Energie besparen met 90+ handige tips

Heb jij het ook gehad met de hoge energiefactuur? Om jou te helpen energie te besparen en zo tot honderden euro’s per jaar over te houden, geven we je welgeteld 92 interessante tips en weetjes: van kleine lifehacks tot grotere, soms structurele werken in je woning. 

Zo hebben we advies dat je meteen kunt toepassen om thuis energie te besparen en waarvan je instant het resultaat ziet op je energiefactuur. Voor het toepassen van enkele andere tips om minder te verbruiken, zal je wat meer tijd moeten nemen. Er zijn tips die geen extra investering vereisen, voor andere tips moet je wel een bijkomend budget voorzien. Maar die investeringen verdien je op langere termijn dubbel en dik terug. Voor elk (budget) wat wils dus.

Het gemiddelde verbruik van een doorsnee gezin, bestaande uit twee ouders en één kind, bedraagt ongeveer 3500 kWh. Verschilt de gezinssamenstelling, dan zal ook je energiefactuur er heel wat anders uitzien. Benieuwd hoe jouw verbruik zich verhoudt tot andere gelijkaardige gezinnen? Deze handige gids geeft je alvast een idee.

Het verbruik kan in grote mate ondergebracht worden in een aantal belangrijke categorieën. Van het verwarmen van je woning over alles wat in de keuken gebeurt tot onderhoud en entertainment. In deze blog nemen we je mee doorheen je woning om je stap voor stap zoveel mogelijk handige tips aan te reiken.

overzicht van gemiddeld verbruik in huis. Hieronder vind je 92 tips om energie te besparen.

INHOUDSTAFEL

  1. ISOLATIE
  2. VERWARMING
  3. ZONNEPANELEN, ZONNEBOILER & THUISBATTERIJEN
  4. HUISHOUDTOESTELLEN
  5. ENTERTAINMENT
  6. VERZORGING
  7. VERLICHTING
  8. INRICHTING
  9. MOBILITEIT

Het hoeft niet te verbazen dat een goed geïsoleerd huis (zonder enkel glas bijvoorbeeld) een positieve invloed heeft op de energiefactuur. Niet alleen kost het tijdens de winter minder moeite om het huis warm te houden binnen – de verwarming kan dus gerust een graad of meer lager – tijdens de zomermaanden houd je het hoofd koel in je woning. Een goede isolatie verhoogt dus je comfort én verlaagt je energierekening.


“Als je de energiedriehoek (Trias energetica) van dichtbij bekijkt, zie je dat het isoleren van je woning dé belangrijkste tip is om energiezuinig te wonen. Door het warmteverlies te verminderen, bespaar je meteen een hoop energie. In het geval van isolatie tellen vooral de eerste centimeters. Een dak dat al geïsoleerd werd met 8 centimeter isolatie zal weinig extra voordeel hebben bij 4 bijkomende centimeters. Een dak zonder isolatie daarentegen zal dankzij die 4 centimeter veel energie besparen.”

Isolatie is echter heel wat meer dan het vervangen van enkel glas door dubbel glas en het isoleren van de buitenmuren of het dak. Energie besparen is ook hier mogelijk door binnen elk budget slimme keuzes te maken die zowel op korte als op lange termijn het verschil zullen maken.

  1. Wist je dat een huis tot 30% van zijn warmte verliest als het dak niet geïsoleerd is? Het isoleren van je dak is dus de investering meer dan waard. Reken voor dakisolatie op een bedrag van 40 euro per vierkante meter. Deze prijs is slechts een indicatie en is afhankelijk van het soort dak (hellend of vlak) en het gebruikte isolatiemateriaal. Consulteer zeker een erkend vakman in je buurt voor een goed uitgewerkte offerte.
  2. Wil je graag weten wat de terugverdientijd is wanneer je ervoor kiest om je hellend dak te isoleren? Deze tool berekent jouw winst.
  3. De spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je woning. De spouwmuur voorkomt vochtproblemen in je woning, maar deze muur heeft ook een isolerende functie. Het is bovendien mogelijk om een spouwmuur te isoleren. Spouwmuurisolatie kan vanaf ongeveer 17 euro per vierkante meter.
  4. Nieuwsgierig naar de winst die je kan maken wanneer je investeert in spouwmuurisolatie? Deze tool van de Vlaamse overheid laat het je meteen weten.
  5. In Vlaanderen moeten alle woningen tegen 2020 voorzien zijn van dak- of zoldervloerisolatie. Als je plannen hebt om dit alvast in orde te brengen, dan geeft de officiële website van de Vlaamse overheid je mee welke premies je hiervoor kunt ontvangen. Je vindt er ook een antwoord op een hele reeks andere veelgestelde vragen.

