Voorkomen
Door Stefan Van Rompaey Bedrijven 28-10-2018

Voorkomen is beter dan genezen. Hoe kan uw bedrijf een afschakeling helpen voorkomen? 

Een stroomtekort ontstaat wanneer wij met zijn allen meer stroom verbruiken dan er op een bepaald ogenblik geproduceerd kan worden. Willen wij een afschakeling voorkomen, dan is de oplossing duidelijk: wij moeten er met zijn allen voor zorgen dat het stroomverbruik tijdens piekperiodes verlaagt en het elektriciteitsnet ontlast wordt.

Als grotere stroomverbruikers kunnen bedrijven een belangrijke bijdrage leveren én een voorbeeld stellen voor hun medewerkers.

Uw stroomverbruik preventief verlagen

Zodra er een dreigend stroomtekort wordt aangekondigd, kunt u verschillende maatregelen nemen om het stroomverbruik zoveel mogelijk te beperken, op weekdagen tijdens de ochtendpiek en vooral tijdens de avondpiek, tussen 16 uur en 20 uur.

Verlichting

 • Doof de verlichting in ruimtes die u niet gebruikt, op voorwaarde uiteraard dat de veiligheid gevrijwaard blijft. Denk aan parkings, traphallen en gangen, bergruimtes, de kantine, …
 • Beperk de verlichting in de andere ruimtes
 • Schakel lichtreclames en feestverlichting uit

Verwarming, koeling en verluchting

 • Schakel de verwarming naar het einde van de namiddag toe enkele graden lager
 • Hou (tussen)deuren en ramen gesloten om de warmte binnen te houden
 • Schakel zo mogelijk verluchtingsystemen of airco’s uit tijdens de piekperiodes
 • Maakt u gebruik van koelkasten, dan kunt u die gerust enkele uren zonder stroom zetten

Elektrische apparaten

 • Schakel apparaten die u niet meteen nodig heeft uit
 • Schakel printers en dergelijke meer volledig uit na de kantooruren, om sluipverbruik te vermijden. Alle beetjes helpen.

Sluit uw bedrijf

 • Indien uw activiteit het toelaat, kunt u mogelijk uw bedrijf vroeger sluiten.
 • Of u kunt tijdens de piekuren uw productie op een lager pitje zetten

Tip: u moet natuurlijk niet wachten tot er een stroomtekort dreigt. Sommige maatregelen kunt u standaard invoeren en zo structureel besparen op uw stroomverbruik!

Uw stroomverbruik verschuiven

Een makkelijke manier om uw stroomverbruik te verlagen tijdens de piekperiodes, tenminste indien uw activiteit dat toelaat, is uw verbruik te verschuiven.

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde productiebatches naar voor te schuiven of uit te stellen tot na 20 uur.

U kunt ook met uw personeel afspreken om tijdelijk vroeger te starten en te stoppen met werken.

Geld verdienen door minder te verbruiken

De goedkoopste en meest duurzame energie, blijft nog steeds de energie die u niet meer nodig heeft. Besparingsmaatregelen die u treft om samen het net minder te belasten, betalen zich dus op termijn terug.

Maar er is meer. Heeft u een telegelezen meter, dan kunt u een aantrekkelijke vergoeding ontvangen. Dit kan door tijdens bepaalde periodes uw verbruik gevoelig te verlagen, bijvoorbeeld door bepaalde productiebatches uit te stellen naar een ander moment of een generator tijdelijk te activeren.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding dient u dus in de eerste plaats een meter te hebben die uw meterstanden elk kwartier registreert. Zo kan perfect in kaart gebracht worden op welke momenten u meer of minder verbruikt.

Wanneer een stroomtekort dreigt, ontvangt u een melding. U kunt dan het nodige doen om uw verbruik in de aangegeven periode te beperken. Hiervoor krijgt u een mooie financiële compensatie van Eneco.

Interesse?

Mail naar portfoliodesk@eneco.be of bel 015 40 41 31 voor meer informatie.