Door Pieter Gysel Thuisbatterij 05-02-2019

Thuis energie opslaan: wat zijn de opties?

Een thuisbatterij helpt je om het maximum uit de zonnestroom van je eigen zonnepanelen te halen én maakt je minder afhankelijk van het reguliere elektriciteitsnet. Jij wil ook jouw energie thuis opslaan? Super! Maar hoe maak je nu precies de juiste keuze? Wij helpen je op weg.

Wat is er op de markt te vinden?

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen op de markt, de twee populairste zijn lithium-ion en loodzuur. De eerste zal in de toekomst alleen maar aan terrein winnen, omwille van de grote opslagcapaciteit en het snelle oplaadvermogen. Het zijn ook deze batterijen die we onder meer in elektrische voertuigen terugvinden, wat meteen de kracht van deze batterijen benadrukt.

Naast de samenstelling van de batterij speelt ook de omvormer een belangrijke rol. De omvormer is het doorgeefluik tussen de zonnepanelen en de batterij aan de ene kant en het elektriciteitsnet en jouw toestellen aan de andere kant. Zonnepanelen produceren gelijkstroom (zo wordt die stroom ook in de batterij opgeslagen), maar je toestellen werken enkel op wisselstroom. Bij een gelijkstroomopstelling zitten zowel de zonnepanelen als de batterij achter één omvormer. Hier spreekt men over een hybride omvormer. Bij een wisselstroomopstelling gebruikt de thuisbatterij een omvormer die de stroom in de twee richtingen kan omzetten. Hier spreken we over een bi-directionele omvormer.

De keuze voor een omvormer hangt af van verschillende factoren:

  • De aanwezige elektriciteitsvoorziening
  • De capaciteit van je zonnepanelen
  • De gewenste batterijcapaciteit
  • Het merk/type van de thuisbatterij en de nodige functionaliteiten

Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van je installatie, enkel op het prijskaartje. Vergeet de aanwezigheid van een omvormer dus niet te checken als je informatie verzamelt over thuisbatterijen. Als je ook een omvormer moet aanschaffen, dan tikt het aardig aan.

Wat bepaalt jouw keuze?

Oké, je krijgt het warm van de gedachte je eigen energieproductie volledig in handen te kunnen nemen. Maar hoe kies je nu precies een geschikte batterij om thuis energie op te slaan?

De capaciteit van je thuisbatterij is de belangrijkste factor die jouw keuze zal bepalen. Een groot verbruik betekent een grotere capaciteit. Ook de reden waarom je de aankoop overweegt, zal bepalend zijn. Dient de thuisbatterij vooral als noodcapaciteit, dan wordt een apart noodstroomcircuit aangelegd met de belangrijkste verbruikers plus gewenste extra’s (als dat mogelijk is). Wil je graag deskundig advies? Onze experten staan je graag bij om in jouw verbruik te duiken en knopen door te hakken.

Voor welke batterijen kan je bij Eneco terecht?

Bij de aankoop van een thuisbatterij moet je rekening houden met heel wat factoren. Om je te helpen bij deze keuze hebben we alle informatie in één overzicht gegoten!

 

LG 7 Thuisbatterij LG 10 Thuisbatterij Tesla Powerwall 2
omvormer Apart Apart Geïntegreerd
Technologie Lithium-union Lithium-union Lithium-union
Bruikbare capaciteit 6,6 kWh 9,3 kWh 13,5 kWh
Continu vermogen 3,5 kW 5 kW 5 kW
Garantie 10 jaar 10 jaar 10 jaar
Afmetingen 744 x 206 x 692 mm 744 x 206 x 907 mm 1150 x 155 x 755 mm
Buiteninstallatie mogelijk Ja (enkel batterij) Ja (enkel batterij) Ja
Gewicht 76 kilogram 97 kilogram 125 kilogram
Prijs 7000 euro (excl. omvormer) 8000 euro (excl. omvormer) 9000 euro

 

Wil je graag weten of de thuisbatterij geschikt is voor jouw situatie?
Vraag hier je offerte aan en zet een stap naar de nieuwe toekomst.