led verlichting voordelen
Door Silke De Bouw Energie besparen 24-02-2022

Wat zijn de voordelen van led verlichting?

Heb jij al het licht gezien? De ledlamp is dé lamp van de toekomst. Led verlichting biedt tal van voordelen. Die is niet alleen interessant voor je portemonnee en de natuur, je vindt haar ook in de leukste varianten.

Steeds meer ruilen consumenten hun oude lampen in voor led verlichting. Dat is een erg slimme zet. We sommen enkele interessante weetjes op die je ongetwijfeld zullen overtuigen.

5 weetjes over de voordelen van led verlichting

  1. Een ledlamp kan maar liefst 20.000 tot 40.000 branduren meegaan. Zo zit je beslist nooit in het donker.
  2. Een ledlamp geeft veel minder warmte af. Het is dus een erg veilige lamp! Geen wonder dat bijvoorbeeld de nieuwe kerstverlichting voor in de kerstboom gemaakt wordt met ledlampjes.
  3. Led verlichting is beschikbaar in heel wat maten, vormen en lichtkleuren. Je kunt ze ook met gemak gebruiken als dim- of sfeerlicht. Check dit zeker op de verpakking!
  4. In vergelijking met een gloeilamp is een ledlamp maar liefst 20 keer efficiënter. Bij een gloeilamp wordt maar liefst 90% van de energie omgezet in warmte, niet in licht.
  5. Led verlichting is dus energie-efficiënt en milieuvriendelijk. Wist je bovendien dat de Nobelprijs Fysica 2014 uitgereikt werd aan onderzoekers die zich verdiepten in de ledtechnologie?

alles over led verlichting

Hoe zit het nu precies met de ledlamp?

Led verlichting is een vorm van ‘solid-state lighting’, een type van verlichting dat gebruikmaakt van leds. Een led – een ledlamp bestaat uit heel veel verschillende leds – is een component die licht uitstuurt als er elektrische stroom passeert. Dit componentje wordt ingepakt in een kleine doorzichtig omhulsel, dat meteen ook als lens werkt. Zo wordt het licht in één led makkelijk uitvergroot en vormen veel leds samen één heldere ledlamp.

Ledlampen geven heel wat minder warmte af in vergelijking met gloeilampen en spaarlampen. Van de gebruikte energie wordt er door een ledlamp 50% omgezet in licht, de andere 50% in warmte. Voor een gloeilamp is dat 10% licht en 90% warmte, een spaarlamp zet 35% van de gebruikte energie om in licht en 65% in warmte.

Led verlichting is daarnaast ook tril- en schokbestendig, wat de levensduur alleen maar ten goede komt. Ze kunnen veel beter tegen een stootje dan een gloeilamp of andere lampsoorten, waardoor je ze amper hoeft te vervangen.

Ledlampen betekenen dus een serieuze energiebesparing, wat je budget alleen maar ten goede komt. Led verlichting is lichtjes duurder in aankoop dan andere lampen, maar dat heb je in geen tijd terugverdiend.

Stel: Je vervangt de vijf gloeilampen in je woonkamer door ledlampen. Gemiddeld laat je deze lampen een drietal uur per dag branden, het hele jaar door. De energiekost voor je gloeilampen bedraagt ongeveer 45 euro per jaar, terwijl die van de ledlampen slechts 7 euro bedraagt. Je mag dus stellen dat je vlug geniet van de financiële voordelen.

Energie besparen doe je bijvoorbeeld ook door de lampen in huis niet onnodig te laten branden. Maar aangezien in het donker leven helemaal niet gezellig is, is het aankopen van led verlichting dé perfecte oplossing.

Meer weten over slimme besparingstips? Je vindt ze in deze blog.

Eneco energiezuinig