Door Silke De Bouw Energie besparen 07-09-2017

Het Energiehuis keert jouw energielening uit

Die baksteen krijg je er niet uit. Een Belg wordt ermee geboren – of je het nu wil of niet. Dus besluit je op een dag eens werk te maken van je eigen stulp. En dan ga je op zoek naar de beste lening, de subsidies die je hier en daar kan krijgen. In deze blog hebben we het graag even over de minder gekende energielening. Die regel je eenvoudigweg bij het ‘Energiehuis’.

Het Energiehuis is een gemeentelijke instelling of een samenwerking tussen verschillende gemeenten. Advies over hoe je energie kan besparen en hoe je je energiefactuur onder controle kan houden, geven ze je met plezier. Maar zowat de hoofdtaak van het Energiehuis is het uitkeren van energieleningen tegen een strak rentetarief. Zo is dat … sommige energiehuizen doen nog veel meer: ze vragen offertes van aannemers op, ze begeleiden de werken en helpen je bij subsidieaanvragen.

Tik hier je postcode in, ontdek het Energiehuis in jouw buurt en vraag je energielening aan.

Wat is een energielening?

‘Alles voor een groenere wereld.’ Dat is wat je de laatste tien jaar geregeld door de mediakanalen allerhande leest en hoort. En niet meer dan juist. De Club van Rome sprak als eerste haar bezorgdheid uit over de aarde. Het zou nog 30 jaar duren, tot in 1997, eer die bewustwording wijder verspreid raakte. Door de jaren heen zijn alsmaar meer maatregelen getroffen om dat doel te bereiken. Ook de energielening past in het plaatje van een betere, groenere wereld.

Ze werd immers in het leven geroepen om energiebesparende werken aan uw woning te financieren. Tot heden (juli 2017) kan je tot 10.000 euro lenen voor een periode van vijf jaar. En het wordt nog beter.

Energielening in 2017

Later op dit jaar, hoogstwaarschijnlijk 1 oktober 2017, wordt de energielening hervormd: de maximale afbetalingstermijn wordt acht jaar voor een particulier, met een maximaal leenbedrag van 15.000 euro. Voor vzw’s en sociale doelgroepen is er een afbetalingstermijn van 10 jaar.

Energielening in 2019

Het blijft niet bij de hervormingen van 2017: vanaf 1 januari 2019 kunnen enkel de sociale doelgroepen en verenigingen een energielening krijgen. Daarnaast wordt deze groep uitgebreid: vanaf dan kunnen ook afnemers met een sociaal tarief voor gas en elektriciteit en huishoudens met een belastbaar inkomen tot en met 30.060 euro, lenen aan 0%.

Energielening voor energiebesparende werken

Het is niet dat je met zo’n energielening je tuin of je oprit kan laten heraanleggen. Een energielening kan je aanvragen voor zeer specifieke energiebesparende werken:

  • dak- of zoldervloerisolatie
  • hoogrendementsglas, -deuren, en -poorten
  • muur- en vloerisolatie
  • luchtdichting en luchtdichtheidstest
  • energiezuinig ventilatiesysteem type C of D
  • zuinige verwarmingsinstallatie
  • fotovoltaïsche zonnepanelen
  • zonneboiler, warmtepompboiler of ander zuinig systeem voor sanitair water
  • vervanging van lichtarmaturen en lampen
  • energiezuinige huishoudtoestellen
  • een energieaudit

Energiehuizen in Brussel en Wallonië?

De Waalse tegenhanger van de Energiehuizen in Vlaanderen zijn de Guichets Énergie Wallonie. Van die loketten zijn er 16 in Wallonië. In deze Guichets Énergie krijg je alle mogelijke advies en inlichtingen over energiezuinig wonen en bouwen. Een specifieke energielening bestaat er vooralsnog niet. Alles over subsidies om energiezuinig te bouwen in Wallonië vind je hier.

Energiesubsidies zijn er ook in Brussel. Op een energielening is het nog wachten. Vraag hier jouw Brusselse energiesubsidies aan.

Voilà, na het lezen van de blog kan je de voorstellen van hieronder lezen, of al eens nadenken welke gordijnen je gaat hangen. Want die baksteen gaat over meer dan de ruwbouw natuurlijk …

Ontdek op deze blog meer over de energielening en over de BEN-woning.