Veranderen energieleverancier
Door Tom De Winne Groene energie 30-03-2017

Veranderen van energieleverancier: wat zijn de valkuilen?

Verhuis je binnenkort naar een nieuwe woning? Wie weet ben je niet langer tevreden van van het tarief dat jou het voorbije jaar werd aangerekend en zie je een mogelijkheid om energie te besparen? Of misschien wil je graag – met het oog op de toekomst – een energieleverancier die aandacht besteedt aan duurzame energiebronnen? Dan is een verandering van leverancier misschien op zijn plaats.

Het zijn één voor één goede redenen om je huidige leverancier onder de loep te nemen. Sta even stil bij welke factoren voor jou een beslissende rol spelen: zoek je de beste prijs? Of hecht je veel belang aan de klantenservice of het aanbod groene energie. Wil je graag wat hulp bij je beslissing om de beste energieleverancier te kiezen en wens je je huidige leverancier aan andere energieleveranciers te vergelijkenDeze blog rond het vergelijken van energieleveranciers beantwoordt alle veelgestelde vragen.

Zo, nu heb je een beslissing genomen en jouw gloednieuwe energieleverancier geselecteerd. Maar wat moet je doen om van energieleverancier te veranderen? We hebben het mooi voor je opgelijst!

Tegenwoordig kan je eenvoudig en gratis van leverancier veranderen. Er zijn echter enkele factoren waarvoor je oog moet hebben. We lichten ze even voor je door.

wanneer veranderen van energieleverancier met zonnepanelen

Het belang van de EAN-code

Om een contract te kunnen afsluiten met je nieuwe energieleverancier moet je in het bezit zijn van een EAN-code. Deze cijfercombinatie die bestaat uit 18 cijfers, is gekoppeld aan het leveringspunt van je elektriciteit of aardgas. Heb je beide, dan ben je in het bezit van twee EAN-codes. Een EAN-code is gekoppeld aan een locatie en niet aan een persoon. Als je verhuist, dan zal de EAN-code van je huidige woning doorgegeven worden aan de nieuwe bewoner.

Geen idee wat jouw EAN-codes zijn? Geen nood, op je energiefactuur vind je alles terug.

  • Verhuis je naar een bestaande woning? De voormalige bewoner kan je beslist de EAN-codes bezorgen.
  • Verhuis je naar een nieuwbouwwoning of moet er een nieuwe meter geplaatst worden? De netbeheerder voorziet je van de EAN-codes van zodra de nieuwe aansluiting een feit is.

Veranderen van energieleverancier wanneer je zonnepanelen hebt

Sinds de vrijmaking van de energiemarkt is het erg eenvoudig geworden om van leverancier te veranderen. Als eigenaar van zonnepanelen ben je echter best voorzichtig. Een wissel van energieleverancier plan je best in op het moment van de jaarlijkse meteropname. Als dit niet zo is, dan kun je een tussentijdse afrekening ontvangen bij het afsluiten van je oude contract en op die manier geen voordeel hebben van je terugdraaiende teller.

Laat daarom de leverancierswissel best plaatsvinden op een moment die erg dicht bij de jaarlijkse meteropname van de netbeheerder ligt. Op dat moment is je teller maximaal teruggedraaid. Of is je eigen productie volledig afgetrokken van je afname.

veranderen van energieleverancier opzegtermijn

Sluit het nieuwe contract tijdig af

Hou er rekening mee dat als je van energieleverancier wilt veranderen, je je huidig contract tijdig moet opzeggen. Verwittig je oude leverancier op tijd; er is een minimum opzegtermijn van één maand. Regel je contract met je nieuwe energieleverancier daarom anderhalve maand op voorhand. De nieuwe leverancier regelt vervolgens de overname van je oude contract met je oude energieleverancier.  

Wil je graag meer weten over het aanbod van Eneco? Bereken dan hier jouw energietarief.

Eneco energiezuinig