menu
Koel- en vriestoestellen zijn onontbeerlijk om uw dranken en voedingswaren fris en langer te bewaren. Maar koelinstallaties die de klok rond zoemen, vreten energie. Toch bestaan er eenvoudige ingrepen waarmee u tussen de 5 en 10% meer energie kan besparen. We zetten de belangrijkste op een rij.
De ene koelkast of vriezer vraagt meer energie dan de andere, om verschillende redenen. Zo verbruiken grote koelkasten meer energie dan kleine. Halfopen koeltogen of -ruimtes lijden dan weer meer koudeverlies, net als de diepvriezers in winkels die klanten zelf kunnen openen. Zeker voor voedings- en horecazaken loopt het stroomverbruik voor koeling aanzienlijk op.
Wat u misschien niet wist? Het grootste deel van dat energieverbruik heeft u zelf in de hand. Met onderstaande tips houdt u het energieverbruik van uw koeling binnen de perken.
Zo ziet u maar: met de juiste tips in het achterhoofd, wordt efficiënter koelen een koud kunstje. En u slaat twee vliegen in één klap: u bespaart energiekosten én beschermt uw productkwaliteit.