Dim uw energiefactuur

Wist u dat uw energieverbruik jaarlijks meer dan 5% van uw omzet opslorpt? Onder meer de verlichting van uw pand doet de kosten hoog oplopen. Met deze eenvoudige tips kunt u het verbruik slim terugschroeven en uw energiefactuur met wel 60% verlagen.

Vele kleintjes maken één groot

Licht speelt een belangrijke rol in uw productpresentatie en de winkelervaring van uw klanten. Tegelijk neemt verlichting een grote hap uit uw energiebudget. Met een uitgekiend lichtplan wint u twee keer: het heeft een positieve invloed op het koopgedrag van uw klanten en u spaart een mooi bedrag uit op uw energiefactuur.

5 x meer licht voor minder geld

Om uw lichtplan aan te passen, hoeft u niet meteen de grove middelen in te zetten. Ook kleine ingrepen maken al een heel verschil.

 • Voor niets gaat de zon op
  Zelfs tijdens de donkerste dagen van het jaar is de zon een efficiënte lichtbron. Blokkeer etalages, ramen en deuren niet met pancarten en posters, maar laat het zonlicht vrij stromen. In zones waar natuurlijk licht niet de hele dag volstaat, kan een timer bijkomende verlichting automatisch aansturen.
 • Spik en span
  Een jaarlijkse poetsbeurt van lampen en armaturen levert meteen 30% meer licht op.
 • Kies voor led
  Wist u dat 10 leds voor evenveel lichtsterkte zorgen als 7500 gloeilampen? Dynamisch geplaatste ledlampen lichten uw producten bovendien subtiel uit. Klassieke tl-lampen kan u vervangen door hoogfrequente tl-buizen. Ze gaan dubbel zo lang mee en verbruiken 3 keer minder energie. Is dit een te grote investering? Strategisch geplaatste spiegels en reflectoren weerkaatsen het tl-licht, zodat u minder lampen nodig heeft.
 • Een likje verf
  Een verf- of behangbeurt in het vooruitzicht? Ga voor lichte kleuren. Ze weerkaatsen tot 65% meer licht dan donkere verf of behang.
 • Het grote geheel
  Houd in uw lichtplan ook rekening met de buitenverlichting en de verlichting van kantoren of opslagruimten. Een bewegingssensor stuurt het licht in uw magazijn of voor uw winkelpand automatisch aan en timers in uw kantoren dimmen het licht na de werkuren.