energie besparen
Door Silke De Bouw Energie besparen 05-01-2017

Hoe kun je makkelijk energie besparen in huis?

Enkele slimme ingrepen in huis kunnen jouw energieverbruik aanzienlijk doen dalen. Wil je graag weten hoe je jouw energiefactuur te lijf gaat? Deze praktische tips zetten je al een eind op weg.

Handige isolatietips op een rijtje

  • Een huis kan tot 30% van zijn warmte verliezen als het dak niet geïsoleerd is. Het isoleren van je dak of van de zoldervloer is dus de investering meer dan waard.
  • Heerlijk warm water stroomt door de leidingen, maar als ze niet geïsoleerd zijn gaat er heel wat kostbare warmte verloren. Het isoleren van je leidingen en eventueel ook de boiler hoeft geen grote hap uit je budget te betekenen.
  • Er ontsnapt heel wat warmte langs ramen en deuren. Hebben jouw ramen nog enkel glas? Weet dan dat het kiezen voor ramen met dubbel glas jou vier tot zes keer minder warmteverlies kan opleveren. Hou de koude lucht die via ramen en deuren binnenkomt bovendien makkelijk buiten dankzij tochtstrips. Te vinden in elke doe-het-zelfzaak.

Besparen op je verwarmingskosten?

  • Zorg voor aparte thermostaatkranen in elke kamer. Zo kun je de temperatuur in elke kamer apart regelen. Een temperatuur van 20°C wordt doorgaans beschouwd als de ideale kamertemperatuur in de meeste woonruimtes. In de slaapkamer is het – voor een betere nachtrust – aangewezen dat de thermometer er 18°C aangeeft. In de badkamer mag de temperatuur natuurlijk wat opgekrikt worden. Niemand staat graag al rillend recht uit bad.
  • Probeer in de meeste ruimtes te streven naar een constante temperatuur. Het heeft geen zin om tijdens de dag de verwarming helemaal uit te zetten, want dan zal je ‘s avonds extra moeten stoken om alles opnieuw op een aangename temperatuur te krijgen. Ga je op reis, dan kun je inderdaad de verwarming uitschakelen. Maar probeer – als jouw thermostaat dat toelaat – om enkele dagen voor je thuiskomst, de temperatuur lichtjes te doen stijgen.
  • Denk eraan om ramen en deuren niet onnodig te laten openstaan. Verlaat je een kamer die je lekker warm wilt houden, sluit dan de deur als je de ruimte verlaat. Het is natuurlijk wel belangrijk om goed te verluchten, want een goede ventilatie zorgt voor een aangename omgeving. Zet liever de ramen een kwartiertje wagenwijd open dan de hele dag op een kier.
  • Wist je dat radiatorfolie je heel wat vooruit kan helpen? De folie weerkaatst de warmte, die daardoor niet in de muur ‘verloren’ gaat. Een vochtige keukenhanddoek of natte sokken? Leg ze niet rechtstreeks op de radiator maar installeer een droogrekje voor de radiator. Zo kan de warmte zich optimaal in de ruimte verspreiden.
  • Sta jij soms te lang onder de douche? Schaf jezelf een douchetimer aan, een handige manier om water én energie te besparen. Als je de douchetijd inkort met een minuut, dan verbruik je maar liefst 12 liter warm water minder. Daarnaast bestaan er ook tal van energie- en waterbesparende douchekoppen. Zo kun je je waterverbruik tijdens het douchen met maar liefst 40% verminderen.

energie besparen

Energie besparen met je huishoudtoestellen?

  • Het energielabel op elektrische toestellen vertelt hoe energiezuinig je toestel is. Sta je dus op het punt om een nieuwe wasmachine, televisie of oven te kopen? Laat dan het energielabel een beslissende factor zijn in je aankoopkeuze. Wil je je graag een nieuwe computer aanschaffen? Weet dan dat een laptop een derde minder verbruikt dan een desktop. Zeker de moeite waard om het verschil af te wegen.
  • Vermijd sluipverbruik bij je huishoudtoestellen. De televisie en muziekinstallatie hoeven niet de hele nacht op stand-by te staan en de elektrische tandenborstel moet niet permanent laden. Energielabels geven vandaag al aan of een toestel makkelijk kan uitgeschakeld worden. Check dit dus goed. Is dit nog niet het geval bij – bijvoorbeeld – je huidige televisietoestel? Sluit je tv aan op een verdeelstekker die je met één klik kunt uitschakelen. En wat de tandenborstel betreft, dat geldt net zo goed voor gsm-laders: van zodra ze opgeladen zijn, verwijder je ze best uit het stopcontact.
  • Het lijkt misschien niet voor de hand liggend, maar kalkaanslag is ook een grote boosdoener als het gaat om energieverspilling. We denken hierbij aan de wasmachine, de vaatwasser en tal van kleine keukentoestellen. Kalkaanslag met een dikte van slechts enkele millimeters kan het verbruik van een toestel met een vierde laten stijgen. Niet alleen zal regelmatig ontkalken het rendement van je toestellen verhogen, ze zullen ook heel wat langer meegaan.
  • Ben jij een keukenprins(es)? Weet dan dat je ook tijdens het koken heel wat energie kunt besparen als je de volgende tips in acht neemt. Kook je een elektrisch vuur? Zet de platen tijdig uit. De kookplaat blijft nog even op temperatuur, meer dan voldoende om je stoofpotje warm te houden. Ook de restwarmte van een oven volstaat om je gerecht warm te houden voor je gaat serveren. Gebruik potten en pannen die op je vuur passen én laat de deksels op de potten tijdens het koken. Een slimme tip: kies voor potten met glazen deksels, zo zie je of je gerecht klaar is zonder de kookpot telkens te moeten openen.

energie besparen

Een energiezuinige inrichting van je huis

  • Ben je van plan om je woonkamer een likje verf te geven? Schilder je muren in lichte tinten. Muren in een lichte kleur weerkaatsen maar liefst 60% tot 90% van het licht. Zo hoef je veel minder snel de verlichting in te schakelen.
  • Van een ruimte kan gezegd worden dat ze erg ‘warm’ aanvoelt. Daarmee bedoelen we niet dat het er 25°C is, maar dat er met warme materialen gewerkt wordt. Kies voor een houten parketvloer, een vloerbedekking uit kurk of een goed geïsoleerde stenen vloer, zo stijgt de gevoelstemperatuur.
  • Je raakt ook al een eind op weg met stijlvolle gordijnen met een isolerende voering. Zo houden ze niet enkel pottenkijkers maar ook de kou buiten.

 

Eneco energiezuinig