Greenpeace groene stroom
Door Tom De Winne Groene energie 24-10-2017

Greenpeace: grootste onderscheiding voor Eneco’s groene stroom

Een klinkende score van 18 op 20 in de jaarlijkse rangschikking van Greenpeace: het is alweer een serieus duwtje in de rug voor Eneco als groene-stroomleverancier. De inspanningen van Eneco op het vlak van Belgische groene stroom worden dus opnieuw op applaus onthaald.

“Een voorbeeld om te volgen”, klinkt het in het nieuwe rapport (2017) van de internationale milieuorganisatie Greenpeace. Eneco wordt door hen beschouwd als een voorloper van de energierevolutie in Europa. Dat hoeft niet te verbazen, want Eneco investeert uitsluitend in hernieuwbare energie. Eneco laat in de lijst van 22 energieleveranciers in België alle andere grote spelers ver achter zich.

Hoe zit de rangschikking van Greenpeace rond groene stroom in elkaar?

De nieuwe rangschikking van Greenpeace is gebaseerd op leverings- en productiegegevens uit 2016. Iedere energieleverancier in het klassement krijgt een score op 20. Die is gebaseerd op de scores voor:

  • investeringen (50%);
  • eigen productiecapaciteit en/of aankopen van elektriciteit (35%);
  • en de geleverde brandstofmix (15%).

Een blik op de Belgische productiecijfers van Eneco leert dat de productiecapaciteit volledig afkomstig is van zon en wind.

Daarenboven investeert de Eneco Groep bijna uitsluitend in nieuwe capaciteit voor windenergie (98,5%), de rest gaat naar de ontwikkeling van zonne-energie. De bijkomende productie in de komende twee jaar zouden met maar liefst 28% stijgen.

De elektriciteit die de Eneco Groep produceert is hoofdzakelijk afkomstig van de windmolens (60%) en gascentrales met en zonder warmtekrachtkoppeling (34%). De productie van kleine biomassacentrales en fotovoltaïsche installaties is goed voor 6%.

Het ambitieuze beleid van Eneco in België

“100% Belgische, duurzame en groene stroom.” Als één van de schoonste elektriciteitsleveranciers van Europa wil Eneco op de eerste rij staan om anderen te inspireren om hoger te mikken. Eneco ziet het als zijn opdracht om duurzame en groene energie haalbaar en betaalbaar te maken voor iedereen. Bij het vergelijken van energieleveranciers speelt dit ook een belangrijke rol voor de consument. 

Zoals in bovenstaande cijfers al werd aangehaald, zijn wind en zon de belangrijkste energiebronnen bij Eneco. In België telt Eneco ondertussen al 91 actieve windmolens, verspreid over 18 parken. Meer dan 260.000 zonnepanelen leveren energie onder het Eneco-label.

Eneco probeert bovendien om zoveel mogelijk in België te produceren. Ondertussen levert Eneco als stroomleverancier aan al zijn particuliere en zelfstandige klanten 100% Belgische groene stroom af. Maar hier houdt het natuurlijk niet op. Eneco wil dankzij het voortdurend investeren in wind- en zonnestroom elke nieuwe klant van groene energie voorzien. Sta je dus op het punt om aanbieders van energie met elkaar te vergelijken, bekijk dan zeker ook ons aanbod.

Eneco wil tot slot ook in de toekomst zijn pioniersrol blijven vervullen. Innovaties rond het intelligente net en opslagmogelijkheden, zoals de Tesla Powerwall, zijn uiterst belangrijk voor een duurzame toekomst.

Raakte je geïnspireerd door de visie van Eneco? Ontdek alle informatie op onze website of contacteer ons met je vragen.