Energieprestatiecertificaat
Door Silke De Bouw Energie besparen 08-05-2017

Het energieprestatiecertificaat: wat houdt het in?

De term ‘energieprestatiecertificaat’ is een hele mond vol. Wie de laatste jaren een woning (ver)huurde of (ver)kocht is er ongetwijfeld al mee in contact gekomen. Maar wat betekent het nu precies? En waarom is het zo belangrijk?

epc waarden

Een energieprestatiecertificaat: wat is het precies?

Een energieprestatiecertificaat is het ‘rapport’ dat je alles vertelt over de energieprestaties en de energiezuinigheid (of net niet) van een woning. Hoe lager de energiescore op dit rapport, des te energiezuiniger de woning is.

De energiescore op je EPC wordt niet bepaald door je persoonlijke energieverbruik als bewoner van het huis of het appartement, het gaat echt puur om de woning zelf. Factoren die hierbij een bepalende rol spelen zijn onder meer de isolatie, de energiebronnen van een woning (kachel, centrale verwarming,…), de gebruikte bouwmaterialen en de totale oppervlakte.

Het energieprestatiecertificaat is niet zomaar een vrijblijvend document, het is verplichte kost voor iedereen die een woning (ver)huurt of (ver)koopt. Op deze manier weten toekomstige huurders en eigenaars of een woning al dan niet energiezuinig is, iets wat zeker kan meespelen in hun keuze. Een extra aanmoediging: een eigenaar van een woning kan een boete voorgeschoteld krijgen als er geen EPC-attest aanwezig is.

Voor het opstellen van een EPC moet je aankloppen bij een energiedeskundige (type A). Een energieprestatiecertificaat vergt een grondige doorlichting van je volledige woning, een taak die je dus niet zomaar in je eentje klaart.

Wat vind je allemaal terug op het energieprestatiecertificaat?

Het EPC-attest is een officieel document dat er op het eerste gezicht misschien ingewikkeld uit kan zien. Wij lijsten even de belangrijkste elementen voor je op.

Energieprestatiecertificaat wetgeving

bron: epcwaarde.be

  • Administratieve gegevens

    Bovenaan het attest kun je het certificaatnummer terugvinden, net als het adres van de woning, het type en een bijhorende afbeelding. Onderaan het document krijg je ook de geldigheidsduur te zien van het attest.

  • De energiescore

    Het getal waar het om draait, springt natuurlijk meteen in het oog op een EPC-attest. De energiescore is het geschatte energieverbruik (in kWh/m2) van de woning per jaar. Deze score wordt zowel weergegeven via een cijferwaarde als in een kleurenbalk. Zo krijg je een idee hoe jouw woning zich verhoudt tot andere woningen.

  • De energiedeskundige

    Een energieprestatiecertificaat is een officieel document en moet bijgevolg de gegevens en de handtekening van de energiedeskundige bevatten.

  • Energieverliezen en energiebesparende maatregelen

    Het attest kan – als dit het geval is – ook informatie bevatten over de energieverliezen die door de deskundige werden vastgesteld. Wie weet gaat er heel wat warmte verloren via de ramen, omdat die nog bestaan uit enkele beglazing? Of wie weet laat de isolatie nog te wensen over?

De energiedeskundige zal daarom ook adviezen geven rond energiebesparende maatregelen. Deze adviezen zijn niet bindend, maar kunnen de energiescore (en de energiefactuur) dus erg positief beïnvloeden.

energieprestatiecertificaat prijs

Een energieprestatiecertificaat aanvragen?

Het energieprestatiecertificaat is een verplichting die werd opgelegd door Europa. In België zijn de drie Gewesten verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. Enkele jaren geleden verschilde de wetgeving in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog sterk. Nu loopt dit gelijk. Op de respectievelijke websites van Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat alle informatie opgelijst.

Er bestaat geen vaste prijs voor een EPC-attest. De kostprijs is dus afhankelijk van het soort woning, de grootte én de door jou geselecteerde energiedeskundige. Het is dus zeker geen overbodige luxe om op voorhand te informeren naar de prijs. Deze kostprijs van een energieprestatiecertificaat moet bovendien gedragen worden door de eigenaar, verkoper of verhuurder van de woning.

Een energieprestatiecertificaat is tien jaar geldig. Heb je als eigenaar binnen die termijn van tien jaar geïnvesteerd in zonnepanelen of liet je de buitenmuren isoleren? Weet dat het dan erg interessant is om een nieuwe energiescore te laten bepalen, omdat deze ingrepen een positieve invloed hebben op je EPC-score. De verkoop- of verhuurwaarde van de woning gaat zo de hoogte in, zeker als de woning bijna-energieneutraal is.

Hoe kun je als eigenaar de EPC-waarden verbeteren?

Op een energieprestatiecertificaat krijg je te zien hoe goed of slecht jouw woning scoort op het vlak van energiezuinigheid. Maatregelen om die score op te krikken, hebben dus – het is geen verrassing – allemaal iets te maken met energie.

  • Heel wat oude woningen beschikken nog over verouderde beglazing. Overschakelen van enkel naar dubbel glas kan je EPC-score tot een kwart laten afnemen. Denk eraan, hoe lager het cijfer, hoe beter.
  • Is jouw dak niet geïsoleerd? Weet dat een huis maar liefst 30% van zijn warmte kan verliezen als het dak niet beschikt over isolatie. Het isoleren van je dak is een in vergelijking goedkopere ingreep om je EPC-waarde sterk te doen dalen.
  • Isolatie is niet het enige middel om je energieprestatiecertificaat te verbeteren, het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler zal die score ook positief beïnvloeden. Je bent vanaf dat moment immers zelf energieproducent met een lagere afname van het elektriciteitsnet tot gevolg.
  • Het vervangen van een verouderde, energieslurpende verwarmingsketel door een zuinig nieuw model zal je EPC-waarde ook ten goede komen.

Wil je graag weten of zonnepanelen voor jou een goedeinvestering zijn? Op onze website kan je eenvoudig een persoonlijke offerte aanvragen.