De Wasstraat: stijlvolle carwash die uitblinkt in duurzaamheid

Wie benieuwd is naar de carwash van de toekomst, moet op de Brusselsesteenweg in Herent, Vlaams-Brabant, zijn. Daar pronkt het helderblauwe gebouw van De Wasstraat: een carwash waar de duurzaamheid letterlijk en figuurlijk van af spat. Stijn Scheys, die de zaak samen met zijn broers en hun vader de zaak runt, gunt ons een blik achter de schermen van een inspirerend carwashconcept.

Eens een pionier …

Dat De Wasstraat een toonbeeld is voor andere wasstraten, hoeft eigenlijk niet te verbazen. Het hele verhaal van dit familiebedrijf is er één van groeien, innoveren en verduurzamen. Vader Herman Scheys richtte de carwash op in 1987, toen nog aan de Vaartkom in Leuven. In 1995 toonde hij zich een eerste keer pionier met de installatie van een automatische simoniseermachine. Kort daarna werd de Wasstraat de eerste Belgische carwash met krasvrije borstels.

Die innovaties sloegen aan en daardoor barstte de zaak uit zijn voegen. In 2006 verhuisde vader Scheys zijn carwash naar een nabije grotere locatie, waar hij hem – samen met zijn vrouw en zonen verder uitbouwde tot een unicum in de sector. De Wasstraat van vandaag kan uitpakken met maar liefst twee volledige wasstraten, touchscreen-kassa’s, een ruime stofzuigzone en bijbehorende shops. Nog straffer is dat er achter dit alles ook duurzame processen schuilgaan.

De bal ging een aantal jaren geleden aan het rollen”, vertelt Stijn Scheys, die de zaak met broers Brecht en Maarten runt. “We lieten een audit van ons energie- en waterbeheer door respectievelijk Stabo en VITO uitvoeren, en die hebben ons echt de ogen geopend. We merkten dat het beter kon én moest, en hebben sindsdien fors geïnvesteerd in verduurzaming.
Stijn Scheys, die de zaak met broers Brecht en Maarten runt

Greenwashing: maar dan letterlijk!

Met plezier licht Stijn ons hun ecologische vernieuwingen één voor één toe:

Ingenieus waterzuiveringssysteem

“In een carwash is het onvermijdelijk dat je water verbruikt, maar wij gebruiken zo weinig mogelijk leidingwater. Bij ons gebeurt de grote ‘voorwas’ met puur recyclagewater. Dat is ons eigen ‘afvalwater’, dat we ter plekke zuiveren. Voor de laatste spoelingen gebruiken we regenwater, dat we via ons dak opvangen en enkel bij een tekort aanvullen met leidingwater. Bijgevolg is het water dat wij afvloeien, ook altijd gezuiverd. De cijfers zijn erg positief: vandaag recycleren wij 90% van ons water.”

Dat het water goed gezuiverd is, weten ze ook origineel in de kijker te zetten: zo staan er in de carwash verschillende acquaria, met vissen die al jaren kerngezond in gerecycleerd water rondzwemmen.

Hoogspanningscabine als centrale spil

“Vroeger werd de carwash aangedreven door generatoren op diesel. Die gaven veel warmte af, wat slecht was voor de machines zelf maar ook voor ons een ondraaglijke hitte creëerde. In 2012 hebben we die door een hoogspanningscabine vervangen, en zijn we zo bij Eneco terechtgekomen. De elektriciteit die wij vandaag aftappen, is dus ook 100% groen en van Belgische oorsprong.”

Sorteereilanden

Stijn: “Ook wat evident is, tillen we graag een niveautje hoger. Zo maakten wij een aantal jaren geleden komaf met aparte vuilnisbakken en installeerden we voor onze klanten sorteereilanden. Tot onze vreugde zien we dat bezoekers er spontaan, gretig en juist gebruik van maken.”

Laadpunt voor elektrische wagens

“Bij de Wasstraat houden we niet van stilstaan, en denken we voortdurend vooruit. Ook wat mobiliteit betreft. In 2017 hebben we dan ook in samenwerking met Eneco een laadpunt geïnstalleerd. De keuze was trouwens snel gemaakt: deze laadpaal kadert volledig binnen onze duurzame visie, maar laat ons ook toe om de wagens van morgen in onze carwash te verwelkomen. Een extra plus: qua installatie, vergunningen, activatie … hebben we haast niets zelf moeten regelen. Eneco nam dit volledig uit onze handen. De garantie dat de energie ook daadwerkelijk groen is, maakt het verhaal volledig af.”

De missie voor morgen

Opvallend: terwijl sommige klanten de wondere wereld van de Wasstraat nog maar pas ontdekken, storten Stijn en zijn broers zich alweer op nieuwe projecten. Momenteel digitaliseren ze al hun meters, en dromen ze al luidop van zonnepanelen. Samen met hun zeepfabrikant ontwikkelen ze ook bio-afbreekbare producten. Kortom: de toekomst belooft veel werk, maar ook mooie vooruitzichten.

Zet u binnenkort de stap naar elektrisch rijden?

Wij maken u graag wegwijs in onze laadoplossingen.
Meer info