 

  1. In Wallonië ontvang je ook een premie als je aan de slag gaat met dak-, zoldervloer- of spouwmuurisolatie. Op de website van de Waalse overheid vind je alle informatie terug én meteen ook op welk bedrag je recht hebt. Een duwtje in de rug voor iedereen die wil besparen op energie.
    Op de website van Leefmilieu Brussel, vind je heel wat informatie over isoleren en over de premies waarop je als inwoner recht hebt als je de investering aangaat.
  2. Wil je de kostprijs van het isoleren wat drukken? Heb je er dan al aan gedacht om zelf aan de slag te gaan in je vrije tijd? Laat je dan wel goed informeren, zodat je inspanningen lonen.
  3. Er ontsnapt niet alleen warmte langs niet-geïsoleerde daken en muren, ook de staat van de ramen is minstens zo belangrijk. Heb je nog ramen met enkel glas? Weet dan dat ramen met dubbel glas jou vier tot zes keer minder warmteverlies kunnen opleveren. Kies je meteen voor hoogrendementsglas, dan kan je hier je energiewinst berekenen.

    “Check alle meterstanden op regelmatige basis. Niet enkel om je zo bewust te worden van je gedrag, het helpt je ook meteen problemen op te sporen. Een waterlek of een uitzonderlijke piek in je elektriciteitsverbruik heb je zo veel sneller gespot.”

    – Joachim Ceulemans, (Energiesnoeiers)
  4. De koude lucht die alsnog langs je ramen en deuren binnenglipt, kan je bovendien makkelijk elimineren met tochtstrips. Een erg eenvoudige én goedkope ingreep die dit stiekeme energieverlies in geen tijd aanpakt. In elke doe-het-zelfzaak vind je beslist jouw gading om heel vlug energie te besparen.
  5. Heerlijk warm water stroomt op de juiste temperatuur door de leiding en in de richting van die deugddoende douche of het relaxerend bad. Maar als die leidingen niet geïsoleerd zijn, gaat er heel wat kostbare warmte verloren. Heb je bijvoorbeeld een kelder, dan is de kans groot dat de waterleidingen daar gewoon blootgesteld worden aan de koude lucht. Voor het isoleren van de waterleidingen kan je makkelijk zelf aan de slag. Een bezoek aan een doe-het-zelfzaak en een minieme investering later – leidingisolatie is er al vanaf 3 euro per meter – kan je al aan het werk.
  6. Een andere mogelijke verliespost is de boiler. Wist je dat je het warmteverlies kunt terugdringen met 90% als je het waterreservoir isoleert? Een optimale isolatielaag heeft een dikte van 10 cm. Je kan kiezen uit tal van materialen zoals polyurethaanschuim, minerale wol of polystyreen. Kies bij voorkeur voor materialen die je los op de boiler kunt aanbrengen.

    1. Een goed onderhouden boiler is bovendien heel wat efficiënter dan een exemplaar waar je niet naar omkijkt. Ontkalk de boiler regelmatig, want kalkaanslag is een ‘ware aanslag’ op het rendement én je energiefactuur.
    2. Er bestaat niet zoiets als ‘te veel isoleren’. Je hoeft niet zuinig om te springen met isolatie. Het is slimmer om alle ruimtes, het dak, de muren, leidingen en boilers aan te pakken, dan er eentje over te slaan.

      “Wij hebben een luchtdicht passiefhuis gebouwd. In tegenstelling tot wat je eerst zou denken, hebben wij een goede luchtkwaliteit in huis. Ons ventilatiesysteem zorgt er drie keer per dag voor dat de lucht in ons huis volledig ververst wordt. Dat is veel energie-efficiënter dan een oud huis met kieren en spleten.”

      – Nikolas Sterck, Sustainable Family
  1. Isolatie is onlosmakelijk verbonden met ventilatie. Wanneer je er resoluut voor kiest om je woning doorgedreven te isoleren, mag je een goede ventilatie niet over het hoofd zien. Wanneer je de verschillende woonruimtes onvoldoende ventileert, ontstaat er een ongezonde binnenomgeving én kunnen er vochtproblemen opduiken. En dat zou zonde zijn, niet? Ventilatie werd bovendien opgenomen in de EPB-eisen die worden gesteld aan woningen.

Aangezien de helft van de energiekosten op de factuur toe te wijzen zijn aan verwarming, is het geen understatement als we menen dat hier heel wat besparingen te rapen vallen. Eén slimme ingreep, de thermostaat één graad (of wat meer) terugdraaien, zal je dus al heel vlug in je portemonnee voelen. Wees gerust, je hoeft van je woning geen koelkast te maken waar de verwarming amper mag opstaan. Comfort staat voorop!

