Greenpeace groene stroom
Door Tom De Winne Groene energie 10-02-2020

Greenpeace: opnieuw grote onderscheiding voor Eneco’s groene stroom

Greenpeace gaf een grote onderscheiding aan Eneco voor haar prestaties op het vlak van duurzame energie. En dat al voor het derde jaar op rij. We scoren lichtgroen in de Greenpeace-ranking van meest duurzame Belgische energieleveranciers. Het is de op een na hoogste score. We blijven zo de groenste van alle grote Belgische energieleveranciers. Alweer een serieus duwtje in de rug als groene-stroomleverancier!

“Eneco krijgt een hoge score omdat het bedrijf resoluut kiest voor hernieuwbare energie. Als vrij grote leverancier en producent draagt het bedrijf hierdoor fors bij aan de energietransitie”, klinkt het in het nieuwe rapport (2019) van de internationale milieuorganisatie Greenpeace. Ze lauweren ons omdat we de klantenportefeuille van Eni overnamen en deze duurzamer maakten. En we blijven investeren. Door aankoop van de geproduceerde energie uit het nieuwe Seamade windpark hopen we in 2020 terug 100% van onze geleverde energie zelf te kunnen produceren.

Hoe zit de rangschikking van Greenpeace rond groene stroom in elkaar?

De nieuwe rangschikking van Greenpeace is gebaseerd op leverings-, productie- en investeringgegevens uit 2018. Iedere energieleverancier in het klassement krijgt een score op 20. Die is gebaseerd op de scores voor:

  • Geleverde stroom (35%).
  • Investeringen (50%).
  • Mix op de factuur (15%).

De hoge score hebben we te danken aan de grote hoeveelheid groene energie waarmee we bijna één miljoen klanten bedienen. Wij zijn met meer dan 300.000 zonnepanelen de tweede grootste zonne-energieproducent van het land. Bovendien bezitten we al 107 windturbines.

Beloftevolle investeringen

We investeren volop in Belgische windparken op zee, wat de ranking positief beïnvloedde. Hier zijn we de meest actieve leverancier met de recente oplevering van Norther, momenteel het grootste Belgische windpark op zee. Daarnaast zijn de werkzaamheden gestart bij SeaMade.

Zo kunnen we een duidelijke klantenbelofte waarmaken: In 2025 is al de groene energie die we leveren aan onze klanten opgewekt in België. Met Norther en SeaMade kunnen we  die belofte zelfs in 2022 al waarmaken.

Raakte je geïnspireerd door de visie van Eneco? Ontdek alle informatie op onze website of contacteer ons met je vragen.