menu
Steenkool, aardolie en aardgas zijn fossiele brandstoffen. Om stroom op te wekken, ons te verwarmen of om ons te vervoeren, gebruiken we vandaag nog heel wat van die fossiele brandstoffen. De nadelen ervan zijn dubbel. Het zijn serieuze vervuilers die bij verbranding behoorlijk wat CO2 veroorzaken, daarnaast zijn ze ook niet onuitputtelijk. Een blik op het verleden én een duurzame toekomst.
Fossiele brandstoffen ontstonden miljoenen jaren geleden als koolwaterstofverbindingen in plantaardige en dierlijke restorganismen. In combinatie met de hoge druk en hoge temperaturen waaraan deze versteende planten- en dierenresten werden blootgesteld, ontstonden kolen en gassen. Bij verbranding ervan komt koolstofdioxide vrij in de atmosfeer. In grote hoeveelheden draagt dit gas bij tot het broeikaseffect. Bovendien is de voorraad fossiele brandstoffen niet onuitputtelijk. Alternatieve brandstoffen zijn dus noodzakelijk.
De bekendste fossiele brandstoffen zijn aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Ook turf uit hoog- of laagveen zit in deze reeks. De nieuwste vorm van fossiele brandstof is het schaliegas. Het fraccen of hydraulisch fractureren is een omstreden manier om dit gas te winnen uit schaliegesteente. Deze methode is zeer vervuilend voor het grondwater en er kunnen kleine aardbevingen ontstaan rond de boorputten. Daarom is het fraccen in verschillende landen, zoals bijvoorbeeld Frankrijk, verboden.
Omdat fossiele brandstoffen verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van broeikasgassen en de klimaatverandering is het nodig dat we op zoek gaan naar niet-fossiele brandstoffen en duurzame energievoorzieningen.
Binnen een aantal jaren (sommigen denken over 50 jaar, anderen over 100 of 200 jaar), zullen fossiele bronnen sowieso uitgeput zijn, dus moeten we nu op zoek gaan naar alternatieve energiebronnen. Gelukkig zijn niet enkel de groene jongens te vinden voor een beleid dat het klimaat spaart en duurzaam omgaat met het milieu. Wereldwijd is er veel enthousiasme om klimaatafspraken te maken. Dat zien we bijvoorbeeld aan de afspraken die er gemaakt zijn tijdens de Klimaattop Parijs 2015.
Er zijn dus genoeg hernieuwbare en duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen. Het vergt enkel nog moed, doorzettingskracht en politieke wil.
Jij kunt alvast zelf jouw steentje bijdragen. ‘Verander de wereld, begin bij jezelf.’ Eneco is er alvast mee begonnen. Bij Eneco geloven we sterk in een duurzame toekomst en kiezen we resoluut voor 100% Belgische en groene energie. Meer weten?