  1. Zorg voor aparte thermostaatkranen in elke kamer. Zo kun je de temperatuur in elke kamer apart regelen. Een temperatuur van 20°C wordt doorgaans beschouwd als de ideale kamertemperatuur in de meeste woonruimtes. In de slaapkamer is het – voor een betere nachtrust – aangewezen dat de thermometer 18°C aangeeft. In de badkamer mag de temperatuur natuurlijk wat opgekrikt worden. Niemand staat graag al rillend recht uit bad.
  2. Probeer in de meeste ruimtes te streven naar een constante temperatuur. Het heeft geen zin om tijdens de dag de verwarming helemaal uit te zetten, want dan zal je ‘s avonds extra moeten stoken om alles opnieuw op een aangename temperatuur te krijgen.
  3. Ga je op reis of ben je enkele dagen de deur uit, dan kan de verwarming maar best niet blijven branden. Maar probeer toch – als jouw thermostaat dat toelaat – om enkele dagen voor je thuiskomst, de temperatuur lichtjes te doen stijgen. Zo hoeft de verwarming niet op volle toeren te draaien voor een aangename binnentemperatuur eens je thuis bent.
  1. Denk eraan om ramen en deuren niet onnodig te laten openstaan. Verlaat je een kamer die je lekker warm wilt houden, sluit dan de deur als je de ruimte verlaat. Als dit geen eenvoudige tip is om minder te verbruiken!
  2. Het is natuurlijk wel belangrijk om goed te verluchten, want een goede ventilatie zorgt voor een aangename omgeving. Laat echter niet onnodig veel warme lucht ontsnappen. Zet liever de ramen één keer een kwartiertje wagenwijd open dan de hele dag op een kier.

    “De warmtepomp wordt doorgaans wat over het hoofd gezien als het gaat om tips om energiebewuster te verwarmen. Dankzij een warmtepomp vindt er, ten voordele van het milieu en het klimaat, een enorme CO2-reductie plaats. Het prijskaartje van het verbruik ligt echter redelijk hoog, omdat de prijs per kWh elektriciteit aanzienlijk is. Als je de elektriciteit daarentegen zelf opwekt – via zonnepanelen – dan stook je bijna gratis.”

  3. Wist je dat radiatorfolie je heel wat vooruit kan helpen? De folie weerkaatst de warmte, die daardoor niet in de muur ‘verloren’ gaat. Het installeren van de radiatorfolie is in een wip gebeurd.
  4. Een vochtige keukenhanddoek of natte sokken? Leg ze niet rechtstreeks op de radiator maar installeer een droogrekje voor de radiator. Zo kan de warmte zich optimaal in de ruimte verspreiden.
  5. Een iets grotere investering, maar eentje waar je snel het verschil van zult merken: de installatie van een condensatieketel. Draait de verwarming in je woning nog op een oudere centrale-verwarmingsketel? Een hoogrendementsketel, die werkt op aardgas, is heel wat efficiënter en energiezuiniger dan een cv-ketel. De condensatieketel zal het vocht dat vrijkomt uit de verbrandingsgassen laten condenseren. De warmte die hierbij vrijkomt zal gebruikt worden om het water in de verwarmingsketel op te warmen. Voor een condensatieketel moet je wel een budget voorzien van minstens 2.500 euro. Je kunt maar liefst 11% besparen op je energiefactuur via de installatie van een condensatieketel. Wil je graag een ‘groener’ systeem, combineer je condensatieketel dan met zonnepanelen tot een zogenaamde zonnegascombi. Zo bespaar je nog meer op je energiekosten én doe je het milieu een plezier.

 

Waarom zou je rekenen op anderen om jouw woning van energie te voorzien? Haal je eigen energie uit de zon met zonnepanelen. Zo hoef je beslist geen overdonderende energiefacturen te vrezen. Je hebt de controle over je eigen groene energie in handen. Interessant, niet? Een zonneboiler met zonnepanelen of een thuisbatterij zijn hier een perfecte aanvulling.

  1. Investeren in zonnepanelen is en blijft een slimme zet, zowel op financieel vlak als voor het klimaat. Je zonnepanelen leveren nog steeds gratis elektriciteit. Het is vooral een kwestie van te verbruiken wanneer je zonnepanelen elektriciteit produceren. Bovendien, wanneer je vanaf nu zonnepanelen laat plaatsen, kan je een investeringspremie aanvragen bij Fluvius. Belangrijk om weten: de levensduur van je zonnepanelen is langer dan de investeringstijd. Niet alleen dalen je energiekosten, de waarde van je woning gaat de hoogte in. Het E-peil, hoe jouw woning presteert op vlak van energiezuinigheid, gaat mooi in dalende lijn. Hoe lager deze score, hoe harder jij mag juichen.
  2. De investering in zonnepanelen heb je in +/- 10 jaar terugverdiend. Overweeg je ook de aankoop van een kleine thuisbatterij? Dan ben je helemaal klaar voor de toekomst, en heb je je investering bijna even snel terugverdiend zoals in het (oude) systeem van de terugdraaiende teller. Een thuisbatterij zal je helpen om meer gratis zonne-energie die overdag geproduceerd wordt door jouw zonnepanelen op te slaan. Zo hoeft de stroom niet door de digitale meter, en kan je je eigen stroom terug ‘s avonds en op andere donkere momenten gebruiken zonder te moeten kopen van het net.
  3. Een zonnige dag? Hét moment om jouw zelf-opgewekte energie meteen te verbruiken. Hoe meer zelf-opgewekte energie je op dat moment verbruikt, hoe minder energie je van het net moet halen. Zo houd je jouw energiefactuur laag.
    Een grijze dag? Bekijk even of je je grote verbruikers kan uitstellen tot de zon weer schijnt. Afnemen van het net kost namelijk meer dan je eigen gratis energie uit je zonnepanelen.
  4. Geen dak, maar je wilt toch genieten van de voordelen van zonnepanelen? Via crowdlending kan je investeren in duurzame energieprojecten mét rendement. Wil je op de hoogte gehouden worden van onze toekomstige energieprojecten? Schrijf je hier in.
  5. Een zonneboiler helpt je ook om elektriciteit en gas te besparen. Nood aan een heerlijk warme douche? De zonnepanelen van de zonneboiler halen hun energie van de zon en warmen zo het water op. Een zonneboiler kan de energiefactuur, voor het deel dat toe te wijzen is aan het opwarmen van water, met maar liefst 50% doen afnemen.

