menu
Greenpeace groene stroom
Door Tom De Winne Groene energie 03-10-2018

Greenpeace: grote onderscheiding voor Eneco’s groene stroom

Een mooie score van 16 op 20 in de jaarlijkse rangschikking van Greenpeace: het is alweer een serieus duwtje in de rug voor Eneco als groene-stroomleverancier. De inspanningen van Eneco op het vlak van Belgische groene stroom worden dus opnieuw op applaus onthaald.

“Wij raden deze leverancier aan”, klinkt het in het nieuwe rapport (2018) van de internationale milieuorganisatie Greenpeace. Eneco wordt door hen beschouwd als een belangrijke bijdrager aan de energietransitie. Dat hoeft niet te verbazen, want Eneco investeert uitsluitend in hernieuwbare energie. Eneco laat in de lijst van energieleveranciers in België alle andere grote spelers ver achter zich.

Hoe zit de rangschikking van Greenpeace rond groene stroom in elkaar?

De nieuwe rangschikking van Greenpeace is gebaseerd op leverings-, productie- en investeringgegevens uit 2017. Iedere energieleverancier in het klassement krijgt een score op 20. Die is gebaseerd op de scores voor:

  • geleverde stroom (35%);
  • investeringen (50%);
  • mix op de factuur (15%).

Een blik op de Belgische productiecijfers van Eneco leert dat de productiecapaciteit volledig afkomstig is van zon en wind. In België telt Eneco ondertussen al 96 actieve windmolen en meer dan 260.000 zonnepanelen. In 2018-2019 staan er minder investeringen gepland dan in 2017-2018, maar de geplande investeringen gaan wel nog steeds voor 100% naar wind- en zonne-energie.

 

Beloftevolle investeringen

Eneco wil evenveel groene stroom in België opwekken via zon en wind als wat ze levert aan haar klanten. Dit evenwicht werd al een eerste keer bereikt in 2016. In 2017 nam Eneco een andere energieleverancier over, met de bedoeling om ook die nieuwe klanten over te zetten naar 100% groene en lokaal opgewekte stroom. Hierdoor valt de Greenpeace-score dit jaar wat lager uit dan uit dan vorige jaren, maar Eneco behoudt een ruime voorsprong op de traditionele energieleveranciers. Eneco heeft tot doel om in 2025 al zijn klanten niet alleen duurzame maar ook lokaal geproduceerde stroom te gaan leveren.

Het investeringsbeleid van Eneco mikt op de verhoging van haar productiecapaciteit via zon en wind tot 830 gigawattuur aan elektriciteit, wat meetelt in de score van Greenpeace. Dat investeringsbeleid wordt onverkort verder gezet. Toekomstige ontwikkeling in wind en zon zal ervoor zorgen dat Eneco de doelstelling van 2025 ook daadwerkelijk zal halen.

Raakte je geïnspireerd door de visie van Eneco? Ontdek alle informatie op onze website of contacteer ons met je vragen.