Spaar energie en geld met een lage-energiewoning

Laag energieverbruik, temperatuur naar beneden? Het is niet dat je het in de winter koud zal hebben in een lage-energiewoning. Een lage-energiewoning verbruikt dan wel minder energie, het comfort is er zeker niet minder om. Integendeel. Maar wat is dat nu juist, zo’n lage-energiewoning? Waar liggen de verschillen met een passiefhuis en een BEN-woning? Wat zijn de voordelen? Wij zochten het voor je uit.

Energiezuinig wonen

Om een energiezuinige woning te hebben, is het belangrijk om een noord-zuidoriëntatie te hebben. Daarnaast is een compact ontwerp van de woning veel interessanter dan een warrig chaotisch grondplan met erkers en vreemde vormen. Hoe groter de gevel, of de zogenaamde buitenschil, hoe meer warme lucht en energie erlangs kan ontsnappen. Die volledige buitenschil moeten dus dik geïsoleerd zijn. Bovendien moet de woning luchtdicht zijn en dus van een ventilatiesysteem voorzien worden om verse lucht aan te voeren. Voor de verwarming gebruikt men veelal een energiezuinige stookketel of een warmtepomp. Een zonneboiler is ideaal om het sanitaire water te verwarmen. Op het dak kunnen zonnepanelen de nodige elektriciteit leveren.

Verschil passiefhuis, lage energiewoning e.a.

Het is wandelen op een slappe koord als je de één over passiefbouw hoort praten en de ander over dikke isolatiepakketten, luchtdicht bouwen en verantwoord ventileren. Termen als ‘Passiefhuis’ en ‘lage-energiewoning’ rondom duurzaam bouwen worden soms door elkaar gebruikt. We zoomen even in op de verschillen en de gelijkenissen. Het verschil zit ‘m vooral in de getallen, niet in de energieprincipes.

Wat is een lage-energiewoning?

Een lage-energiewoning is een woning waarvan het jaarlijkse energieverbruik voor ruimteverwarming en voor de koeling minder dan 30 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte is.

Het E-peil is lager dan 60, waar het wettelijk verplichte E-peil 100 is. Ook het K-peil moet er beter uitkomen dan het bij wet verplichte K45. Om een naambord met ‘lage-energiewoning’ aan je woning vast te mogen schroeven , mag het K-peil niet hoger dan 33 zijn.. Hierdoor bereik je al snel zo’n 50 à 60% minder energieverbruik dan bij een klassieke woning. De meerinvestering die je doet, haal je eruit op 15 à 20 jaar. De natuur bedankt je alvast.

Wat is een passiefhuis?

Bij een passiefhuis is het allemaal nog een tikkeltje beter geïsoleerd – zo verbruikt een passiefhuis 2 à 3 keer minder dan een lage-energiewoning. Om een gouden plaat aan je gevel te hangen met het opschrift ‘passiefhuis’ mag je woning maximaal 15 kWh/m² per jaar verbruiken. Het verschil tussen een lage-energiewoning en een passiefhuis zit dus in de waarde van de criteria die voor beide dezelfde zijn. Wat is een nulenergiewoning?

Een nulenergiewoning is ongeveer hetzelfde als een klassiek passiefhuis. Net als bij een passiefhuis moet de netto energiebehoefte lager zijn dan 15 kWh/m² per jaar en moet de woning voldoen aan een luchtdichtheidseis van n50 < 0,6 h-1. Het verschil met de lage energiewoning en het passiefhuis zit in het feit dat de energie die nodig is voor de verwarming van de woning en het sanitair water afkomstig moet zijn uit hernieuwbare bronnen. Een nulenergiewoning vergt dus nog een grotere investering dan een passiefhuis of een lage- energiewoning.

De toekomst is aan de BEN-woning

Een lage-energiewoning of een passiefhuis beperken het energieverbuik … een BEN-woning of zogenaamde Bijna Energieneutrale woning gaat nog net dat stapje verder. De beperkte energie die een BEN-woning verbruikt, wordt namelijk uit groene, duurzame bronnen geput. De toekomst is dus helemaal BEN, en dat heeft Europa ook gezien. Volgens een richtlijn van de Europese Unie moeten vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen ‘bijna energie neutraal’ zijn.

Voor de BEN-woning zijn er, naast de besparingen die je op energievlak doet, ook een aantal tegemoetkomingen van de staat.

Voordelen van een BEN-woning

Jouw extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur, elke maand opnieuw. Maar wie het beter doet dan de huidige EPB-verplichtingen, wordt extra beloond.

De lage-energiewoning heeft dan wel haar voordelen, de BEN-woning doet het nog iets beter. Bovendien heb je met een BEN-woning nog een paar financiële steuntjes in de rug. Voor een BEN-woning krijg je voordelen die in totaal kunnen oplopen tot meer dan 10.000 euro.

Zo is er voor bouwaanvragen vanaf 2016, een korting van 50% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximaal E30 en dat gedurende 5 jaar. Als je woning nog beter scoort – een E-peil van maximaal .E20 – krijg je een korting van 100% op de onroerende voorheffing, ook gedurende 5 jaar.

Start to build BEN

Als je eraan denkt om volgens de BEN-principes je gezellige stulp te bouwen, bekijk dan deze lijsten met architecten, aannemers en andere energie-experten. Succes!