    “Wij doen er alles aan om zoveel mogelijk energie die we zelf via onze zonnepanelen opwekken ook meteen te gebruiken. Eerst en vooral laten we ons warm water altijd overdag opwarmen. Ten tweede gebruiken we de stroom ook voor onze elektrische wagens. Als er eentje thuis stilstaat, dan laten we die overdag via de ‘trage’ aansluiting opladen. Tot slot is er ook de verwarming van onze zwemvijver, tijdens de zomermaanden. We hebben het zo ingesteld dat het water enkel overdag wordt opgewarmd.”

    – Nikolas Sterck van  Sustainable Family
  6. Eigenaars van zonnepanelen die voorlopig nog een terugdraaiende teller hebben, betalen in Vlaanderen nog steeds het prosumententarief. Bovendien, aanvragen van een digitale meter wordt financieel ondersteund. Je krijgt zowel een tellercompensatie die sterk kan oplopen, alsook een extra aanmoedigingspremie van € 100. Wanneer je deze premies combineert met een subsidie voor een nieuwe thuisbatterij of eventueel met je groenestroomcertificaten, heb je met een aanvaardbare investering zekerheid op een mooi rendement.
  7. Voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter vervalt het prosumententarief. Sinds 1 maart 2021 vallen zij onder een nieuw facturatiestelsel. Zowel je energieleverancier als je netbeheerde (Fluvius) zullen je ondertussen hierover hebben geïnformeerd. Dit wil zeggen dat het afgenomen volume en het geïnjecteerde volume apart afgerekend zullen worden. Voor het volume dat je op het net injecteert, betaalt Eneco jou een vergoeding die gelijkloopt met de gangbare marktprijzen. Dit heet het injectietarief. Meer info vind je hier.

Elke ruimte in je woning wordt ingenomen door toestellen en apparaten die elk op hun beurt energie verbruiken. Of het nu gaat om die oven waar je tal van lekkernijen uit tovert, de wasmachine die jou elke week helpt om die berg was te overwinnen of de koelkast met de heerlijke koele drankjes. Deze tips, zowel groot als klein, zullen ongetwijfeld het verschil maken.

  1. Een tip die geldt voor alle huishoudtoestellen is dat je aandacht moet hebben voor het energielabel. Het energielabel op elektrische toestellen vertelt hoe energiezuinig je toestel is. Sta je dus op het punt om een nieuwe wasmachine, televisie of oven te kopen? Laat dan het energielabel een beslissende factor zijn in je aankoopkeuze.

  1. Gebruik je huishoudtoestellen op het juiste moment. Geniet je van een dag- en nachttarief? Dan kan het interessant zijn om bijvoorbeeld de vaatwas te programmeren zodat die ‘s nachts, aan een voordeliger tarief, draait.
  2. ‘Less is more’, dat geldt ook voor huishoudelijke toestellen. Bestaat jouw gezin uit slechts twee personen, dan zal een koelkast met een inhoud van 500 liter veel te groot zijn. Niet alleen zal je de koelkast – met uitzondering van het jaarlijkse kerstfeest – nooit optimaal gevuld zijn, het verbruik van deze grote toestellen is beduidend groter dan kleinere exemplaren. Koop dus huishoudelijke apparaten op maat.
  3. Meten is weten en bijgevolg ook je verbruik verminderen. Een slimme meter geeft je inzicht in je verbruik en kan ook – als hij gelinkt is aan de verschillende huishoudtoestellen – de grootverbruikers in kaart brengen. Swingt het verbruik van je verwarming de pan uit? Je slimme meter vertelt het je en jij weet wat je te doen staat!
    “Woon je alleen maar heb je een koelkast om een heel leger van eten te voorzien? Koop huishoudtoestellen op maat.”

