Door Steven Pletinckx Bedrijven 18-03-2019

Innovatieve warmtekrachtcentrale speelt hoofdrol in duurzame toekomst van Antwerps tuinbouwbedrijf

De tuinbouw is erg intensief op het vlak van water- en energieverbruik. Maar de tuinbouwbedrijven staan niet stil en proberen via tal van maatregelen zichzelf klaar te stomen voor een duurzamere toekomst. Dit is ook het geval bij tomatenteler Marc Pittoors, die investeerde in allerlei innovatieve maatregelen én in een gecombineerde warmtekrachtkoppelingcentrale.

De afgelopen jaren sloeg het tuinbouwbedrijf resoluut de weg in van innovatie om een duurzame tomatenteelt na te streven. Zo knipte men in het gebruik van beschermingsproducten en meststoffen en verminderde het watergebruik door recyclage en zuivering van het water. Maar Marc Pittoors wilde nog een stapje verder gaan. In 2018 sloot het tuinbouwbedrijf een contract met Rolls-Royce voor de levering van een 7 MWe gecombineerde warmtekrachtkoppelingcentrale. Het paradepaardje bij deze innovatieve tomatenteler.

Warmte en elektriciteit: twee vliegen in één klap

Rolls-Royce tekende voor de levering van een warmtekrachtkoppelingcentrale die wordt aangedreven door twee gasgeneratoren, gebaseerd op de nieuwe middelsnellopende Bergen B36:45L6 motor. De centrale bestaat uit generatoren, uitlaatgassystemen, warmtewisselaars en een elektronisch controlesysteem. De warmtekrachtkoppelingcentrale zal warmte en elektriciteit leveren voor een nieuwe tomatenkas.

De door de centrale opgewekte elektriciteit zal gebruikt worden voor de kunstmatige verlichting van de kas. Uit de uitlaatgassen en koelsystemen zal de warmte onttrokken worden, die dan wordt gebruikt om de kas op te warmen. Diezelfde uitlaatgassen worden bovendien schoongemaakt en gebruikt om het CO2-niveau in de hoogtechnologische serre op te krikken en zo de plantengroei te boosten.

“Voor ons tomatenbedrijf waren drie factoren cruciaal in het nemen van deze beslissing”, klinkt het bij Marc Pittoors, directeur van T.B.M.P. Eerst en vooral de elektrische efficiëntie van deze centrale, het is de beste keuze in de huidige markt. Daarnaast speelt ook de expertise van Rolls-Royce een prominente rol, want het bedrijf is een pionier op het gebied van de ‘lean-burn’ technologie. Met een totale geïnstalleerde capaciteit van 270 kassen in Nederland, België, Rusland en het Verenigd Koninkrijk is Rolls-Royce niet aan zijn proefstuk toe. Tot slot is het resultaat een optimale warmtebalans waarbij 5 hectare binnen de kas verlicht is en 3,5 hectare niet.

Bijkomend innovatief verdienmodel dankzij Eneco Energy Square

Het tuinbouwbedrijf van Marc Pittoors is sinds 2007 B2B-klant bij Eneco voor de injectie van stroom op het net. Tot 2012 verliep dit via een doorsnee injectiecontract, sindsdien verloopt alles via Eneco Energy Square. Dit innovatieve platform stelt B2B-klanten in staat om zelf de beslissingen rond het energie-aankopen te nemen. Ze kunnen zelf energie aan- en verkopen op alle verschillende energiemarkten, zonder onnodige risicopremies te betalen. Dit kan real-time.

Via het platform hebben ze eenvoudig toegang tot de lange- en kortetermijnmarkt, evenals de dagmarkt. Ze kunnen erg makkelijk transacties uitvoeren op maat van hun bedrijf. En ze staan hierin niet alleen, want de experten van Eneco geven hen hierbij de nodige ondersteuning.

Bij het tuinbouwbedrijf van Marc Pittoors betekent dit concreet dat de – door de warmtekrachtkoppelingcentrale – opgewekte elektriciteit terug op het net geïnjecteerd kan worden en dat hij hiervoor naar behoren vergoed wordt. Die injectie is het equivalent voor het energieverbruik van ongeveer 1.000 gezinnen. Een echte win-win situatie dus, zowel voor de tomatenteler als voor onze duurzame toekomst.

Meer weten over onze energiediensten voor professionals? Ontdek ze hier.