Door Silke De Bouw Energie besparen 20-07-2017

Energievreters vreten aan het klimaat én je factuur

De energievreters in je huis en op het werk … je kent ze, je gebruikt ze, je ziet ze elke dag. Je ziet het er meestal niet aan, maar ze zuigen met volle teugen die kostbare energie op. Ze smikkelen ook van je rekeningen en leggen een druk op het klimaat. Na het lezen van deze blog ben je een gewaarschuwd man/vrouw!

De energievreters, wie zijn ze, wat doen ze

Hoeveel elektronische gadgets heb jij? Naast je smartphone, je tablet en je laptop hangt er misschien ook een flatscreen met serieuze afmetingen aan je muur. En verder … de wasmachine, de droogkast, de vaatwasser, de koelkast, de diepvriezer. Afhankelijk van het energielabel en het gebruik van die apparaten kan je algemene energiekost stevig in de hoogte gaan.
Maar ook het gebouw zelf is een niet te verwaarlozen energievreter. Verliezen langs ramen, via de verlichting, muren en daken, … en dan hebben we het nog niet over de CO2-uitstoot van je auto gehad. Je auto, je vrijheid maar check maar eens hoeveel liter je er jaarlijks door draait voor dat dagelijkse ritje naar de bakker om de hoek.

De energievretende voorbeelden

Bij de aankoop van een nieuwe huishoudtoestel kan je best investeren in een apparaat waar een energielabel met een hoge energie-efficiëntieklasse aan vasthangt. ‘Investeren’ inderdaad, want de aankoop van een milieu- en gebruikskostenvriendelijk toestel is meestal iets duurder. Maar op termijn bespaar je op je energiekost. Welke van volgende apparaten vreten er in jouw huis energie?

Droogkast. Apparaten die warmte moeten produceren, zijn de veelvraten bij uitstek onder de elektrische huishoudapparaten. En zeggen dat die machines niet echt altijd nodig zijn. Toch?

  • BESPAAR: In het putje van de winter gaat het natuurlijk niet anders, maar in de zomer, de lente en ook wel eens tijdens zonnige herfstdagen, kan je de was gewoon buiten te drogen hangen. Je kleren verslijten minder snel (zonder droogkast te gebruiken) en ze ruiken bovendien naar de frisse buitenlucht. Als je dan toch een droogkast aanschaft, denk er dan aan dat de gebruikskost een veelvoud is van de aankoopprijs. Reden genoeg dus om even dieper in je buidel te tasten. Voor het milieu én voor die portemonnee op lange termijn.

Koelkast en diepvriezer. Deze twee kleppers staan de hele tijd te draaien – die zet je niet zomaar even uit. De koelkast en de diepvriezer vreten continu energie, dus geldt ook hier het motto: een extra uitgave bij de aankoop, haal je er na verloop van tijd sowieso weer uit.

  • BEZUINIG: Laat de deuren van deze apparaten niet nodeloos openstaan. Bij het ontwerp van de keuken teken je de oven best niet naast de koelkast of de diepvriezer. Al deze apparaten zijn dan wel goed geïsoleerd, 100% is het nooit. Deze tip kan je alvast ook aan je keukeninstallateur of je architect doorgeven.

Vaatwasser en wasmachine. Dat zijn twee vliegen in een klap. Naast elektriciteit spelen deze jongens ook graag met water. De vaatwasser en de wasmachine zijn bij wijze van spreken dubbel zo vraatzuchtig.

  • BESPAAR: Naast het opteren bij de aankoop voor energieklasse A, kan je een ecologisch programma kiezen, wanneer je een wasje draait of de vaat doet. En probeer de wasbeurten te beperken door de vaatwasser op de meeste efficiënte wijze in te laden.

Verlichting. Verlichting neemt zowat 15 à 20% van het totale elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin voor zijn rekening.

  • BEZUINIG: Laat de lichten dus niet onnodig branden – dat is alvast de beste tip die we kunnen geven. Jawel, en zeg dat maar aan je kids! Anderzijds zal je nog behoorlijk wat meer besparen door ook nieuwe lampen in te draaien. Edison bracht licht in het duister, maar ondertussen zijn zijn gloeidraadlampen niet meer van deze tijd. Spaarlampen zijn al een behoorlijke pas in de goede richting. Met de iets duurdere led-spaarlampen ben je mooi ‘groen’ en helemaal mee met je hippe tijd.

gloeilamp

Investeer in een energielabel

Hoe zit dat nu met energielabels voor elektrische huishoudapparaten? Het label dat je op die apparaten vindt, drukt een energiescore uit in zogenaamde energie-efficiëntieklassen. Zo hebben de topapparaten, die minimaal energie zuigen, klasse A+++, de verspillers (en dus eigenlijk de apparaten die je best direct naar het recyclagepark brengt) hebben klasse G.

Om kort te zijn: elektrische huishoudapparaten kunnen gulzigaards zijn wat betreft energie. Daarom is het belangrijk oude machines of apparaten met een zeer slechte energieklasse te vervangen door nieuwe toestellen in een hogere energie-efficiëntieklasse. Doe het voor het milieu en je portefeuille.

energielabel

Wil je nog meer tips over het verbruik van elektrische toestellen? Lees dan de post over het verbruik van elektrische toestellen of de blogpost over energie besparen in huis.

Energiezuinig met zonnepanelen