Voor de keukenprins(ess)en

  1. Kook je op een elektrisch vuur? Zet de elektrische kookplaat tijdig uit. De kookplaat blijft nog even op temperatuur, meer dan voldoende om je stoofpotje warm te houden. Ook de restwarmte van een oven volstaat om je gerecht warm te houden voor je gaat serveren.
  2. Zowat elk fornuis beschikt over kookplaten met een verschillende grootte. Let er dus op om de juiste formaten te combineren, een kleine pot op een klein vuurtje en de grote stoofpot op het grote kookvuur. Er zal heel wat energie verloren gaan als je besluit de kleine kookpot op je grootste vuur op te warmen.
  3. Stroom besparen op grootmoeders wijze? Zoek het dan niet te ver. Houd de deksels op de kookpotten tijdens het koken. Wil je toch graag een oogje in het zeil houden? Kies dan voor glazen deksels. Zo zie je heel snel of je gerecht klaar is.
  4. Van plan om pasta te koken of je aardappelen aan de kook te brengen? Gebruik niet meer water bij het koken dan nodig is. Hoe groter de hoeveelheid water, des te meer energie je nodig hebt.
  5. Staat je pan niet stabiel op het vuur? Dan is het misschien slimmer om een nieuwe pan te kopen. Er moet een goed contact zijn tussen de pan en jouw elektrische kookplaat of inductiefornuis, want anders gaat er heel wat energie verloren.
  6. Ben je aan het bouwen, verbouwen of is je keuken aan een update toe? Weet dan dat inductieplaten tot 40% zuiniger zijn dan het klassieke elektrische fornuis
    “Koken via inductie kan tot 40% energiezuiniger dan je potje koken op een klassiek fornuis”.
  7. Wil je graag een restje van die overheerlijke ovenschotel opwarmen? Plaats je bord in de microgolfoven en niet in de oven, want dat is zowat 50% zuiniger. Aangezien het heel wat langer duurt voor je oven en bijgevolg ook je gerecht is opgewarmd. Spreid je eten ook uit op een bord en laat het niet op een hoopje liggen. Zo dringen de golven sneller door tot de kern en is je eten vlugger hapklaar.
  8. Is het voorverwarmen van je oven echt nodig? Beschik je over een recente oven, dan zal de oven heel vlug de gewenste temperatuur hebben. Zo staat je oven niet onnodig lang aan en kun je je energieverbruik heel wat doen verminderen.
  9. Een dampkap is uiterst geschikt om kookluchtjes en waterdamp af te voeren. De warmte wordt ook mee weggezogen, dus laat de dampkap niet te lang opstaan. Probeer de filters voldoende schoon te maken, aangezien dit het rendement van je dampkap naar beneden haalt. Met een propere filter moet het afzuigsysteem minder hard draaien voor hetzelfde effect.
  10. Heb je elke ochtend ook nood aan een deugddoende kop koffie? Zet je koffiemachine op tijd uit en giet het ‘zwarte goud’ meteen over in een thermos. Zo kun je er nog enkele uren van genieten.

Houd het hoofd koel

  1. Stel de temperatuur van je koelkast in op 6°C. Reken voor elke graad kouder een extra verbruik van 5%.
  2. Benut je koelkast optimaal, maar stop hem niet te vol. Puilt hij bijna uit? Weet dan dat jouw koelkast zich als een ware energievreter gedraagt. Daarom is het ook belangrijk om huishoudtoestellen in huis te halen op maat van je gezinssamenstelling. Want het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Waarom zou je een koelkast van meer dan 500 liter inhoud voortdurend laten draaien als jouw gezin uit twee leden bestaat?
  3. Sta niet te lang te dralen voor je koelkast wanneer je hem opent. De kou – en de energie – verdwijnt in een wip. Hou het kort! Recente koelkasten zijn bovendien uitgerust met een alarmsysteem. Deze toestellen irriteren je met een piepgeluid van zodra de deur te lang open staat.
  4. Wil je een restje van een warme maaltijd bewaren voor later? Laat de portie voldoende afkoelen voor je het in de koelkast plaatst.

    “Je mag best trots zijn dat je diepvries na 25 jaar nog steeds dienst doet, maar besef goed dat sommige van deze grote huishoudtoestellen een veelvoud verbruiken in vergelijking met de nieuwe, energiezuinige modellen. Dit kan je makkelijk enkele honderden euro’s per jaar opleveren.”

