Zet uw persluchtinstallatie op dieet

Perslucht is een populair aandrijfmechanisme in zowat alle takken van de industriesector. Maar het energieverbruik van persluchtinstallaties kan hoog oplopen, tot honderden, zelfs duizenden euro’s. Deze vijf tips leren u zuiniger omspringen met uw toestellen en zo flink wat kosten besparen.

Stiekeme energievreter

Ondanks het prijsvriendelijke imago van persluchtinstallaties swingen de bijkomende kosten vaak de pan uit. Maar liefst 73% van de verborgen uitgaven zijn te wijten aan energieverspilling.

Van gulzig naar zuinig

Het goede nieuws? Het grootste deel van het overmatige energieverbruik heeft u zelf in de hand. Onderstaande tips helpen u slim besparen.

 • De juiste instelling – besparing: 7% per bar
  Belangrijk is dat u uw toestel correct laat installeren. Plaats de compressor idealiter op een koele plek en zo dicht mogelijk bij de toepassingen die hij moet ondersteunen. Ga na of de druk niet te hoog werd ingesteld. Dit kan u eenvoudig controleren aan de hand van de machinerichtlijnen. Elke bar persluchtdruk minder leidt tot een energiebesparing van 7%.
 • Groter is niet altijd beter – besparing: 12%
  Te vaak kopen bedrijven toestellen aan die groter en krachtiger zijn dan nodig. In sommige gevallen leveren twee kleine compressoren meer winst op dan één grote installatie.
 • Op zoek naar persluchtlekken – besparing: 42%
  Tot 40% van de geproduceerde perslucht gaat verloren via lekken in de persluchtleidingen. Controleer de volledige persluchtinstallatie daarom maandelijks. Vooral aansluitpunten voor handgereedschap zijn gevoelig. Door slijtage, stof en vuil sluit het gereedschap na verloop van tijd minder goed aan op de leidingen.
 • Slimme schakelaars – besparing: 10%
  Schakel het toestel uit na de werkuren of investeer in een compressor met frequentieregelaar die het vermogen kan aanpassen.
 • Herwin de warmte – besparing: 10%
  Lucht samenpersen maakt veel warmte vrij. Die kunt u via een ventilatiekanaal opvangen en afvoeren naar een andere werkplek om bij te dragen aan de verwarming. Zo daalt het energieverlies van de installatie met 10% en bespaart u tegelijk op verwarmingskosten.

Kortom: de juiste instelling levert u alvast een fikse besparing op. Daarnaast is het aangeraden om uw toestel(len) periodiek te laten controleren en onderhouden door onafhankelijke instanties .