Door Pieter Gysel Thuisbatterij 05-03-2021

Hoe werkt een thuisbatterij?

Zonnepanelen zijn top, ze leveren je 100% groene energie. Het enige nadeel? De productie van stroom vindt voornamelijk overdag plaats, het moment waarop je het minste energie verbruikt. Als je toch maximaal wil profiteren van je zelf opgewekte stroom, dan is er één oplossing: de huisbatterij. In deze blogpost vertellen we je alles over de werking van deze accu.

Een thuisbatterij wordt meestal gecombineerd met zonnepanelen. Zonnepanelen leveren overdag stroom. De opgewekte stroom die niet onmiddellijk wordt geconsumeerd, wordt op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Wanneer het donker is en er dus geen stroom meer geproduceerd wordt door je zonne-installatie, wordt de nodige elektriciteit van het net gehaald. Bij een zonne-installatie gaat het doorgaans om 25% zelfconsumptie van je eigen stroom, 75% wordt op het net geplaatst en er op een later moment terug afgehaald. Je gebruikt het net dus eigenlijk als je batterij en betaalt hiervoor het prosumententarief (enkel in Vlaanderen).

Dankzij een thuisbatterij kan je deze cijfers omkeren. Je gaat naar 75% zelfconsumptie en bent slechts voor 25% afhankelijk van het net. Je slaat dus meteen overdag je eigen zonnestroom op en gebruikt die ‘s avonds. Zo ben je heel wat minder afhankelijk van het net én ben je er zeker van dat jouw stroom echt groen is.

Heb je geen zonnepanelen? Dan kan je de thuisbatterij inschakelen om ‘s avonds – aan het goedkoopste tarief – stroom van het net te halen en die overdag te gebruiken. Op die manier geniet je altijd het voordeligste tarief. Dit is vanzelfsprekend enkel het geval wanneer je een energiecontract met dag- en nachttarief hebt.

Hoe zit de werking van een thuisbatterij in elkaar?

Een thuisbatterij bestaat uit een batterij, een omvormer en een metersysteem om het energieverbruik en de opslag van energie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het volledige systeem is doorgaans een aanvulling op een zonne-installatie.

De zonnepanelen zetten de zonne-energie om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom kan drie richtingen uit:

  • direct verbruik
  • opslag in de huisbatterij
  • injectie op het elektriciteitsnet

Opgelet: Wie eerst zonnepanelen installeert en pas later kiest voor een thuisbatterij, zal misschien een nieuwe omvormer moeten installeren. Bij zonnepanelen gaat de stroom slechts in één richting: van je zonnepanelen naar je woning of het net. Bij de huisbatterij kan de stroom twee richtingen uit: van je batterij naar je woning/het net en van het elektriciteitsnet naar de batterij. Hiervoor heb je dus een bi-directionele omvormer nodig, aangezien er telkens een switch tussen wissel- en gelijkstroom moet plaatsvinden.

Welke types huisbatterijen bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten batterijen, allemaal afhankelijk van de samenstelling en hun opbouw. De twee types die het meest gebruikt worden als thuisbatterij zijn lithium-ion- en loodzuurbatterijen.

De populairste en ook nieuwste toepassing is de lithium-ion batterij. De opslagcapaciteit van deze batterij is groot, zeker in verhouding met haar gewicht. Bovendien kan je deze batterij snel opladen. Ideaal dus voor gebruik in huis.

De loodzuurbatterij wordt al eens grappend de ‘bomma’ van de batterijen genoemd. Ze bestaat al heel lang en is een pak goedkoper dan lithium-ion. Het grootste nadeel van deze batterij? Je mag haar niet meer dan voor de helft ontladen, want anders heeft dit een negatief effect op de levensduur. Je moet dan een batterij kopen met een grotere capaciteit dan je eigenlijk nodig hebt. Tot slot heeft deze batterij ook een meer negatieve impact op het milieu dan lithium-ionbatterijen.

Wil jij ook de voordelen genieten van een thuisbatterij? Bekijk hier ons aanbod!