Door Pieter Gysel Thuisbatterij 05-03-2021

5 prangende vragen rond energieopslag en de thuisbatterij

Bij de aankoop van een thuisbatterij komt heel wat kijken. Ongetwijfeld zit je met veel vragen. In deze blogpost proberen we je grootste bezorgdheden rond energieopslag en thuisbatterijen weg te nemen.

1. Welke praktische overwegingen mag ik niet over het hoofd zien?

Een thuisbatterij moet een plekje krijgen in je woning, sommige exemplaren zoals Tesla Powerwall kunnen zowel binnen als buiten geïnstalleerd worden. Voorzie voldoende plaats voor de batterij zelf en de randapparatuur zoals besturingsmodule en schakelkast. Wil je graag de batterij aan de muur bevestigen? Geen probleem, maar enkel als je muur hiertegen bestand is. Kijk dus eerst even na of de constructie stevig genoeg is om een gewicht van 76 kg tot 125 kg (afhankelijk van het type batterij) te dragen. Bij twijfel kan de installateur tijdens een plaatsbezoek jouw bezorgdheden wegnemen.

2. Over welk budget moet ik beschikken om een thuisbatterij te kopen?

Het prijskaartje van energieopslag in een thuisbatterij is – laten we eerlijk zijn – nog redelijk hoog. De ontwikkeling van deze technologische innovatie staat niet stil, dus de prijzen zullen de komende jaren ongetwijfeld dalen. En ook de overheid overweegt om subsidies te koppelen aan de aankoop van een thuisbatterij. Hier kijken wij alvast heel erg naar uit! Momenteel schommelen de prijzen tussen 7.000 euro en 10.000 euro (inclusief installatie), afhankelijk van het merk en het type. De kostprijs van een thuisaccu kan variëren door de btw. Als je woning ouder is dan 10 jaar wordt de btw verlaagd van 21% naar 6%.

Wanneer je kiest voor een thuisbatterij, dan is het in eerste instantie niet om je investering snel terug te verdienen. Je beschouwt jezelf wel als een pionier die meebouwt aan een groene toekomst. Je neemt je energieproductie zelf in handen en wordt minder afhankelijk van het reguliere elektriciteitsnet. Je bent klaar voor de toekomst en zeker met de komst van de ‘slimme meter’ opent de thuisbatterij ook andere opportuniteiten, besparingen en zelfs verdienmodellen.

3. Hoeveel zonnepanelen moeten er op mijn dak liggen om voordeel te halen uit een thuisaccu voor energieopslag?

In principe heb je geen zonnepanelen nodig om een thuisbatterij te gebruiken. Je kan tijdens de goedkopere avonduren de thuisaccu opladen en zo overdag genieten van voordelige stroom. Maar het voordeel van energieopslag is het grootst in combinatie met zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen hoeft niet bepaald te worden, maar wel je verbruik én de overtollige stroom die je doorgaans op het net injecteert. Het is noodzakelijk dat je de thuisbatterij dagelijks voldoende kan opladen, dus elke dag een laad-en ontlaadcyclus doorloopt. Tijdens de piek opwek (overdag) van je panelen zal je zo goed als altijd een productieoverschot hebben. Je moet dus rekening houden met deze momentopnames en voldoende batterijcapaciteit voorzien. Een installateur zal je met plezier helpen om dit voor je uit te zoeken.

4. Hoe weet ik nu welke thuisbatterij geschikt is voor mijn situatie?

De keuze voor een thuisbatterij hangt in eerste instantie af van je elektriciteitsverbruik en je – huidige of toekomstige – zonnepaneleninstallatie. Het is niet nodig om een thuisaccu te kiezen met een hoge opslagcapaciteit als jouw zonnepanelen nooit zoveel kunnen produceren.

We werken even een kort voorbeeld uit:

  • Het gemiddeld energieverbruik van een gezin bedraagt jaarlijks ongeveer 3.500 kWh, of een kleine 10 kWh per dag. Op hun dak ligt een zonne-installatie van 13 panelen met een jaarlijkse opbrengst van 3393 kWh, of ongeveer 9 kWh per dag.
  • De LG 7 thuisaccu heeft een bruikbare capaciteit van 6,6 kWh, de LG 10 thuisbatterij heeft een bruikbare capaciteit van 9,8 kWh. De eerste thuisbatterij is een goede keuze voor ons gemiddeld gezin, aangezien ze enkel op de meest zonnige dagen voldoende stroom produceren om die extra capaciteit en de meerprijs te rechtvaardigen.
  • Het grootste deel van hun verbruik vindt – behalve in het weekend – ‘s avonds plaats. De thuisbatterij laadt overdag de overtollige stroom op en geeft die tijdens de donkere én drukste uren opnieuw af. Tijdens het weekend wordt een groter deel van de dagelijkse 9 kWh opbrengst al overdag verbruikt en zal de batterij dus minder gevuld raken tijdens de daguren.

Dit is een voorbeeldsituatie, om de dagelijkse verhoudingen weer te geven

 

5. Hoeveel toestellen kan ik met een thuisbatterij van stroom voorzien?

De opslagcapaciteit van een LG 7 thuisbatterij is 6,6 kWh met een piekvermogen van 3,5 kW (en met een ultieme piek tot 5 kW gedurende vijf seconden). Dit wil zeggen dat jouw thuisaccu zonder problemen een continu niveau van 3,5 kW kan leveren. De flatscreen tv verbruikt 0,1 kWh, de wasmachine 2,3 kWh per beurt en de droogkast rekent op 3 kWh per beurt. Reken hierbij nog het opwarmen van een maaltijd in de microgolfoven aan 0,1 kWh en het branden van je spaarlampen aan 0,05 kWh. (*) Het totale verbruik voor deze avond ligt ongeveer 6 kWh. Een volgeladen thuisbatterij van dit kaliber kan jou dus voorzien van voldoende stroom.

Kan je thuisbatterij het aan? Om deze vraag te beantwoorden moeten we kijken naar twee factoren: hoeveel stroom kWh zit er in mijn batterij en hoeveel kan ik tegelijkertijd afnemen uit de batterij? Als al jouw toestellen op piekmomenten samen meer dan 3,5 kW vragen, dan zal de batterij de eerste 3,5 kW leveren en het resterende vermogen via het net opvragen. In ons voorbeeld zal de thuisbatterij – als die volledig opgeladen is – aan piekontlading 1u 54 minuten stroom leveren (6,6 kWh/3,5 kW). Als diezelfde avond ook de vaatwasmachine moet draaien en je daarbovenop de berg was volledig wil wegwerken met een tweede ronde in de wasmachine, zal je moeten rekenen op extra stroom van het elektriciteitsnet.

(*) Dit is een fictieve opsomming voor een geschat, gemiddeld verbruik van elektrische toestellen. Dit voorbeeld dient vooral om jou een beeld te geven van de mogelijkheden.

 

Wil je graag weten of de thuisbatterij geschikt is voor jouw situatie?
Vraag hier je offerte aan en zet een stap naar de nieuwe toekomst.