    – Joachim Ceulemans (Energiesnoeiers)
  5. Haalde je een ingevroren portie soep of spaghettisaus uit de diepvries? Laat hem in de koelkast ontdooien, zo helpt het de koelkast koel te houden.Warme soep die wordt ingeschonken. Soep laten afkoelen voor je het in de koelkast of diepvries zet.
  6. Laat je koelkast regelmatig ontdooien. Het ijs aan de wanden zorgt voor een hoger energieverbruik. Heb je een recente koelkast? Dan is de kans groot dat je toestel beschikt over de ‘No Frost’-technologie. Als dat zo is moet je niet meer manueel aan de slag met de ijskrabber.
  7. Controleer zeker of de deur van de koelkast nog voldoende sluit. Breng – indien nodig – nieuwe rubbersluitingen aan. Zo blijft de kou mooi waar ze is, namelijk binnen in de koelkast!
  8. Ga je enkele dagen de deur uit of vertrek je op vakantie? Denk dan even na of je de koelkast wilt laten opstaan. Wie weet kan je er makkelijk alles wat zal bederven uithalen, of vlak voor vertrek nog verorberen, en kan je de koelkast uitzetten.
  9. De ideale temperatuur voor je diepvriezer is -18°C. Heb je het liever nog kouder? Elke graad lager staat gelijk aan 5% extra verbruik.
  10. Vergeet niet om je diepvriezer ook op regelmatige tijdstippen te ontdooien. Hangt er ijs aan de binnenwanden, dan is het hoog tijd! Een ijslaagje van slechts 2 millimeter zorgt er al voor dat je diepvriezer 10% meer verbruikt.
  11. Een goedgevulde diepvriezer is niet alleen handig voor momenten waarop je geen zin hebt om te koken. Als de verschillende vakken mooi vol zitten, dan kan er bij het openen heel wat minder warme buitenlucht naar binnen stromen.
  12. Net zoals je koelkast warme gerechten liever kwijt dan rijk is, geldt dat ook bij de diepvriezer. Laat die maaltijden eerst afkoelen voor je ze in de diepvries stockeert.

Grote wasjes, kleine wasjes

  1. Kalkaanslag is een grote boosdoener als het gaat om energieverspilling. We denken hierbij in het bijzonder aan de wasmachine en de vaatwasser. Kalkaanslag met een dikte van slechts enkele millimeters kan het verbruik van een toestel met een vierde laten stijgen. Niet alleen zal regelmatig ontkalken het rendement van je toestellen verhogen, ze zullen ook heel wat langer meegaan. Twee vliegen in één klap!
  2. Het gemiddeld jaarverbruik van een wasmachine met energiescore A is 100 kWh, gerekend voor vier wasbeurten per week. Een oudere energievreter heeft een jaarlijks verbruik van wel 300 kWh voor hetzelfde aantal draaibeurten. Wordt er in jouw gezin serieus wat meer gewassen dan vier keer per week, dan wordt het verschil nog duidelijker!
  3. Hoewel optimisten zeggen dat je moet tevreden zijn met een halfvol glas, geldt dat niet voor je wasmachine. Het is voordeliger om één volle machine dan twee halfvolle te draaien. Wacht dus liever wat langer voor je wasmand helemaal gevuld raakt.
  4. Een berg witte was die op verfrissing staat te wachten? Weet dat wassen op 60°C zeker voldoende is. Heeft de was een stevige beurt nodig, dan kan je opteren voor een kookwas. Maar maak hier geen gewoonte van.
  5. Kan je het toerental van je wasmachine zelf selecteren? Kies dan zeker voor 1200 of 1600 toeren per minuut. Zo zal je was goed gezwierd uit de trommel komen en een veel kortere droogbeurt nodig hebben.
  6. Net zoals bij de wasmachine is het belangrijk dat je ook de vaatwasser optimaal benut. Laat het toestel niet halfvol draaien, maar wacht tot de vaatwas compleet gevuld is.
  7. De nieuwste vaatwastoestellen zijn uitgerust met sensoren die de hoeveelheid vaat en de vervuilingsgraad ervan kunnen meten en de hoeveelheid water en temperatuur hieraan aanpassen. Zo wordt er niet onnodig energie en water verspild. Denk je aan de aankoop van een nieuw toestel? Dit kan een interessante factor zijn om mee rekening te houden.
  8. Het verbruik van een droogkast kan makkelijk oplopen tot 500 kWh per jaar (of meer), je mag dit toestel dus een ware energievreter noemen. Het is geen overbodig idee om tijdens heldere dagen – bij voorkeur aangevuld met een briesje – je was op een rek buiten te hangen. Worden de hemelsluizen opengezet? Een wasrek in je woonkamer of garage kan je ook helpen om minder te verbruiken.

  1. Na elke droogbeurt zit de stoffilter goed vol. Vergeet daarom niet deze filter na elke beurt schoon te maken. Je droogkast verbruikt meer energie als deze filter niet proper is, omdat de stofdeeltjes het wegblazen van de vochtige lucht belemmeren.
    “Vergeet de filter van je droogkast niet schoon te maken. Anders verbruikt je toestel meer energie.”
  2. Moeten de hemden, T-shirts of broeken nog gestreken worden na hun droogbeurt? Laat de was niet te droog worden, zo zal het strijken heel wat sneller verlopen. Licht vochtige kleding strijken neemt heel wat minder tijd in beslag dan droge was. Zo moet je droogkast niet alleen minder lang draaien, je strijkijzer kan heel wat sneller de kast in.
  3. Heb je een broertje dood aan strijken? Plooi dan de was van zodra de droogkast gedraaid heeft. Zo hoeft je strijkijzer zelfs niet op te staan.

 


Een avondje hangen voor je televisiescherm, up-to-date blijven met het laatste nieuws via je tablet of smartphone, de nieuwste series en films volgen dankzij de digicorder of een potje virtueel voetbal spelen onder vrienden: in elke woning zijn heel wat toestellen aanwezig die dit mogelijk maken. Het zal je niet verbazen dat je hier ook dankzij enkele slimme ingrepen centen kunt besparen. Misschien wel om een avondje buitenshuis te spenderen?

