menu
We willen allemaal zo duurzaam mogelijk leven, met een knipoog naar het milieu, maar tegenwoordig is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Nieuwe, milieuvriendelijke technologieën springen als paddestoelen uit de grond. Voor jou als consument wordt het moeilijk om het bos nog door de bomen te zien. Een van de veelbesproken thema’s in België is het nachttarief. Is het voordeliger en duurzamer? Of zijn we beter af met zonnepanelen of Tesla Powerwalls of een andere milieuvriendelijke energiebron? We zetten even alles voor jou op een rij.
Wat is dat nu eigenlijk, nachttarief? Je kunt het internet afschuimen op zoek naar een antwoord, maar vele artikels zijn erg tegenstrijdig. Je raakt er niet wijs uit. Maar geen nood, je zoektocht is voorbij. Om het ontstaan van het nachttarief te begrijpen, reizen we enkele tientallen jaren terug in de tijd. Meer bepaald, naar 1960. Toen was het stroomnet nog niet voorzien op stroomvreters zoals bijvoorbeeld wasmachines. Overdag was het stroomnet overbelast, terwijl er ‘s nachts en in het weekend veel minder stroom verbruikt werd. Nu is het elektriciteitsnet voldoende uitgerust om de pieken aan te kunnen. Maar toch werd het nachttarief niet afgeschaft.
Het nachttarief is van toepassing op je elektriciteitsverbruik. Aan de hand van een dubbele meter word je gefactureerd voor je dag- en nachtverbruik. Gedurende de dag valt je verbruik onder het piek- ofwel dagtarief. Tijdens de nacht valt het logischerwijs onder het dal- ofwel nachttarief. Elektriciteit is tijdens de daluren goedkoper dan tijdens de piekuren.
Nachttarief:
Belangrijk om weten is dat nachttarief niet voor iedereen voordeliger is. Er is een makkelijke manier om te testen welk tarief het best bij jou past. Pak pen en papier bij de hand en noteer gedurende twee weken je meterstand om zeven uur ‘s ochtends en om tien uur ‘s avonds. Tel dan je nacht- en weekendverbruik op en doe hetzelfde voor je verbruik doorheen de dag.
We spreken hierboven over een dubbelvoudige meter, maar wat is dat nu eigenlijk? Deze heb je nodig zodat je dag- en nachtverbruik apart gemeten kan worden. Het omzetten van je meter kan erg snel gebeuren, afhankelijk van je netbeheerder. Je moet ongeveer zes tot acht weken rekenen eer je overzetting en installatie in orde is, afhankelijk of je netbeheerder Eandis of Infrax is.
Daarnaast kan je een dubbelvoudige meter ook combineren met de Tesla Powerwall. Je kan de Powerwall voor energieopslag gebruiken. Dan haal je tijdens het daltarief stroom van het net en slaat deze op op je Powerwall. Overdag gebruik je de opgeslagen energie voor je elektrische klusjes.
Wat zijn zonnepanelen nu eigenlijk en hoe passen zij in dit verhaal? In één zin samengevat: zonnepanelen zetten licht om in elektriciteit en zijn dus afhankelijk van het aantal zonuren. De uren dat de zon niet schijnt, gebruik je elektriciteit van het net. Gelukkig draait deze teller terug als je zonnepanelen meer produceren dan dat jij verbruikt. Bij een dubbelvoudige meter kan je deze ‘overschot’ enkel gebruiken gedurende de dag. ‘s Nachts schijnt de zon helaas niet, dus dan moet je alsnog apart bijbetalen voor je nachtverbruik.
Daarom is het vaak interessanter voor eigenaars van zonnepanelen om een enkelvoudige meter te laten installeren. Zo kan je al je ‘overschot’ aan elektriciteit gebruiken, ongeacht of het nu ‘s nachts of overdag is. Ben je benieuwd of ook jouw huis geschikt is voor zonnepanelen? In deze gids vind je een handig overzicht terug.
Ben je ervan overtuigd dat het nachttarief van Eneco financieel aantrekkelijker is voor jou, neem dan zeker contact op met één van onze specialisten of bereken hier jouw beste offerte. Zit je alsnog met enkele vragen? Dan helpt onze klantendienst je graag verder.