inductie of gas
Door Silke De Bouw Energie besparen 13-09-2021

Inductie of gas? That’s the question.

Inductie of gas? That is the question. Als je denkt aan een nieuwe kookplaat, tenminste. Gas werd lange tijd beschouwd als de beste optie om op te koken. Maar inductie is hot. Op een inductiekookplaat koken is goedkoper dan op een klassieke elektrische kookplaat koken . Maar het zou ook voordeliger, veiliger, gezonder en gebruiksvriendelijker zijn dan koken op een gaskookplaat. Maar klopt dat wel? Is koken op inductie echt beter dan koken op gas? Wij namen deze vragen onder de loep.

Hoe werkt inductie?

Voor we de types met elkaar vergelijken, moeten we ons even verdiepen in de werking van een inductiekookplaat. Een inductiekookplaat bestaat onder andere uit elektrische spoelen die  elektromagnetische golven genereren. Zodra je de kookplaat bedekt met een ferromagnetische pan, worden de golven omgezet in een elektromagnetisch veld dat enkel de pan verhit. Omgekeerd werkt het ook: als je de magnetische pan van het fornuis haalt, verdwijnt het elektromagnetisch veld en koelt de inductieplaat vrijwel meteen af.

Koken op inductie is goedkoper dan koken op gas.

Voor wie moet kiezen tussen inductie of gas is het prijskaartje vaak de belangrijkste factor.

Logisch en meestal goed voor het algemeen belang. Want wat op vlak van energie goed is voor je portefeuille, is vaak ook goed voor het klimaat. Om te weten of inductie of gas goedkoper is, moet je met een aantal zaken rekening houden.

Een inductiekookplaat is duurder dan een gaskookplaat. De dure aankoopprijs wordt wel gecompenseerd door het hoge rendement: met een inductievuur gaat er 90% van de opgewekte energie daadwerkelijk naar het opwarmen van de pan. Er gaat dus amper iets van de warmte verloren. Bij een gasvuur is dat slechts 60%. Met een inductieplaat ligt je energieverbruik een stuk lager dan met een gaskookplaat.

“Met een inductievuur gaat 90% van de energie naar het opwarmen van een kookpan vs 60% bij een gasvuur. #inductieofgas”.

Wacht even, niet zo snel! Ren niet overhaast richting winkel om een inductievuur te kopen. Gas is immers nog steeds een goedkopere energiebron dan elektriciteit.  Je energieverbruik is dus lager met een inductiekookplaat, maar je energiekost is wel meer dan dubbel zo hoog.

Conclusie: Op gas koken is goedkoper dan op inductie koken. Een gasfornuis is doorgaans goedkoper in aanschaf én in verbruikskost. Een inductiefornuis is efficiënter en verbruikt minder, maar omdat de prijs voor elektriciteit hoger ligt dan de prijs voor gas, betaal je meer.

Inductie is gebruiksvriendelijker dan gas.

Zoals we eerder zeiden, geeft een inductievuur op zich geen warmte af. De warmte ontstaat pas als je de kookplaat bedekt met een ander elektromagnetisch veld. Wat ons bij een nadeel brengt: op een inductiekookplaat koken, kan alleen met magnetische pannen. Indien je er geen hebt, moet je extra pannen kopen die geschikt zijn voor een inductievuur. Gelukkig zijn dit soort pannen niet duurder dan gewone pannen.

Er zijn ook andere praktische bezwaren. Omdat de hitte pas wordt opgewekt bij aanraking van de pan, kan je niet op alle manieren koken. Wokken op inductie is dus niet evident.

Enkele tips om te wokken op inductie:

  • Koop een wokpan met een platte bodem, dat is de gemakkelijkste oplossing.
  • Schaf een wokring voor inductie aan.
  • Opteer voor een inductiekookplaat met wok-kuil.
  • Het combinatiefornuis met inductiekookplaat heeft ook een wokbrander.

Zowel bij inductie als bij gas heb je wel het voordeel van snelheid. Beide kookplaten warmen snel op wat goed is voor de voedingswaarde van je voeding. Daarover later meer. Inductieplaten onderscheiden zich omdat ze ook vrijwel meteen afkoelen.

Op vlak van hygiëne haalt inductie de bovenhand. Een inductiekookplaat is van glas gemaakt waardoor zij  makkelijk te onderhouden is. Bovendien kunnen er geen restjes op de kookplaat verbranden. Zij  is enkel heet als er een magnetische pan op staat. Doordat er geen vlam is, ontstaan er ook geen roetresten die je keuken en zuigkap vervuilen. Met een inductieplaat is er dus minder poetswerk.

