menu
Heb jij het ook gehad met de hoge energiefactuur? Om jou te helpen energie te besparen en zo tot honderden euro’s per jaar over te houden, geven we je welgeteld 92 interessante tips en weetjes: van kleine lifehacks tot grotere, soms structurele werken in je woning.
Zo hebben we advies dat je meteen kunt toepassen om thuis energie te besparen en waarvan je instant het resultaat ziet op je energiefactuur. Voor het toepassen van enkele andere tips om minder te verbruiken, zal je wat meer tijd moeten nemen. Er zijn tips die geen extra investering vereisen, voor andere tips moet je wel een bijkomend budget voorzien. Maar die investeringen verdien je op langere termijn dubbel en dik terug. Voor elk (budget) wat wils dus.
Het gemiddelde verbruik van een doorsnee gezin, bestaande uit twee ouders en één kind, bedraagt ongeveer 3500 kWh. Verschilt de gezinssamenstelling, dan zal ook je energiefactuur er heel wat anders uitzien. Benieuwd hoe jouw verbruik zich verhoudt tot andere gelijkaardige gezinnen? Deze handige gids geeft je alvast een idee.
Het verbruik kan in grote mate ondergebracht worden in een aantal belangrijke categorieën. Van het verwarmen van je woning over alles wat in de keuken gebeurt tot onderhoud en entertainment. In deze blog nemen we je mee doorheen je woning om je stap voor stap zoveel mogelijk handige tips aan te reiken.
Het hoeft niet te verbazen dat een goed geïsoleerd huis (zonder enkel glas bijvoorbeeld) een positieve invloed heeft op de energiefactuur. Niet alleen kost het tijdens de winter minder moeite om het huis warm te houden binnen – de verwarming kan dus gerust een graad of meer lager – tijdens de zomermaanden houd je het hoofd koel in je woning. Een goede isolatie verhoogt dus je comfort én verlaagt je energierekening.
Isolatie is echter heel wat meer dan het vervangen van enkel glas door dubbel glas en het isoleren van de buitenmuren of het dak. Energie besparen is ook hier mogelijk door binnen elk budget slimme keuzes te maken die zowel op korte als op lange termijn het verschil zullen maken.
“Wij hebben een luchtdicht passiefhuis gebouwd. In tegenstelling tot wat je eerst zou denken, hebben wij een goede luchtkwaliteit in huis. Ons ventilatiesysteem zorgt er drie keer per dag voor dat de lucht in ons huis volledig ververst wordt. Dat is veel energie-efficiënter dan een oud huis met kieren en spleten.”
Aangezien de helft van de energiekosten op de factuur toe te wijzen zijn aan verwarming, is het geen understatement als we menen dat hier heel wat besparingen te rapen vallen. Eén slimme ingreep, de thermostaat één graad (of wat meer) terugdraaien, zal je dus al heel vlug in je portemonnee voelen. Wees gerust, je hoeft van je woning geen koelkast te maken waar de verwarming amper mag opstaan. Comfort staat voorop!
“De warmtepomp wordt doorgaans wat over het hoofd gezien als het gaat om tips om energiebewuster te verwarmen. Dankzij een warmtepomp vindt er, ten voordele van het milieu en het klimaat, een enorme CO2-reductie plaats. Het prijskaartje van het verbruik ligt echter redelijk hoog, omdat de prijs per kWh elektriciteit aanzienlijk is. Als je de elektriciteit daarentegen zelf opwekt – via zonnepanelen – dan stook je bijna gratis.”
Waarom zou je rekenen op anderen om jouw woning van energie te voorzien? Haal je eigen energie uit de zon met zonnepanelen. Zo hoef je beslist geen overdonderende energiefacturen te vrezen. Je hebt de controle over je eigen groene energie in handen. Interessant, niet? Een zonneboiler met zonnepanelen of een thuisbatterij zijn hier een perfecte aanvulling.
Elke ruimte in je woning wordt ingenomen door toestellen en apparaten die elk op hun beurt energie verbruiken. Of het nu gaat om die oven waar je tal van lekkernijen uit tovert, de wasmachine die jou elke week helpt om die berg was te overwinnen of de koelkast met de heerlijke koele drankjes. Deze tips, zowel groot als klein, zullen ongetwijfeld het verschil maken.
Een avondje hangen voor je televisiescherm, up-to-date blijven met het laatste nieuws via je tablet of smartphone, de nieuwste series en films volgen dankzij de digicorder of een potje virtueel voetbal spelen onder vrienden: in elke woning zijn heel wat toestellen aanwezig die dit mogelijk maken. Het zal je niet verbazen dat je hier ook dankzij enkele slimme ingrepen centen kunt besparen. Misschien wel om een avondje buitenshuis te spenderen?
Een verkwikkende douche of een deugddoend bad? Je haar föhnen of de baard even trimmen? Je brengt elke dag wel wat tijd door in de badkamer. Geen verrassing dus als we je zeggen dat je ook hier heel wat energiezuiniger te werk kunt gaan.
Welke is de meest energiezuinige lamp? Eentje die niet brandt. Al heb je zo natuurlijk heel wat donkere dagen in het vooruitzicht. Er zijn echter heel wat slimme ingrepen die je helpen om energiezuiniger om te springen met de verlichting.
“De keuze in LED-lampen is de laatste jaren enorm toegenomen, terwijl hun prijs én daarmee samenhangend hun terugverdientijd sterk zijn gedaald.”
Wie dacht dat tips om minder te verbruiken ‘saai’ zijn, heeft het goed fout! Ook interieurliefhebbers kunnen door enkele slimme en stijlvolle ingrepen een positieve invloed hebben op de energiefactuur.
Het aantal elektrische fietsen in België neemt een serieuze vlucht. De e-bike is een aantrekkelijk vervoermiddel, zeker nu de auto steeds meer uit de stad wordt gebannen en de files langer worden. De elektrische auto vraagt meteen een grotere investering en moet dus nog aan populariteit winnen. Beide transportmiddelen worden opgeladen door middel van elektriciteit. Wij lijsten enkele tips op om slim om te gaan met de stroom en bijgevolg minder te verbruiken.
Op de officiële website van het Vlaams Energieagentschap (VEA) van de Vlaamse overheid – www.energiesparen.be – kun je nog heel wat andere nuttige informatie terugvinden.
Zo, nu heb je onze volledige checklist doorploegd. Kriebelt het om meteen aan de slag te gaan? Super!
Energie besparen en tot honderden euros hoeft dus niet gecompliceerd te zijn! Lees nog meer over energiebesparing…