Door Steven Pletinckx Bedrijven 19-04-2018

Eneco engageert zich voor ecosysteem van T2-campus in Genk

Niet ver van IncubaThor en EnergyVille opent in september op het Thor Park de nieuwe T2-campus: een indrukwekkend opleidingscentrum dat één en al technologie ademt. Om kennisdeling te stimuleren, werd ook een ecosysteem opgezet: meer dan 100 bedrijven gaan de wederzijdse samenwerking met de campus aan en ondertekenden hiervoor een charter. Ook Eneco zette zijn handtekening.

De T2-campus is een project dat Stad Genk, SYNTRA Limburg en VDAB realiseren in het kader van SALK, het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat. Met dit nieuwe opleidingscentrum willen de initiatiefnemers technologietalent aantrekken en ontwikkelen. Daarvoor zetten ze de grote middelen in: een inspirerende locatie, state-of-the art apparatuur en een sterk netwerk van bedrijven.

De T2-campus in enkele cijfers

  • Dagelijks worden 300 trainees verwacht
  • Meer dan 300 opleidingen en aanwezige coaches
  • Totale oppervlakte: 24000 m2
  • 11 high-end labo’s
  • Engagement met meer dan 100 bedrijven
  • Totale investering: 43 miljoen euro

Technologie- en ondernemerstalent

“Onze opleidingen worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met bedrijven en onderzoeksinstellingen”, vertelt Roger Heijmans, innovat(h)or op de T2-campus. “Op die manier zijn de inhoud, leermethodes en infrastructuur afgestemd op de markt, en zijn onze profielen meteen inzetbaar. Ons startaanbod zal focussen op vier domeinen: elektro, ICT, new energy en new materials. Zowel studenten, werkzoekenden als ondernemers zijn hier welkom.”

“De campus zal niet alleen technologie promoten, maar ook ondernemerschap stimuleren”, gaat Roger verder. “Ondernemers zullen terechtkunnen in onze ‘broeikas’: een inspirerende omgeving waar ze hun ideeën verder kunnen ontwikkelen, al dan niet onder begeleiding van een groeicoach. Indien nuttig, brengen we hen ook in contact met ondernemers die actief zijn in andere sectoren, of bedrijven die hen bij hun ontwikkeling kunnen helpen.”

“De campus zal niet alleen technologie promoten, maar ook ondernemerschap stimuleren” – Roger Heijmans, innovat(h)or op de T2-campus

De krachten (en kennis) bundelen

Om kennisdeling mogelijk te maken, zette de T2-campus ook een ecosysteem op. Sinds februari ondertekenden al meer dan 100 bedrijven, van grote multinationals tot kleine kmo’s, een technologietalent-charter. Daarmee engageren ze zich om de opleidingen op de campus met hun eigen expertise en apparatuur te ondersteunen. Ook Eneco zet zijn schouders onder het initiatief.

“Wij zagen het engagement meteen zitten, om verschillende redenen”, vertelt Bernard Nobels van Eneco. “Zo speelt ons innovatieteam een belangrijke en faciliterende rol binnen Eneco en werken wij  nauw samen met onze salescollega’s. Zij vertellen ons welke ideeën en uitdagingen vandaag bij onze klanten leven, en wij gaan vervolgens – methodologisch – oplossingen bedenken, ontwikkelen en op de markt brengen. Nu zullen wij hier ook de T2-campus bij betrekken”, aldus Bernard.

“Momenteel werken we voor onze businessklanten bijvoorbeeld rond financiële participaties van werknemers in duurzame projecten van hun werkgever en flexibiliteitsoplossingen bij eindklanten, zoals een stuurbox voor warmtekrachtkoppelingen en de batterijen die we hiervoor kunnen inzetten. Verder zijn we ook bezig met drones voor warmtedetectie bij PV-installaties en onze elektrische laadoplossingen.”

“We hebben alvast een reeks vragen en uitdagingen klaar die we aan de trainees willen voorleggen. Natuurlijk zal de campus ook bij ons mogen aankloppen: met onze expertise kunnen wij trainees en ondernemers helpen om hun ideeën te commercialiseren.”

“De campus mag ook bij ons aankloppen: met onze expertise kunnen wij trainees helpen om hun ideeën te commercialiseren” – Bernard Nobels, Innovation Manager bij Eneco

Meer dan opleidingen, ook beleving

De campus zal zich niet beperken tot opleidingen. Er zullen ook workshops, seminaries, tech boot camps en tech talks kunnen gevolgd worden. “Een plus voor ons en onze klanten”, legt Bernard uit. “Innovatie is enkel mogelijk door samenwerking én beleving met onze meest vooruitstrevende klanten, leveranciers, startups en academici. De campus maakt dat mogelijk: we kijken ernaar uit om onze klanten op de site uit te nodigen voor een inspirerende workshop, rondleiding of demonstratie.”

Elkaar vooruithelpen

“Wij zijn erg trots met Eneco als partner”, besluit Roger. “Niet alleen omwille van hun duurzame DNA. Net als ons kijken zij met een open mindset naar innovatie, en dat appreciëren we enorm”. Bernard treedt Roger bij. “Het charter sluit perfect bij onze ambitie aan. Wij willen voor klanten niet zomaar een leverancier, maar een partner in hun energietransitie zijn. Dat betekent dat we moeten blijven groeien en innoveren. De T2-campus zal daar een sleutelrol in spelen.”