menu
Op een heerlijke zomerdag is er altijd één plekje waar het lekker fris is: in de koelkast of de diepvriezer. Deze toestellen verbruiken heel wat energie om jou altijd van een fris drankje of verse voedingswaren te voorzien. Maar wist je dat je heel wat slimme maatregelen kunt treffen om het verbruik van deze energievreter te verminderen?
De technologie staat niet stil, dat is ook het geval bij de fabrikanten van koelkasten en diepvriezers. Het energieverbruik van de nieuwe toestellen is de laatste jaren enorm gedaald. Voor een grote koel-vriescombinatie A+++ kun je bijvoorbeeld rekenen op 175 kWh – wat neerkomt op ongeveer 30 à 50 euro – als jaarlijks verbruik. Een groot verschil als je weet dat het enkele jaren geleden nog om een jaarlijks bedrag van 150 euro – enkel voor je koelkast – kon gaan. Wil je graag weten hoe je het verbruik van jouw koelkast of diepvries berekent, dan zet deze blog je op weg.
De keuze voor een bepaalde koelkast mag allesbehalve willekeurig verlopen – of het nu gaat om een klein tafelmodel, een ingebouwd toestel met koel- en vriescombinatie of een uitgebouwde Amerikaanse koelkast. Het is belangrijk om een toestel in huis te hebben dat beantwoordt aan de behoeften van jouw huishouden. Een groot kastmodel is niet aan de orde als je alleen woont, want dan heb je te veel verloren ruimte en te veel energieverbruik ten opzichte van je reële behoefte. Een klein tafelmodel volstaat op zijn beurt dan weer niet voor een groot gezin. Een volgestouwde koelkast zal bovendien minder goed je voedingsmiddelen bewaren.
Een koelkast is al lang geen eenvoudig toestel meer dat je gebruikt om je voedingsmiddelen koel te houden. Fabrikanten pakken uit met tal van innovatieve snufjes, die afhankelijk van hun doel ook een invloed hebben op het energieverbruik van je koelkast.
Wat verbruikt een koelkast nu eigenlijk en wat is het verschil tussen een A++ of een A+++? Hoe meer +-en, hoe beter. Al die informatie kan je vinden op het energielabel van je koelkast. Die bevat namelijk een schat aan informatie over het verbruik van het toestel. Je vindt er ten eerste de energiescore op terug, dat is een quotering die gaat van A+++ (erg energiezuinig) tot G (enorm energieverspillend). Daarnaast lees je er het jaarlijkse energieverbruik (in kWh) op af. Het energielabel vertelt je ook de inhoud – belangrijk om je gezinsbehoeften af te toetsen -, de grootte van het eventuele vriesvak én het geluidsniveau van je toestel.
Is jouw toestel niet langer up-to-date? Of voldoet het niet meer aan de behoeften van je gezin? Dan kan het misschien interessant zijn om een nieuw toestel aan te schaffen. In tegenstelling tot een stofzuiger, haardroger of mixer draait een koelkast elke dag op volle toeren. Een koelkast met een hoog energieverbruik heeft een bepalende invloed op je energiefactuur.
Wat kost een koelkast aan stroom? Het is koelkast met een A-energielabel verbruikt meer dan een met een A+++. Zo’n A+++-koelkast met vriesvak (een inhoud van ongeveer 400 l) heeft een jaarlijks verbruik van 149 kWh. Omgerekend betekent dat ongeveer 40 euro op jouw energiefactuur. Een gelijkaardig toestel met een A+-label komt op een jaarlijks verbruik van 290 kWh, wat jou omgerekend iets minder dan 80 euro kost.
Zelf kan je dat gemakkelijk berekenen: lees het gemiddelde energieverbruik in kilowattuur (kWh) per jaar af – dat staat op het energielabel van je diepvriezer of koelkast. Vermenigvuldig dit met de gemiddelde energieprijs – die bedroeg in augustus 2016 voor België € 0,27 per kWh – en je weet hoeveel je per jaar betaalt per apparaat.
Is je koelkast nog niet aan vervanging toe, maar wil je toch het energieverbruik naar beneden brengen? Wij verzamelden enkele handige tips waar je meteen mee aan de slag kunt.
Hebben deze tips je geïnspireerd om zuiniger om te springen met energie? Weet dat je dankzij enkele slimme ingrepen in de isolatie, verwarming of inrichting van je woning een enorm verschil kunt maken. Ontdek er alles over in deze blogpost of hier.