menu
Vanaf 2021 is ‘bijna-energieneutraal’ de nieuwe standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en Europa. Deze ‘BEN’ woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. De nodige energie wordt bovendien uit groene energiebronnen gehaald.
‘Bijna-energieneutrale’ gebouwen, voldoen aan een aantal wettelijk specifieke eisen voor thermische isolatie, netto-energiebehoeften voor verwarming, risico op oververhitting en ventilatie. Het E-peil moet ook lager of gelijk zijn aan E30 – dit is de energetische score van de volledige woning waarbij gekeken wordt naar isolatie, gebruikte technieken, oriëntatie woning … Een andere belangrijke voorwaarde is dat de woning het grootste deel van haar energie uit hernieuwbare bronnen haalt.
Een energiezuinige en comfortabele woning is niet enkel voor nieuw gebouwen weggelegd. Via een doordachte totaalrenovatie kan je je bestaande woning BENOveren tot een BEN woning. Het prijskaartje van een energetische totaalrenovatie is niet te onderschatten, maar met de stijgende energieprijzen zeker een overweging waard. Energieneutraal & duurzaam bouwen zorgt voor zeer laag verbruik en is dus interessant voor je portefeuille. Op de officiële website van de Vlaamse energieagentschap vind je een praktische bouwgids om energiezuinig te bouwen en kan je terecht voor antwoorden op veelgestelde vragen.
Bouw je vandaag een nieuwbouwwoning? Dan heb je er alle baat bij om nu al te kiezen voor een BEN woning. De extra investeringen in groene energie en energiebesparende maatregelen lonen onmiddellijk:
Je helpt het klimaat een handje en draagt bij aan de EU-2020 richtlijnen én een gezondere toekomst.
Door gebruik te maken van duurzame energie, ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dat is goed voor het milieu en je eigen rekening. Een BEN woning kan bijna niet zonder zonnepanelen: de zon levert onuitputtelijk veel energie, en – in tegenstelling tot fossiele brandstoffen – stoten zonnepanelen geen schadelijke stoffen uit bij de opwekking van elektriciteit. Zonnepanelen zijn bovendien 100% veilig, wat we niet kunnen zeggen van kernenergie. Afgedankte zonnepanelen worden dan weer gerecycleerd via de PV-cycle, wat perfect past binnen de duurzame samenleving waar we naar streven.
Zodra er voldoende zon schijnt, geniet jij van gratis hernieuwbare energie. Produceer je meer stroom dan je op dat moment verbruikt? In onze blogpost ‘Zo zit de werking van zonnepanelen in elkaar’ kom je alles te weten over de installatie en werking van zonnepanelen.
Heb je plannen om je bestaande woning te BENOveren? Dan doe je er goed aan om te controleren hoe goed je dak scoort voor zonne-energie. De zonnekaart van Vlaanderen en onze gids ‘zonnepanelen’ helpen je op weg.
‘Bijna-energieneutrale’ woningen bouwen kost extra ten gevolge van de strengere regelgeving. Toch is het mogelijk om met ieder budget een energiezuinige woning te bouwen. Alles hangt af van de manier waarop je de verschillende eisen invult. Door compacter te bouwen en te verbouwen, werken te spreiden en zelf de handen uit de mouwen te steken, kun je meer investeren in energiebesparende maatregelen.
Er zijn reeds tal van architecten, aannemers, installateurs … die de BEN-principes in de praktijk brengen. Deze BEN-voorlopers gaan op zoek naar de meest geschikte oplossing binnen jouw budget en optimaliseren je woning zodat deze zo energiezuinig mogelijk is.
Om de bouw van BEN woningen te stimuleren biedt de overheid een korting op de onroerende voorheffing bij bouwaanvragen vanaf 2016. Is je e-peil E30 of lager ? Dan krijg je 5 jaar lang 50% korting. Is je E-peil lager dan of gelijk E20 is, wordt er zelfs een korting van 100% toegekend, ook voor 5 jaar. Ook als je eerder je bouwaanvraag indiende, heb je recht op een bepaalde korting.
Sinds 2017 is de E-peilpremie afgeschaft. Indien je bouwaanvraag in 2016 gebeurde – of eerder – heb je hier toch nog recht op. De datum waarop je het energieprestatiecertificaat ‘EPC Bouw’ met het E-peil krijgt, mag wel na 31 december 2016 vallen.
Naast de Energielening van de Vlaamse overheid bieden heel wat banken een BEN-krediet. Als je bijvoorbeeld een BEN-krediet afsluit van 100.000 euro krijg je 0,25% korting over de looptijd van de lening. Opgelet: geld lenen kost ook geld.
Kriebelt het na het lezen van deze blogpost om je te verdiepen in energiezuinige oplossingen? Zonnepanelen kunnen dus een belangrijke eerste stap zijn naar een BEN woning.
Wil je graag weten of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen? Ontdek het in onze handige gids.