menu
De kogel is door de kerk: je gaat overstappen naar een andere energieleverancier. Je legt de voor- en nadelen van de verschillende leveranciers van elektriciteit en gas naast elkaar, en gaat gemotiveerd op zoek naar degene die het beste bij je past.
Maar je hebt al snel door dat de elektriciteits- en gasmarkt een echt kluwen vormt en dat je misschien hulp nodig hebt om wegwijs te geraken. Je wordt overdonderd door het grote aanbod, je twijfelt of je gas én elektriciteit elk door een andere leverancier zou laten leveren, je overweegt deel te nemen aan een groepsaankoop energie…
Wij weten als geen ander hoe complex de energiemarkt in België lijkt en dat de juiste energieleverancier kiezen niet evident is. Daarom staan wij je graag bij om de energieleverancier te kiezen die het dichtst aanleunt bij jou en jouw type woning.
Er zijn verschillende goede redenen waarom je zou overstappen naar een andere leverancier. Ben je op zoek naar goedkope energie? Dan hoop je misschien tientallen of zelfs honderden euro’s te besparen door aan te sluiten bij de goedkoopste energieleverancier. Maar de kans is even groot dat je je zorgen maakt over de klimaatverandering en wilt in zee gaan met een nieuwe energieleverancier die groene energie voorziet. Of je draagt klantvriendelijkheid, toegankelijkheid en stiptheid hoog in het vaandel en wilt een energieleverancier die het best scoort op dienstverlening.
Deze factoren met elkaar vergelijken is niet altijd gemakkelijk. Gelukkig zijn er verschillende diensten en websites waar je alle nuttige info vindt. Zo wordt de juiste energieleverancier kiezen kinderspel.
Voor we uitweiden over de verschillende factoren is het interessant om even de verschillende ‘waakhonden’ of regulatoren van onze Belgische energiemarkt te overlopen. De CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) controleert onder meer of de verschillende spelers (zowel energieproducenten, -leveranciers als -distributeurs) de regels respecteren. Elk gewest heeft ook een eigen regulator: de VREG voor Vlaanderen, CWaPE in Wallonië en Brugel in Brussel. Zij leveren bijvoorbeeld de licenties af aan de energieleveranciers om binnen hun gewest actief te mogen zijn.
De websites van de CREG, VREG, CWaPE en Brugel helpen je als consument goed op weg om energieleveranciers te vergelijken. Voor zowat elke vergelijkingsfactor die in deze blogpost aan bod komt, beschikken ze over interessant en onafhankelijk vergelijkingsmateriaal.
De impact op het gezinsbudget is voor heel wat consumenten een doorslaggevende factor. Velen onder jullie willen dus energieprijzen vergelijken om de beste prijs te bepalen. Het is echter bijna onbegonnen werk om in je eentje energieprijzen en de prijszetting van alle energieleveranciers in België aan elkaar te toetsen. Weet wel dat je energiefactuur voor ongeveer 30% bestaat uit je echte verbruik. De overige 70% bestaat uit een vast tarief voor distributie- en transport, btw en de federale bijdrage. Dit wil zeggen dat het verschil in de prijzen bij de diverse energieleveranciers eerder beperkt is, aangezien de vaste kosten bij alle elektriciteitsleveranciers dezelfde zijn. De grote verschillen worden pas duidelijk als het over dienstverlening en hernieuwbare energie gaat.
Bron: www.creg.be
De commissie voor de regulering stelt je als consument enkele prijsvergelijkingssites voor die een CREG-label dragen. Dat wil zeggen dat ze onafhankelijk, onpartijdig, gebruiksvriendelijk, toegankelijk en volledig zijn. Deze websites houden ook rekening met de schommelingen van je energieverbruik tijdens het jaar, zoals tijdens de warme zomermaanden en de winter met zijn vriestemperaturen. Daarnaast kan je via de VREG prijsverwachtingen van elektriciteit en aardgas voor het komende jaar volgen. Op onze website vind je ook heel wat nuttige informatie over hoe de prijzen van elektriciteit of een gasprijs is opgebouwd.
Als toekomstige klant is het erg handig om te weten hoe de andere klanten de dienstverlening van een energieleverancier ervaren. Op welke verschillende manieren kun je jouw energieleverancier bereiken? Zijn de algemene voorwaarden van je huidige energieleverancier gunstig en transparant ten opzichte van andere energieleveranciers? Hoe snel worden je mails en telefoontjes beantwoord? Hoe makkelijk kun je je huidig contract laten ontbinden? Hoe vlot regelt jouw nieuwe leverancier de overdracht?
Op de website van de VREG krijg je de energieleveranciers van jouw interesse in een lijstje naast elkaar, zodat je de bovenstaande bezorgdheden in een wip beantwoord ziet. De Waalse tegenhanger CWaPE geeft de consument een gelijkaardig overzicht. Brugel beschikt momenteel niet over een lijst. Al zullen de overzichten van Vlaanderen en Wallonië je zeker een indicatie kunnen geven, aangezien heel wat aanbieders hier ook actief zijn.
Bron: www.vreg.be
Eind 2015 werd tijdens de klimaattop van Parijs overeengekomen dat de opwarming van de aarde tot 1,5°C beperkt moet worden. Een sector die hierin een bepalende rol kan spelen is de energiesector. Wanneer de energieleveranciers steeds minder de kaart van fossiele brandstoffen trekken en volop gaan voor hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon, zetten we een goede stap in de richting van een duurzamere wereld.
Consumenten vinden de herkomst van de stroom steeds belangrijker en kiezen niet meer louter voor de goedkoopste energieleverancier. De internationale milieuorganisatie Greenpeace geeft elk jaar een energierapport vrij waarin 21 elektriciteitsleveranciers in België beoordeeld worden op basis van hun energieproductie en investeringen. Op hun website krijg je een antwoord op de meest gestelde vragen en kun je nagaan of jouw energieleverancier (of diegene naar wie je wilt overstappen) een duurzame energieproductie heeft. Sommige energieleveranciers staan immers zelf in voor hun groene productie. Andere leveranciers trekken vaak nog de kaart van fossiele brandstoffen die schadelijk zijn voor milieu en mens en bieden een groen product aan dat ze zelf op de energiemarkt hebben aangekocht.Ik wil mijn energie vergelijken
Op de ‘Groencheck’ van de VREG kan je zelf checken of jouw leverancier groene stroom levert. Wanneer je op deze website de EAN-code (de 18 cijfers die je op je energiefactuur vindt) ingeeft, dan krijg je het percentage hernieuwbare energie te zien waarvan jouw leverancier de herkomst garandeert. Ook de Brusselse regulator Brugel heeft zo’n tool: ‘Greencheck’. Op dit moment bestaat dit nog niet in Wallonië.
Dankzij eigen zonne- en windparken staat Eneco garant voor een 100% duurzame elektriciteitsproductie voor al haar klanten. Bovendien wordt alle elektriciteit in België geproduceerd.
Na een grondige zoektocht heb je gekozen. Het is tijd om over te stappen. Van energieleverancier veranderen is doorgaans eenvoudig. Er zijn echter een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om de overdracht vlot te laten verlopen.
Wil je graag meer uitleg over de valkuilen bij het overstappen naar een andere leverancier? Bekijk dan zeker deze blog.