Energielabel
Door Silke De Bouw Energie besparen 13-12-2016

Hoe het energielabel van huishoudtoestellen jou heel wat geld kan besparen

Overweeg je de aankoop van een vaatwasser of een tv-toestel? Vanzelfsprekend zal het prijskaartje een grote rol spelen in je beslissing. Maar wist jij dat het ook belangrijk is om te letten op het kleurrijke energielabel? Ontdek het in deze blogpost.

Wat is een energielabel?

Elk elektrisch toestel dat je koopt, draagt een energielabel. Het wordt gebruikt in elk van de 27 Europese lidstaten. Er werd een eenvormig label uitgewerkt met pictogrammen zodat je geen talenknobbel hoeft te hebben om het energielabel te ontcijferen.

energielabelVan het energielabel kun je de energiescore aflezen, die is gebaseerd op de zogenaamde energie-efficiëntieklassen. Dit gaat van ‘zeer energiezuinig’ met het label A+++ tot ‘zeer energieverspillend’ met het label G. Zo weet je op voorhand wat je in huis haalt en of je nieuwe vaatwasmachine of televisietoestel een energievreter is.

Naast de energiescore omvat een energielabel ook het merk of de leverancier van het toestel, het jaarlijkse energieverbruik in kWh en enkele extra pictogrammen afhankelijk van het toestel. Zo kun je voor een wasmachine aflezen wat het gemiddelde waterverbruik is, de capaciteit van het toestel (in kilogram) en hoe efficiënt het droogzwieren verloopt. Op het energielabel van een televisietoestel kun je onder meer zien of het toestel een uit-schakelaar heeft – om sluimerverbruik te voorkomen – en wat het vermogen in verbruikstand is.

Waarom is een elektrisch toestel met een energielabel interessant?

Een energielabel is dus niet zomaar een kleurrijke sticker die de verpakking van elektrische toestellen opfleurt. Het is van groot belang dat je dit aandachtig bekijkt en goed vergelijkt.

  • Het kan op het eerste gezicht een goed idee zijn om een wat goedkopere oven te kopen, maar een iets duurder toestel – met een betere energiescore – kan op langere termijn voordeliger uitdraaien. Als de was- of droogmachine overuren draait in jouw gezin, dan zal het je niet verbazen dat op het einde van de rit een toestel met een A++-score jou een heel wat lagere energiefactuur zal bezorgen dan een toestel met een B-score. Laten we de enorme impact eens schetsen met een voorbeeld. Een koelkast – kastmodel met vriesvak – met een A++-label verbruikt jaarlijks ongeveer 180 kWh, terwijl eenzelfde exemplaar met een B-label al makkelijk meer dan 450 kWh verbruikt.
  • In het geval van een wasmachine houdt het energielabel ook rekening met het waterverbruik, bijgevolg zal ook het bedrag op je waterfactuur slinken. Niet alleen jouw portefeuille heeft er dus baat bij, ook het milieu wint bij energiezuinige toestellen. Als er minder energie en grondstoffen verloren gaan, dan is dat beter voor de natuur en onze duurzame toekomst.

Wil je jouw energieverbruik verminderen? Het vervangen van de grootste energievreters zal op termijn een enorm verschil maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oude koelkast, de wasdroger of de televisie met plasmascherm.

Wil je ook werken aan een duurzame toekomst? Eneco levert 100% Belgische groene elektriciteit. Benieuwd naar ons aanbod? Ontdek het hier.

Eneco energiezuinig