menu
Een slimme meter is een digitale elektriciteitsmeter waarmee de netbeheerder op afstand je meterstand uitleest. Als we naar een gezond en toekomstgericht energiebeleid willen, zijn slimme meters een stap in de juiste richting. Vanaf 1 januari 2019 wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein bovendien slimme meters geleidelijk invoeren in Vlaanderen.
Allereerst moet je nooit meer zelf meterstanden doorgeven. Op vaste momenten wordt je meterstand automatisch doorgestuurd naar de energieleverancier. Je slimme meter communiceert met je energieleverancier – en de netbeheerder – en omgekeerd.
Op basis van de realtime gegevens krijg je inzicht in je elektriciteitsverbruik en leer je hoe je energie kan besparen. Zo vertellen toepassingen als Toon van Eneco Nederland op basis van de metingen van de slimme meter wat de grootste verbruikers zijn in je woning, bijvoorbeeld een oude koelkast. Onderzoek toont aan dat een visualisering van het gebruik tot een besparing van 10 à 15% leidt.
Wanneer het energieaanbod op het net groot is, dan kan het mogelijk gemaakt worden om de stroomtarieven hieraan aan te passen en te verlagen. Je digitale meter wordt hiervan op de hoogte gesteld en kan je slimme wasmachine of vaatwasser aanzetten. Zo spaar je op een eenvoudige manier heel wat centen uit. Voorlopig is er geen sprake om deze vorm van prijszetting (‘Time Of Use Pricing’) mee in te voeren.
‘Toon’ van Eneco Nederland
Via de slimme meter weten de netbeheerder en energieleverancier op elk moment hoeveel stroom elk huis afneemt of teruggeeft. Een schat aan informatie die ze enkel voor specifieke doeleinden mogen gebruiken, en volgens strenge wettelijke richtlijnen. Je gegevens worden te allen tijde vertrouwelijk behandeld en je data wordt beveiligd verzonden en bewaard.
Heb je zonnepanelen en wil je graag een slimme meter? Geen probleem. Bij je oude analoge elektriciteitsmeter liep de teller op als je stroom verbruikte, en terug als je stroom gaf aan het net. De slimme digitale elektriciteitsmeter kan echter niet ‘terugdraaien’. Daarom zal er bij een overstap een verrekening gebeuren die de netbeheerder doorgeeft aan je leverancier. Wie zonnepanelen heeft of er plaatst voor eind 2020, behoudt minstens 15 jaar het voordeel van de ‘terugdraaiende teller’.
Een slimme meter en zonnepanelen zijn een ideale combinatie omdat je op de slimme meter precies ziet hoeveel elektriciteit je afneemt van het net als je zelf weinig of geen stroom produceert. Ook de hoeveelheid elektriciteit die je zelf niet gebruikt en vervolgens aanlevert aan het net, is zichtbaar. Op basis van hoeveel je afneemt en aanlevert wordt een verrekening gemaakt.
‘We kiezen voor een eenvoudige digitale meter die je kan uitbreiden met slimme toepassingen (om bijvoorbeeld het verbruik van je elektrische toestellen in de gaten te houden). De digitale meter is noodzakelijk om de omslag te maken naar een decentraal energiesysteem waarin we steeds meer onze eigen, hernieuwbare energie produceren.’ zegt Vlaams minister Tommelein. En dat werd tijd: in Italië bijvoorbeeld werden slimme meters 10 jaar geleden al ingevoerd – al zetten Eandis en Infrax tussen 2010 en 2014 wel al twee onderzoeksprojecten op rond slimme meters. Als leverancier van 100% groene stroom zijn we bij Eneco dan ook blij met deze beslissing, want met slimme meters krijg je slimme gebruikers.
Maar je moet zeker niet tot 2019 wachten uit vrees dat je slimme meter van vandaag snel gedateerd zou zijn. Een slimme meter is zoals een USB-aansluiting: het aansluitpunt blijft hetzelfde. Nieuwe software kan er zonder problemen mee communiceren.
Bij Eneco zijn we overtuigd van het positieve effect van de slimme meter. We zien de slimme meter als een middel om slimmer en zuiniger om te springen met energie.
Wil je nu al graag aan de slag met energiezuinige tips? Deze blog zet je op weg. Benieuwd hoe het verbruik van jouw gezin zich verhoudt tot dat van anderen? Ontdek het in ons eBook.