Door Mark Van Hamme Groene energie 02-01-2020

Norther: hoe sinds juni 2019 bijna 400.000 extra Belgische gezinnen genieten van duurzame stroom

In minder dan drie maanden tijd zijn de 44 windturbines van windpark Norther geïnstalleerd. Een record! Daar zaten de goede weersomstandigheden voor iets tussen. Maar zeker ook de goede samenwerking van alle partners. Sinds juni vorig jaar levert het park van 44 windturbines volop groene stroom. Nu kunnen bijna 400.000 Belgische gezinnen genieten van het grootste Belgische windpark op zee!

Even adembenemend maar hoger dan het Atomium

De 44 turbines hebben elk een maximale productiecapaciteit van 8,4 MW. De afzonderlijke onderdelen van de megaturbines zijn indrukwekkend: de windturbine is hoger dan het Atomium!

De wieken van de windturbines rijzen ongeveer 180 meter boven de zeespiegel. De behuizing op de top van de mast weegt ongeveer 350 ton. Dat is ongeveer even groot als een vrijstaande woning. Binnenin zitten machinecomponenten, zoals de tandwielkast en de generator.

Grootste productiecapaciteit van Belgische windparken

Het windpark Norther ligt op 23 kilometer voor de kust van Oostende. Het heeft een totale capaciteit van 370 MW. Dat maakt dat Norther de grootste productiecapaciteit van alle huidige Belgische windparken heeft. Norther is een project van 3 aandeelhouders: Elicio, Eneco en DGE (Diamond Generating Europe – een dochteronderneming van Mitsubishi Corporation). Door hun jarenlange opgebouwde kennis en expertise slagen ze er in om met dit project bij te dragen tot de klimaatdoelstellingen van België.

Wat gebeurt er nu met al die duurzaam opgewekte energie? De opgewekte windenergie vloeit naar het Belgische stroomnet. Eneco koopt hiervan de helft. Jaarlijks zal Norther elektriciteit leveren voor bijna 400.000 families.

Norther is op dit ogenblik het zesde windmolenpark op de Noordzee. In totaal zullen de zes windmolenparken samen aan meer dan 1 miljoen huishoudens elektriciteit leveren.

Leveranciers vormen perfecte waaier

Norther deed voor de bouw een beroep op twee constructie-partners: MHI Vestas Offshore Wind en Van Oord. Het Deense MHI Vestas leverde de 44 turbines. Van Oord verzorgde:

  • Het ontwerp.
  • De productie en fabricatie van alle onderdelen.
  • De levering, installatie en ingebruikname van fundamenten
  • De elektrische infrastructuur (OHVS en bekabeling).
  • Het transport van de windturbines.

In amper drie maanden klaarden ze de klus. De installatie van dit type van windturbines zou normaal dubbel zo lang duren.
Een knappe prestatie dus!

Meer weten over onze hernieuwbare energie? Lees het hier.