Greenpeace groene stroom
Door Tom De Winne Groene energie 30-11-2021

Greenpeace: Eneco is ook dit jaar de groenste grote energieleverancier.

 

Zoals elk jaar, heeft Greenpeace zijn klassement van Belgische energieleveranciers gepubliceerd. Met een ferme onderscheiding voor Eneco! Met een score van 18 op 20 blijven we de groenste van alle grote energiebedrijven in ons land. Dat sterkt ons in onze ambities om samen met onze klanten klimaatneutraal te zijn tegen 2035.

Onnodig te zeggen dat we heel blij zijn met deze knappe score. Het toont nog maar eens aan dat we volop werk maken van de duurzame energietransitie.

We investeren volop in zon en wind

Elke leverancier in het Greenpeace-klassement krijgt een score op 20, verdeeld over investeringen (45%), eigen productiecapaciteit en/of aankopen van elektriciteit (35%), de geleverde energiemix (10%) en de ambities voor groene warmte (10%). Bijna de helft van de punten valt dus te verdienen met investeringen in hernieuwbare productiecapaciteit. En in deze belangrijkste categorie scoort Eneco een 5 op 5.

Logisch, want de afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in zonnepanelen, wind op land én op zee. Met maar liefst 330.000 zonnepanelen zijn we resoluut de grootste zonne-energieproducent van het land. En dankzij de oplevering van Norther (370 MW) en SeaMade (487 MW) zijn we meteen ook een topspeler inzake windenergie op zee. In totaal hebben we nu 112 windturbines waarmee we 650.000 gezinnen van 100% groene energie (gas en elektriciteit) voorzien.

Grootste verbruikers vergroenen

De score van Eneco Group, die ook rekening houdt met de andere landen waar we actief zijn, ligt met 11 op 20 lager dan die van Eneco België. Dat heeft vooral te maken met het grote aandeel zakelijke klanten op de Nederlandse markt. Om die allemaal van energie te voorzien, moet de Eneco Group voorlopig nog elektriciteit aankopen. Maar ook voor hen investeert Eneco voluit in hernieuwbare energie. Zo kunnen we op termijn ook de grootste verbruikers steeds meer vergroenen.

Klimaatneutraal: sneller en verder!

Terwijl de hele wereld de mond vol heeft van klimaatneutraliteit in 2050, gaat Eneco nog een stapje verder. We werken er hard aan om al in 2035 klimaatneutraal te zijn. Hoe? Door dubbel zoveel energie uit wind en zon op te wekken. Door onze klanten meer controle over hun verbruik te geven. En door slimme technologieën in te zetten om ons energieaanbod optimaal af te stemmen op de vraag. Zo willen we samen met jullie strijden voor een gezondere planeet en een groenere toekomst!

Ontdek ons groene aanbod