Spaarvarken op blauwe achtergrond
Door Vanessa Peeters Energie besparen 02-04-2020

10 besparingstips om minder energie te verbruiken tijdens je quarantaine

#Bijfinuwkot betekent in deze ongewone coronatijden vaak ook meer energieverbruik. We zijn gewoon meer thuis dan normaal. Toch kun je jouw energieverbruik best onder controle houden. We geven je tien besparingstips om je op weg te zetten.


1. Prop je koelkast niet vol

Nu we meer thuis zijn, koken we meestal ook vaker. Daarnaast vermijden we zoveel mogelijk supermarkten. Dat durft dan wel eens uit te monden in een overvolle koelkast. Weet dat je koelkast zo een echte energieverslinder wordt omdat de koude lucht niet meer voldoende kan circuleren. Een koelkast die voor ¾ gevuld is, verbruikt het minste. Probeer dus bewust om te gaan met wat je in je koelkast stopt. Een voorbeeld? Niet alle fruit hoeft per se koel bewaard te worden. Of nog: haal al de levensmiddelen uit hun verpakking.

2. Roep sluipverbruik een halt toe

In heel wat woningen staat de tv en muziekinstallatie meer aan tijdens deze coronacrisis. Die afleiding hebben we nodig. De stand-bymodus van de toestellen dan weer minder. Schakel die zeker ’s nachts uit. Zo beperk je het sluipverbruik.

3. Laat de lentezon je was drogen

In quarantaine leven heeft ook zo zijn voordelen: je moet wellicht veel minder strijken, waardoor je meteen ook minder verbruikt. Hang bovendien je was buiten in de lentezon. Zo hoef je jouw droogkast niet te gebruiken. Is je was nog net niet droog? Ideaal. Want daardoor kun je hem gemakkelijk in de plooi strijken, zelfs zonder strijkijzer 😊.

4. Neem eens een kortere douche

Na een flinke wandeling of drukke thuiswerkdag hoef je niet in bad te duiken om te bekomen. Een warme douche kan ook hemels zijn. Denk er dan aan om een emmer mee te nemen. Die kun je gebruiken om het eerste koude water uit je douche op te vangen. Jouw plantjes zullen je dankbaar zijn. Denk er ook aan om niet te lang te douchen. Tip: hou met je kinderen een spelletje ‘Wereldkampioen Kort Douchen’.

5. Trek de ongebruikte stekkers uit

Lekker bijpraten met onze vrienden en familie moeten we nu noodgedwongen via telefoon of video doen. Dat betekent dat we onze mobiele toestellen meer moeten laden. Maar dat wil niet zeggen dat we de laadstekker in het stopcontact moeten laten zitten als de batterijen weer vol zijn. Dus trek die ongebruikte stekkers uit.

6. Onderhoud jouw keukenapparaten

Jouw keukenapparaten gebruik je waarschijnlijk meer dan ooit. Denk er zeker aan om je toestellen in topconditie te houden. Ontkalk de koffiemachine, vervang de strips van de koelkast, maak de filter schoon van de dampkap, verwijder het stof op de lampen. Kleine ingrepen kunnen een groot verschil maken. Zo kan een gereinigde lamp tot 50% meer licht geven.

7. Kook energiebewust

Kook je op een elektrisch vuur? Zet de elektrische kookplaat tijdig uit. De kookplaat blijft nog even op temperatuur, meer dan voldoende om je potje warm te houden. Heb je achteraf een restje van je bereide maaltijd dat je wilt opwarmen? Plaats je bord in de microgolfoven en niet in de oven, want dat is zowat 50% zuiniger.

8. Maak eenpansgerechten

Doordat je de reistijd naar het werk bespaart, kun je eindelijk je kookboeken van onder het stof vandaan halen. Zoek zeker naar eenpansgerechten en maak je gerechten in zo klein mogelijke kookpotten, op maat van je gerecht. Het koken ervan vergt minder energie. En koken geeft jou misschien wel méér energie!

9. Herprogrammeer jouw thermostaat

Het verzetten van de klok naar het zomeruur is een uur gewonnen in quarantaine 😊. Helaas kunnen we de tijd niet versneld verder spoelen. Wat je wel kunt doen? Jouw thermostaat herprogrammeren volgens de zomertemperaturen. Het ideale moment om ook te kijken of de ingestelde temperaturen niet wat lager kunnen.

10. Meten is weten

Elke kWh die je niet verbruikt, hoef je niet te betalen. Hou dus je energieverbruik in de gaten de komende weken. Dat gaat je zeker helpen om onnodige kosten te besparen. Hoe aan de slag gaan? Vul je meterstanden in via de Energy Monitor in My Eneco.

Energie besparen en bijgevolg geld besparen hoeft dus niet gecompliceerd te zijn!