  1. Vermijd sluipverbruik bij je huishoudtoestellen. De televisie en muziekinstallatie hoeven niet de hele nacht op stand-by te staan. Sluit deze toestellen aan op een verdeelstekker die je in één beweging kunt uitschakelen.
  2. Een tv-decoder bijvoorbeeld verbruikt in stand-by stand nog steeds 12 à 14 watt. Als je ongeveer 4 uur per dag televisie kijkt, dan staat het toestel 20 uur in stand-by. Dit komt op jaarbasis neer op 125 kWh of 25 euro.
  3. Sommige tv-decoders hebben ook een speciale energiestand, waarbij het stand-by verbruik beperkt wordt tot 1 watt. Dit zal de kosten van het sluipverbruik serieus drukken.
  4. Een energielabel geeft aan of je een toestel makkelijk kunt uitschakelen. Zie dit dus niet over het hoofd wanneer je een nieuwe aankoop plant.
  5. Kijk je rond om een nieuwe televisie aan te schaffen? Een led-tv is heel wat zuiniger dan eentje met een plasmascherm of een ander ouder model. Jaarlijks kan je tientallen euro’s besparen op verbruik. Dus het is interessant om eens het rekensommetje te maken.
  6. Is jouw smartphone bijna vergroeid met je hand? Dan weet je dat de batterij van je telefoon heel snel kan leeglopen. Enkele tips om je batterij te sparen én dus minder nood te hebben aan energie om haar op te laden: zet je smartphone ‘s nachts in vliegtuigstand, verminder de lichtsterkte van je scherm, schakel Bluetooth uit als je het niet nodig hebt en verwijder – energievretende – apps die je niet gebruikt.

 

Gemiddeld verbruik in de badkamer. Als je geen bad neemt, bespaar je 120 liter water.
Een verkwikkende douche of een deugddoend bad? Je haar föhnen of de baard even trimmen? Je brengt elke dag wel wat tijd door in de badkamer. Geen verrassing dus als we je zeggen dat je ook hier heel wat energiezuiniger te werk kunt gaan.

  1. Kan jij erg genieten van een warme douche? Maar weet je niet hoeveel je met één douche verbruikt? Schaf jezelf een douchetimer aan, een handige manier om minder water én energie te verbruiken. Als je de douchetijd inkort met een minuut, dan verbruik je maar liefst 12 liter warm water minder.
    “Verlies je de tijd uit het oog tijdens het douchen? Schaf jezelf een douchetimer aan.”
  2. Er bestaan tal van energie- en waterbesparende douchekoppen. Zo kun je je waterverbruik tijdens het douchen met maar liefst 40% verminderen. Als je minder water verbruikt, dan moet er vanzelfsprekend ook minder water opgewarmd worden.
  3. Weet je hoeveel een douchebeurt kost? Je hoeft niet elke dag een douche te nemen. Het is bovendien slecht voor je huid en voor je haar om dagelijks ingezeept te worden met douchegel en shampoo. Je helpt er dus niet alleen je lijf mee, maar ook je portemonnee.
  1. De eerste tien seconden waterstralen in de douche zijn doorgaans ijskoud. Tenzij je net hebt genoten van een saunabeurt, wacht je meestal tot het water warmer is geworden voor je in de douche stapt. Vang het eerste koude water daarom op met een emmer. Deze emmer kan je dan gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven.
  2. Ben je aan het bouwen of neem je de badkamer onder handen? Een ingebouwd bad kan je nog extra isoleren, bijvoorbeeld met glas- of steenwol, zodat het badwater heel wat langer zijn warmte behoudt. Dan hoef je niet na een tijdje wat warm water toe te voegen om de temperatuur op peil te houden.
  3. Een badkamer is doorgaans de warmste ruimte van de woning, omdat het nu eenmaal niet leuk is om rillend uit te douche te moeten stappen. Maar om te vermijden dat je de hele dag moet stoken om de badkamer op kamertemperatuur te houden, kun je kiezen voor een bijverwarming die je enkel aansteekt als je in de ruimte vertoeft. Of denk eraan om je badkamer extra te isoleren, zo zal de warmte minder makkelijk kunnen ontsnappen.

 


Welke is de meest energiezuinige lamp? Eentje die niet brandt. Al heb je zo natuurlijk heel wat donkere dagen in het vooruitzicht. Er zijn echter heel wat slimme ingrepen die je helpen om energiezuiniger om te springen met de verlichting.

  1. Op de plekken waar het licht heel vaak brandt, zoals in de woonkamer of de keuken, is het aan te raden om voor ledlampen of spaarlampen te kiezen. In vergelijking met een gloeilamp is een ledlamp maar liefst 20 keer efficiënter. Bovendien wordt bij een gloeilamp 90% van de energie omgezet in warmte en slechts 10% in licht. In het geval van een ledlamp is dat 50% warmte en 50% licht.