Conclusie: Een inductieplaat is volgens ons gebruiksvriendelijker dan een gasplaat. Een inductiekookplaat heeft wel een nadeel: je moet aangepaste pannen en materiaal kopen om te kunnen koken zoals je wilt. Voor een gasvuur hoef je niets bijzonders aan te schaffen. Daar staat tegenover dat een inductiefornuis makkelijker te onderhouden is dan een gasfornuis en door veel mensen mooier wordt bevonden. Daarnaast kan je ook profijt halen uit het feit dat een inductieplaat snel opwarmt en afkoelt.

Koken op inductie is veiliger dan koken op gas.

Je herkent de situatie misschien: je ligt in je zetel en wordt meegesleept door de laatste aflevering van je favoriete serie. Ondertussen staat er op je fornuis iets te pruttelen. Genieten. Tot je plots de geur van verbrand vlees opvangt. Je rent naar de keuken en tijdens een ultieme poging om je heerlijk gerecht te redden, gebruik je geen keukenhandschoenen en verbrand je je vingers.

Met inductieplaten behoort deze situatie helemaal tot het verleden. Omdat het enkel warm wordt op het magnetische veld, wordt enkel het kookvlak verhit. De zijkanten  van de pan blijven gevrijwaard. Zoals we eerder zeiden, wordt een inductiekookplaat nooit warm zonder dat er een pan op staat, waardoor er geen risico bestaat dat je je aan de kookplaat verbrandt. Er zit meestal ook een kinderbeveiligingssysteem op, waardoor de kleintjes niet zomaar aan het kokkerellen kunnen slaan.

In tegenstelling tot een inductievuur heb je met een gaskookplaat een open vlam waaraan je je makkelijk kunt verbranden. Het risico dat de vlam overslaat is daardoor groter.

Conclusie: Koken op inductie is veiliger dan koken op gas. Dankzij het magnetische veld is er weinig kans op verbranding door de kookplaat zelf. Er is geen open vuur, waardoor je er niet aan kan verbranden en de vlam niet op iets anders kan overslaan. Meestal zijn inductieplaten voorzien van kinderbeveiliging.

Koken op inductie is gezonder dan koken op gas.

Net als bij alle hypes ontstaan er na verloop van tijd ook kritische geluiden. Met inductiekookplaten is dat niet anders. Er verschijnen alsmaar meer artikels met ronkende titels als “Is koken op inductie ongezond?” of “Straling maakt koken op inductie ongezond”.

Het klopt dat er in sommige gevallen een klein deel van het elektromagnetisch veld niet door de kookpot wordt geabsorbeerd en vrijkomt in de omgeving. De straling die vrijkomt is vergelijkbaar met de straling van een standaard alarmsysteem. Onschadelijk voor de meesten onder ons.

Daarnaast is er ook een kans op lekstraling. Hierdoor kan de kookpot elektrisch geladen worden en bij aanraking een minimale stroomstoot kan veroorzaken. De kans hierop is echter uitermate miniem. Inductiekookplaten moeten immers aan zeer strenge wettelijke voorwaarden voldoen. Je vindt op de Europese markt alleen maar inductiekookplaten die bij correct gebruik geen gevaar voor de gezondheid opleveren.

Is koken op inductie ongezond? Daarover kom je hier meer te weten.

Met een inductiekookplaat eet je gezonder. Net als bij gas wordt een inductiekookplaat vrijwel meteen warm, wat een kortere kooktijd tot gevolg heeft. Doordat je minder lang moet koken, worden de voedingswaarden van je gerecht behouden.

In tegenstelling tot bij een gasfornuis komen er geen roetresten vrij. De roetresten die door een gasfornuis worden uitgestoten hebben een kleine impact op de longen. Naast het verbrandingsgevaar is een gasvuur niet schadelijk voor jou.

Conclusie: Als je deze tips volgt, is koken op inductie gezonder dan koken op gas. De elektromagnetische stralingen die vrijkomen berokkenen jou geen of amper schade. Bij zowel inductie als gas is de kooktijd minder lang, waardoor de voedingswaarde behouden wordt. Een gasfornuis heeft als klein nadeel dat er soms wat slecht verbrande gassen vrijkomen. De impact hiervan is echter minimaal.

 

Finale conclusie: Volgens ons kies je best een…fornuis dat aan je behoeften voldoet. Als voor jou de prijs doorslaggevend is, is een gasfornuis een logische keuze. Voor wie veiligheid hoog in het vaandel draagt, is een inductiekookplaat de beste optie. Niet iedereen hanteert dezelfde criteria om een bepaald type fornuis te kopen. Dat hangt volledig af van jouw prioriteiten en jouw middelen. Neem alleszins geen overhaaste beslissingen en informeer je uitvoerig over de verschillende factoren. Je kan je vingers makkelijk verbranden als je het verkeerde fornuis koopt.