Energieleveranciers vergelijken
Door Silke De Bouw Groene energie 22-12-2016

Energieleveranciers vergelijken: waar moet je op letten?

België heeft een vrijgemaakte energiemarkt, wat wil zeggen dat je als consument je eigen energieleverancier vrij kunt kiezen. Je kunt dus de voor- en nadelen van de verschillende leveranciers naast elkaar leggen en zo de voor jou perfecte match selecteren. Maar hoe pak je dit best aan?

Als consument is het – dankzij die vrijgemaakte energiemarkt – mogelijk om zelfs maandelijks van leverancier te veranderen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je elektriciteit en aardgas bij twee verschillende leveranciers te halen.

De keuze voor een bepaalde leverancier kun je laten afhangen van drie factoren. Hoe je het ook draait of keert, voor heel wat consumenten speelt het prijskaartje een belangrijke – in veel gevallen dé belangrijkste – rol. Een andere bepalend element is de dienstverlening van de energieleverancier. Hoe goed scoort jouw potentiële leverancier op klantvriendelijkheid, toegankelijkheid en stiptheid? En ‘last but not least’: hoe groen is de energie die zal binnenstromen in jouw woning?

Waarop moet je letten als je energieleveranciers wilt vergelijken?

Voor we uitwijden over de verschillende factoren is het interessant om even de verschillende ‘waakhonden’ of regulatoren van onze Belgische energiemarkt te overlopen. De CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) controleert onder meer of de verschillende spelers (zowel energieproducenten, -leveranciers als -distributeurs) de regels respecteren. Elk gewest heeft ook een eigen regulator: de VREG voor Vlaanderen, CWaPE in Wallonië en Brugel in Brussel. Zij leveren bijvoorbeeld de licenties af aan de energieleveranciers om binnen hun gewest actief te mogen zijn.

energieleveranciers vergelijken

De websites van de CREG, VREG, CWaPE en Brugel helpen je als consument goed op weg om energieleveranciers te vergelijken. Voor zowat elke vergelijkingsfactor die in deze blogpost aan bod komt, beschikken ze over interessant en onafhankelijk vergelijkingsmateriaal.

  • De energieprijs

De impact op het gezinsbudget is voor heel wat consumenten een doorslaggevende factor. Het is echter voor jou als gebruiker bijna onbegonnen werk om in je eentje de prijszetting van de verschillende energieleveranciers naast elkaar te leggen. Weet wel dat je energiefactuur slechts voor een vierde bestaat uit je echte verbruik. De distributie- en transportkosten, de btw en federale bijdrage maken het overgrote deel van de factuur uit. Dit wil zeggen dat het verschil in de prijzen bij de diverse energieleveranciers eerder beperkt is, aangezien de vaste kosten bij alle elektriciteitsleveranciers dezelfde zijn. Energieleveranciers scoren op de twee andere factoren – waar we zo meteen dieper op ingaan – veel verschillender.

beste energieleverancier

Bron: www.creg.be

De CREG stelt je als consument enkele prijsvergelijkingssites voor die een CREG-label dragen. Dat wil zeggen dat ze onafhankelijk, onpartijdig, gebruiksvriendelijk, toegankelijk en volledig zijn. Bovendien houden deze websites ook rekening met de schommelingen van je energieverbruik tijdens het jaar, zoals tijdens de warme zomermaanden en de winter met zijn vriestemperaturen.

  • De dienstverlening

Als toekomstige klant is het erg handig om te weten hoe de andere klanten de dienstverlening van een energieleverancier ervaren. Op welke verschillende manieren kun je jouw energieleverancier bereiken? Hoe snel worden je mails en telefoontjes beantwoord? Hoeveel klachten krijgt jouw leverancier elke maand? Hoe transparant is je energieleverancier? En hoe vlot verloopt de overschakeling?

Op de website van de VREG krijg je de energieleveranciers van jouw interesse in een lijstje naast elkaar, zodat je de bovenstaande bezorgdheden in een wip beantwoord ziet. De Waalse tegenhanger CWaPE geeft de consument een gelijkaardig overzicht. Brugel beschikt momenteel niet over een lijst. Al zullen de overzichten van Vlaanderen en Wallonië je zeker een indicatie kunnen geven, aangezien heel wat aanbieders hier ook actief zijn.

aanbieders energie

Bron: www.vreg.be

  • Hoe groen is de stroom van jouw energieleverancier?

Eind 2015 werd tijdens de klimaattop overeengekomen dat de opwarming van de aarde tot 1,5°C beperkt moet worden. Een sector die hierin een bepalende rol kan spelen is de energiesector. Wanneer de energieleveranciers steeds minder de kaart trekken van fossiele brandstoffen en volop gaan voor hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon, dan zetten we een goede stap in de richting van een duurzamere wereld.

Consumenten vinden het steeds belangrijker dat hun energieleverancier hier aandacht aan besteedt en kiezen niet meer louter voor de goedkoopste leverancier. De internationale milieu-organisatie Greenpeace geeft elk jaar een energierapport vrij waarin 21 elektriciteitsleveranciers in België beoordeeld worden op basis van hun energieproductie en investeringen. Op hun website kun je nagaan of jouw energieleverancier (of diegene naar wie je wilt overstappen) een duurzame energieproductie heeft. Sommige energieleveranciers staan zelf in voor hun groene productie. Andere leveranciers trekken vaak nog de kaart van fossiele brandstoffen die schadelijk zijn voor milieu en mens en bieden een groen product aan dat ze zelf op de energiemarkt hebben aangekocht.

De ‘Groencheck’ van de VREG stelt je als consument ook in staat om te checken hoe groen de geleverde stroom van jouw leverancier is. Wanneer je op deze website de EAN-code (de 18 cijfers die je op je energiefactuur vindt) ingeeft, dan krijg je het percentage hernieuwbare energie te zien waarvan jouw leverancier de herkomst garandeert. Ook de Brusselse regulator Brugel heeft zo’n tool: ‘Greencheck’. Op dit moment bestaat dit nog niet in Wallonië.

Eneco staat – dankzij eigen zonne- en windparken – garant voor een 100% duurzame elektriciteitsproductie voor al haar klanten. Bovendien wordt alle elektriciteit in België geproduceerd.

 

Eneco

Misschien wil je dit ook wel lezen:

Ontvang het laatste nieuws over Eneco in je mailbox

Oeps, hier liep het even fout. Vul een bestaand e-mailadres in.

Dank je wel voor jouw inschrijving.

Vanaf nu ontvang je onze nieuwsbrief met nuttige tips, handige informatie over ons aanbod én inspirerende verhalen. Samen gaan we voor een duurzame, leefbare toekomst.

Ga terug naar het blogoverzicht.