Door Pieter Gysel Thuisbatterij 05-02-2019

Een thuisbatterij met of zonder zonnepanelen?

Wanneer iemand het heeft over een thuisbatterij, dan is de kans groot dat hij/zij meteen ook de link maakt met zonnepanelen. Maar is dat nodig? Moeten er zonnepanelen op een dak liggen om je voordeel te doen met een thuisbatterij? 

Een thuisbatterij met zonnepanelen

Wie voor een thuisbatterij kiest, heeft doorgaans al zonnepanelen geïnstalleerd, dat zal je niet verbazen. Energieopslag is namelijk de voornaamste reden om een thuisbatterij aan te schaffen en die opslag is het makkelijkst als je beschikt over zonnepanelen.

Eigenaars van zonnepanelen willen hun zonne-energie optimaal benutten en ook ‘s avonds en tijdens minder zonnige momenten genieten van hun eigen groene stroom. Dankzij de slimme besturingsmodule laadt de thuisaccu op of geeft hij stroom af, afhankelijk van productie van je zonnepanelen en de gevraagde stroom door je toestellen. Wordt er meer elektriciteit opgewekt door je zonnepanelen dan je op dat moment verbruikt, dan start de thuisbatterij met opladen. Laat je dan ‘s avonds een wasmachine draaien of steek je een schotel in de oven, dan werken deze toestellen op de zonne-energie die je overdag hebt opgewekt.

Wie over extra budget beschikt en de eigen energieproductie zoveel mogelijk in handen wil nemen, ziet in de thuisbatterij een ideale partner voor een groenere toekomst. Zonnepanelen hebben ondertussen al mooi bewezen dat ze een slimme investering zijn (lees hier alles over de terugverdientijd van zonnepanelen), maar in het geval van de thuisbatterij is dat – voorlopig – nog niet het geval. De huidige prijzen van thuisbatterijen zijn nog te hoog om ook een terugverdientijd te realiseren die gelijk is aan die van zonnepanelen. Momenteel duurt het gemiddeld 20 jaar voor je de aankoopprijs terugverdiend hebt.

Een thuisbatterij zonder zonnepanelen

De andere – maar minder voorkomende – mogelijkheid is een thuisbatterij zonder zonnepanelen. In dit geval gaat het om energieopslag, maar dan niet van je eigen opgewekte stroom. De thuisaccu dient dan als noodopslag voor het geval er een stroomonderbreking is of om tijdens de daluren elektriciteit van het net te halen en zo overdag te profiteren van het goedkopere nachttarief.

Hoop je dat dit je een enorme besparing zal opleveren, dan moeten we je teleurstellen. Op jaarbasis zal een gemiddeld gezin slechts 100 euro besparen, wat de terugverdientijd van een thuisbatterij enorm doet oplopen tot minstens 40 jaar. En dat terwijl de geschatte levensduur van een batterij 20 jaar bedraagt.

Voer je echter een professionele activiteit uit (tandarts, slager,…) waarbij je altijd moet kunnen rekenen op een gegarandeerde stroomtoevoer, dan is de thuisbatterij jouw betaalbare redder in nood. In dit geval weegt de investering niet op tegen het mogelijke inkomstenverlies dat je boven het hoofd hangt.

 

Wil je graag weten over het prijskaartje van een thuisbatterij?
Vraag hier je offerte aan en zet een stap naar de nieuwe toekomst.