menu
‘Hé, je kunt makkelijk heel wat energie besparen.’ Het klinkt als een enorme dooddoener, maar niets is minder waar. Sluipverbruik, het stiekeme verbruik van de elektrische toestellen in je huis, is hier het perfecte voorbeeld van.
Heel wat elektrische toestellen werken non-stop, terwijl dat niet altijd nodig is. Het is vanzelfsprekend dat je koelkast voortdurend ingeschakeld is, want anders zouden er heel wat onaangename verrassingen opduiken. Een computer, digicorder, modem of gsm-oplader hoeft echter niet de hele tijd ingeplugd te zijn. Van sommige toestellen denk je bovendien dat je ze hebt uitgeschakeld, maar eigenlijk vallen ze in een stand-by modus waar wel nog energie voor nodig is. Vandaar ook de benaming ‘sluimerverbruik’.
Wist je dat het sluipverbruik in je woning kan oplopen tot maar liefst 10% van je totale energieverbruik? We kunnen dus stellen dat enkele slimme ingrepen heel wat voor jou én je energiefactuur kunnen betekenen.
Om je even een idee te geven van de omvang van het sluipverbruik op de energiefactuur in een doorsneegezin pikten we de vijf grootste boosdoeners er even uit. We zetten het jaarlijkse sluipverbruik van vijf elektrische toestellen op een rijtje.
Computer met randapparatuur | 33 euro / jaar |
Tv met digicoder of dvd-speler | 15 euro / jaar |
Koffiezetapparaat | 6 euro / jaar |
Hifi-installatie | 6 euro / jaar |
Oven met digitale klok | 4 euro / jaar |
(bron: www.energids.be)
Het sluipverbruik van de bovenstaande toestellen bedraagt dus al 64 euro op jaarbasis. Als je erin slaagt om het sluimerverbruik van deze boosdoeners tot een minimum te beperken, dan ben je zeker op goede weg.
Allemaal goed en wel, dat sluipverbruik. Maar hoe weet je nu of jouw huishoudtoestellen ware energievreters zijn zonder dat het jou op het eerste gezicht opvalt?
Er zijn enkele factoren die een goede indicator zijn voor sluipverbruik:
Wie gestructureerd te werk wil gaan, kan aan de slag met een energiemeter. Dit eenvoudige apparaatje – voor 15 euro kun je er al eentje op de kop tikken – deelt een schat aan informatie met je. Je plugt de energiemeter in het stopcontact en sluit er vervolgens het toestel op aan dat je onder de loep wilt nemen.
Hoe analyseer je de gegevens van de energiemeter?
Zo, nu heb je de schuldigen aangeduid en kun je aan het werk om het energieverbruik in huis te verminderen. Misschien slaag je er zelfs in om je woning bijna-energieneutraal te maken. Wij verzamelden enkele handige tips om het sluimerverbruik van die boosdoeners tot een minimum te beperken of zelfs volledig te elimineren.
Nu sta je al heel wat sterker om de energieverspilling in huis tot een minimum te beperken. Benieuwd hoe je hierin nog wat verder kunt gaan? Lees dan deze blogpost over het verbruik van elektrische toestellen én deze blog over hoe je energie kunt besparen in huis.