanaf 2020 zal dit systeem wijzigen. Het plan is om vanaf 1 januari ook in Wallonië het prosumententarief in te voeren. Een thuisbatterij aankopen zal dan bijgevolg financiële voordelen opleveren in combinatie met een bi-directionele meter.

Premies

Momenteel bestaan er geen premies of subsidies voor de aankoop van een thuisbatterij. Er wordt wel aan gewerkt. Zo werd het opgenomen in de beleidsnota van minister Tommelein, al is er nog geen informatie over de effectieve inhoud en uitrol.

 

Wil je graag weten of de thuisbatterij geschikt is voor jouw situatie?
Vraag hier je offerte aan en zet een stap naar de nieuwe toekomst.