isolatie prijs
Door Florence Posschelle Isolatie 13-12-2018

De voordelen van isoleren: waarom isolatie meer dan zijn prijs waard is

Je woning isoleren loont, dat hoeft niet te verbazen. De prijs die je ervoor betaalt, verdien je zeker terug. Niet alleen zal je de energiefactuur zien slinken als sneeuw voor de zon, ook je ecologische voetafdruk neemt af.

Wat zijn de voordelen van isolatie?

  • Minder warmteverlies

Als je dak niet goed geïsoleerd is, dan verliest je huis tot 30% aan warmte via het dak. Ook via niet-geïsoleerde muren ontsnapt de warmte aan een hoge snelheid. Het wooncomfort neemt enorm toe als je investeert in isolatie. Weg met de koude muren, overal aangename kamertemperaturen!

  • Lagere energiefactuur

Wist je dat je jaarlijks tot 30% kunt besparen op je energieverbruik dankzij spouwmuurisolatie? Geen wonder dat je in de koude wintermaanden meer stookt dan nodig én bijgevolg dus ook een te hoge energiefactuur voorgeschoteld krijgt.

  • Premies 

In Vlaanderen moeten alle woningen tegen 2020 voorzien zijn van dak- of zoldervloerisolatie. Ga je aan de slag, bekijk dan zeker eens de website van de Vlaamse overheid om te zien welke premies je hiervoor kunt ontvangen.

In Wallonië ontvang je ook een premie als je aan de slag gaat met dak-, zoldervloer- of spouwmuurisolatie. Op de website van de Waalse overheid vind je alle informatie terug én meteen ook op welk bedrag je recht hebt.

Op de website van Leefmilieu Brussel vind je heel wat informatie over isoleren en – vanzelfsprekend – de premies waar je als inwoner recht op hebt als je de investering aangaat.

  • Kleinere ecologische voetafdruk

Het is eenvoudig: als je goed isoleert, dan neemt je energieverbruik af. Wanneer je minder energie nodig hebt, dan wordt jouw impact op het milieu kleiner. Het is een eerste, maar erg belangrijke stap!

  • Stijging van de waarde van de woning

Wie vandaag een woning wil kopen, kijkt met grote belangstelling naar het EPC van die woning. Het energieprestatiecertificaat geeft aan hoe hoog het energieverbruik per vierkante meter is. Hoe lager deze score is, hoe lager je toekomstig verbruik zal zijn. Ben je dus van plan om de woning binnen afzienbare tijd te verkopen, dan is het zeker de moeite om te investeren in een goede isolatie én bijgevolg een lagere EPC-score.

  • Een goede basis voor zonnepanelen

Wil je graag zonnepanelen installeren op je dak? Weet dan dat het aangewezen is om eerst te investeren in een goede dak- of zoldervloerisolatie. Het zou zonde zijn om de energie die je via de zonnepanelen opwekt te zien verdwijnen via je niet-geïsoleerde dak.

Wat is de prijs van isolatie?

De prijs voor de isolatie is afhankelijk van een aantal elementen. Wat is de omvang van de isolatiewerken? Wat is de breedte van de spouwmuur (in het geval van spouwmuurisolatie)? Naar welk isolatiemateriaal gaat de voorkeur uit? Zijn de werken eenvoudig aan te vangen of moeten er heel wat voorbereidingen getroffen worden?

Spouwmuurisolatie kan vanaf ongeveer 17 euro per vierkante meter. Wie zijn dak wil isoleren, zal hiervoor moeten rekenen op 40 euro per vierkante meter. Deze prijzen zijn slechts een indicatie. Consulteer zeker een erkend vakman in je buurt voor een goed uitgewerkte offerte.

Kleine ingrepen, zoals het isoleren van je leidingen of het aanbrengen van tochtstrips, kunnen voor een beperkt bedrag al een enorm verschil uitmaken. Wanneer warm water via geïsoleerde leidingen stroomt, gaat er veel minder warmte verloren.

Meer weten over isolatie? Ontdek het op de website van Eneco.