    “De keuze in LED-lampen is de laatste jaren enorm toegenomen, terwijl hun prijs én daarmee samenhangend hun terugverdientijd sterk zijn gedaald.”

  2. Denk eraan om bij het verlaten van een ruimte meteen ook het licht te doven. Zo blijven die lampen niet onnodig branden.
  3. Het doven van de lichten als je de ruimte verlaat, kan je natuurlijk wel snel eens vergeten. Een bewegingsmelder kan hier een goede oplossing zijn. Zo zal de lamp in de gang aanknippen als iemand passeert, maar zal de lamp ook uitgeschakeld worden als er al eventjes niemand meer binnengewandeld is. Een bewegingsmelder is vanzelfsprekend niet geschikt voor elke ruimte.
  4. Het beste licht is gratis: daglicht. Probeer in je woning het licht van buiten optimaal te benutten. Laat de gordijnen open en geniet van het zonlicht!

Wie dacht dat tips om minder te verbruiken ‘saai’ zijn, heeft het goed fout! Ook interieurliefhebbers kunnen door enkele slimme en stijlvolle ingrepen een positieve invloed hebben op de energiefactuur.

  1. Ben je van plan om je woonkamer een likje verf te geven? Schilder je muren in lichte tinten. Muren in een lichte kleur weerkaatsen maar liefst 60% tot 90% van het licht. Zo hoef je veel minder snel de verlichting in te schakelen.

    “In een aantal ruimtes zoals het toilet, de berging of de technische ruimte wordt al eens makkelijk vergeten om het licht uit te doen wanneer je er vertrekt. Daarom installeerden we er verlichting met sensoren zodat het licht automatisch dooft.”

    – Nikolas Sterck Sustainable Family
  2. Van een ruimte kan gezegd worden dat ze erg ‘warm’ aanvoelt. Daarmee bedoelen we niet dat het er 25°C is, maar dat er met warme materialen gewerkt wordt. Kies voor een houten parketvloer, een vloerbedekking uit kurk of een goed geïsoleerde stenen vloer, zo stijgt de gevoelstemperatuur.
  3. Je raakt ook al een eind op weg met stijlvolle gordijnen met een isolerende voering. Zo houden ze niet enkel pottenkijkers maar ook de kou buiten.

    “Screens (of zonwering) zijn volgens ons de meest ondergewaardeerde bouwmaterialen. Wij hebben grote ramen die op het zuiden gericht zijn. Tijdens de wintermaanden en in de tussenseizoenen zijn die ramen onze grootste bron van gratis warmte, maar in de zomer kan de temperatuur te hoog oplopen. Dankzij onze zonwering blijft het overdag aangenaam binnen.”

    – Nikolas Sterck Sustainable Family

 


Het aantal elektrische fietsen in België neemt een serieuze vlucht. De e-bike is een aantrekkelijk vervoermiddel, zeker nu de auto steeds meer uit de stad wordt gebannen en de files langer worden. De elektrische auto vraagt meteen een grotere investering en moet dus nog aan populariteit winnen. Beide transportmiddelen worden opgeladen door middel van elektriciteit. Wij lijsten enkele tips op om slim om te gaan met de stroom en bijgevolg minder te verbruiken.

  1. Een batterij van een e-bike heeft na de aankoop van de fiets minimum vijf ladingen en ontladingen nodig om van zijn volledige capaciteit te kunnen genieten. Zo maak je optimaal gebruik van je fiets.
  2. Bewaar de accu van je elektrische fiets in een koele omgeving, zoals de garage. Als de batterij altijd in een warme ruimte wordt achtergelaten, dan zal de levensduur van de accu afnemen en zal het herladen minder vlot verlopen.
  3. De batterij van je elektrische wagen gaat vanzelfsprekend heel wat langer mee als je de verwarming of airco niet op volle toeren laat draaien. Als het niet echt nodig is om bij te warmen of extra te koelen, dan is het aan te raden om dit niet te doen.
  4. De verkeersregels volgen bespaart je sowieso heel wat geld. De boetes zullen zich namelijk niet opstapelen in je brievenbus. Maar bewust omgaan met je snelheid is bovendien ook goed voor je energieverbruik. Als je 120 kilometer per uur rijdt in plaats van 130, dan bespaar je tot 14%. Als je ervoor kiest om een snelheid van 115 km/u aan te houden, dan kan je nog 7% besparen.Ik wil het verbruik van mijn wagen berekenen
  5. Houd de bandenspanning in het oog. Als die te laag is, dan zal je heel wat meer energie verbruiken om dezelfde snelheid te bekomen.

Op de officiële website van het Vlaams Energieagentschap (VEA) van de Vlaamse overheid – www.energiesparen.be – kun je nog heel wat andere nuttige informatie terugvinden.
Zo, nu heb je onze volledige checklist doorploegd. Kriebelt het om meteen aan de slag te gaan? Super!

 

Energie besparen en tot honderden euros hoeft dus niet gecompliceerd te zijn! Lees nog meer over energiebesparing