De energiemeter geeft alle details over je stroomverbruik

Een oude koelkast, een droogmachine die nog werkt maar ook al van de vorige eeuw dateert, al je elektronische gadgets die elke dag moeten bijtanken aan het stopcontact. Je hebt wel een idee van hoeveel je maandelijks verbruikt en hoeveel dat je kost, maar weet je ook welke apparaten daarvoor verantwoordelijk zijn? Met een energiemeter kan je dat controleren, eenvoudig en snel.

Met energie moet zuinig worden omgesprongen. De fossiele brandstoffen raken op. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieve energiebronnen , maar zelfs dan is het nog belangrijk dat we met z’n allen gaan ‘consuminderen’. Als je slim omspringt met je energie, spaar je geld uit én doe jij je duurzame duit in het zakje. Dat zijn twee vliegen in een klap.

Meten is weten

Gissen is missen en meten is weten . Gissen kunnen we allemaal, meten – dat is wat de energiemeter doet. Hij geeft precies aan hoeveel elk huishoudapparaat verbruikt. Die resultaten kan je vergelijken met wat een energiezuinig model verbruikt. Wordt het misschien stilaan tijd voor een nieuwe koelkast of een nieuwe diepvriezer? En wat met dat oude elektrische kookvuur? Oké, het vergt eerst een investering om een AAA-apparaat te kopen, maar na enkele jaren heb je die eruit … en maak je eigenlijk winst.

Start to measure

Hoe begin je eraan? Eerst en vooral moet je een energiemeter aanschaffen. Je hebt ze al vanaf 15 euro. Sommigen kan je bedienen met een app op je smartphone. Ze geven je allemaal inzicht in je energieverliezen per elektronisch of elektrisch (huishoud)apparaat. Als je ook het stroomverbruik wilt testen van apparaten met een vermogen kleiner dan zeven watt, moet je je goed informeren over wat de verschillende energiemeters aankunnen.

Heet heter heetst

Wij gingen alvast met onze eigen energiemeter aan de slag. Apparaten die warmte produceren, zijn de grootste energievreters maar ook je smartphone, tablet of laptop slurpt heel wat energie. Ook de duur van het gebruik speelt een rol. Het is logisch dat je koelkast die de hele tijd energie nodig heeft, een heel pak meer stroom zal verbruiken dan een mixer die je maar af en toe heel kort gebruikt. Om je onderzoek te beginnen start je dus best met die grote slokoppen.

Grote energievreters

De grote energievreters zijn de toestellen die dag en nacht ‘draaien’ zoals de koelkast en de diepvriezer. Het is belangrijk dat je ze een hele dag (24u) meet. Ook je televisie en je pc’s en laptops die aan het stopcontact hangen meet je best gedurende een hele dag, want zelfs als je laptop niet aanstaat verbruikt hij energie.

Vergeet zeker je smartphone niet te controleren op gebruik. Je zal ervan verschieten hoeveel en hoelang dat je die oplaadt. Toch nog even over die grote vreters: je wasmachine en de vaatwasser. Afhankelijk van de grootte van je familie zullen die geregeld draaien – soms tot wel tweemaal per dag. Ja, het moet proper en net zijn, en daar hebben we wat voor over. Maar als het goedkoper kan, waarom niet. Net die twee grootverbruikers hebben meestal verschillende programma’s (met verschillende temperaturen en verschillende draaitijden) en dat is ook belangrijk om te weten. Zo kan je bijvoorbeeld ook te weten komen wat ze met dat ‘ecoprogramma’ eigenlijk bedoelen en hoeveel je er precies mee kunt besparen.

Klein maar groot

Er zijn ook enkele kleine apparaten die een stevige hap uit je energiebudget wegvreten. We hebben het hier over bijvoorbeeld een strijkijzer, een waterkoker of een wafelijzer. Maar ook over je elektrisch fonduestelletje of de broodmachine. Kleine toestellen zoals een kruimeldief of een mixer zijn geen grootgebruikers.

Measure is treasure

Het gebruik van je energiemeter wijst zich meestal wel uit. Het is geen rocket science en met een uitvoerige handleiding geraak je meestal wel waar je moet zijn. Je zult eerst de dag, de tijd en de eenheidselektriciteitsprijs moeten instellen.
Let op: wanneer je elektriciteitsleverancier met een weekendtarief en verschillende dag- en nachttarieven werkt, is het belangrijk dat je een energiemeter kiest waar je beide tarieven kunt invoeren. Plaats dan je energiemeter tussen het toestel en het stopcontact. Dan is je energiemeter klaar voor gebruik. Om te weten of de resultaten die je afleest op je energiemeter groot of klein zijn, heb je natuurlijk richtcijfers nodig waaraan je jouw resultaten kunt toetsen. Met de lijst die je hier kan downloaden krijg je alvast een eerste indicatie over het gemiddeld stroomverbruik van de verschillende apparaten.

Oude apparaten buiten

Met je resultaten per apparaat kan je naar je dichtstbijzijnde huishoudapparatenverkoper gaan en hem vragen meer energiezuinige apparaten voor te stellen. Huishoudapparaten hebben een energielabel dat vermeldt hoe energiezuinig ze zijn. Apparaten met een A-label, A+, A++ tot zelfs A+++ zijn tot meer dan 50 procent zuiniger dan bijvoorbeeld apparaten met een E-label. Meer over energielabels lees je hier. De proef op de som kan je natuurlijk heel eenvoudig doen. Wanneer je je gloednieuwe superzuinige apparaten hebt aangesloten, test je ze voor alle zekerheid nog eens met de energiemeter en vergelijk je ze met de resultaten die je met je oude apparaten haalde. Wedden dat je op jaarbasis met het uitgespaarde budget jezelf of een ander eens een extra cadeautje kan doen.
Wil je nog meer tips om energie te besparen? Lees in deze blog over hoe je sluipverbruik kunt vermijden. En hier nog meer tips & tricks om energieverbruik te verminderen.