menu
Toen De Cronos Groep 25 jaar geleden opgericht werd, telde het bedrijf drie medewerkers en had het als doelstelling vooropgesteld om IT-dienstverlening aan te bieden aan bedrijven. Vandaag is het bedrijf uitgegroeid tot een holding met maar liefst 300 dochterondernemingen en ruim 4.000 medewerkers. “De Cronos Groep levert IT-diensten vooral aan de 100 grootste bedrijven in België”, begint Katrien. “Over heel de Benelux helpen we pakweg 7.500 klanten om op een creatieve, kwaliteitsvolle en rendabele manier om te gaan met nieuwe technologieën. We houden ervan om een pionier te zijn: komt er een nieuwe technologie op de markt, dan springen we als één van de eersten mee op de kar. Daarnaast steunen we ook startende ondernemers.”
Met haar 19 jaar anciënniteit bij het bedrijf heeft Katrien De Cronos Groep zien evolueren. “Toen ik begon hadden we een wagenpark van 100 voertuigen, vandaag hebben we 2.650 bedrijfswagens. Onze consultants moeten vrijwel elke dag de baan op naar onze klanten die over heel de Benelux verspreid zitten. Elke vaste medewerker heeft bij ons dan ook een bedrijfswagen.”
Tot voor kort bestond het wagenpark van het bedrijf bijna hoofdzakelijk uit dieselwagens. Sinds een paar jaar tonen de medewerkers van De Cronos Groep echter steeds vaker interesse voor elektrische en plug-in hybridewagens. Dat het voordeel van alle aard voor deze voertuigen lager is, speelt daarbij een belangrijke rol. Maar ook ecologische motieven spelen mee. Het bedrijf aarzelde niet en ging op zoek naar een leverancier. “Kiezen voor elektrisch rijden, is zowel goed voor de medewerkers als voor het bedrijf als voor het milieu. En er staat geen onoverkomelijke investering tegenover.”
“Elektrisch rijden is een win voor bedrijf, medewerker én milieu”
Katrien Van Houwenhove, wagenparkverantwoordelijke
Uit vijf potentiële energieleveranciers koos De Cronos Groep uiteindelijk voor Eneco. “De prijs zit goed, we verbruiken gegarandeerd 100% groene stroom én we kunnen rekenen op een uitstekende begeleiding. Bovendien biedt Eneco roaming aan: dat betekent dat onze wagens ook opgeladen kunnen worden aan laadpalen van andere netwerken, en dat vonden we een belangrijke service naar onze medewerkers toe. Tot slot pleitte ook het feit dat onze beide leasingmaatschappijen met Eneco samenwerken extra in hun voordeel.”
Vandaag telt het wagenpark van het bedrijf 2 elektrische wagens en een 30-tal plug-in hybrideauto’s. “Dat aantal zie ik de komende jaren nog stijgen”, zegt Katrien. Medewerkers verplichten om elektrisch te rijden, wil De Cronos Groep echter niet doen. Of elektrisch rijden een optie is, hangt namelijk sterk af van het aantal kilometers en het soort traject dat medewerkers per jaar afleggen.
”Een elektrische of plug-in hybridewagen is met name interessant voor mensen die 20 tot 25.000 kilometer per jaar rijden. Wij stellen onze medewerkers de verschillende opties voor en laten hen kiezen. De meerderheid gaat uiteindelijk voor de plug-in hybride omwille van de ruimere actieradius én de mogelijkheid om in bepaalde situaties toch gewoon te kunnen tanken.”
Het bedrijf heeft wel een aantal voorwaarden gekoppeld aan elektrisch rijden. Zo is de medewerker in kwestie verplicht om thuis een laadpunt te installeren. De kost voor die installatie zit inbegrepen in het leasetarief. Wie elektrisch rijdt, kan aan de hand van een persoonlijke laadkaart zowel thuis als op het werk laden. De Cronos Groep installeerde immers 1 laadpaal met twee laadpunten aan de hoofdzetel. Wie kiest voor een plug-in hybrideauto krijgt daarnaast ook nog een tankkaart. “Daar hebben we wel een maximumgrens opgezet, zodat mensen niet onbeperkt kunnen tanken. Het is tenslotte de bedoeling dat ze zo veel mogelijk elektrisch rijden.”
Dat De Cronos Groep overtuigd is van elektrisch rijden, mag duidelijk zijn. Het bedrijf heeft ondertussen nog eens vier laadpunten bijbesteld voor de hoofdzetel, en ook vanuit de vestigingen over heel Vlaanderen komt de vraag om laadpalen te voorzien. “Onze medewerkers zijn erg enthousiast”, zegt Katrien. “Opladen is laagdrempelig en kost minder moeite dan tanken. En ook de beperkte actieradius vormt geen punt: wie er bewust voor kiest, heeft een doordachte keuze gemaakt en op voorhand goed nagedacht over de trajecten die hij aflegt. Om het extra makkelijk te maken voor de medewerkers, hebben we zelfs een app ontwikkeld voor ons laadpunt, waardoor mensen laadtijd kunnen inboeken. Zo zijn ze zeker dat hun wagen voldoende opgeladen is op het moment dat ze naar een vergadering moeten vertrekken. In de toekomst komen er wellicht zelfs ‘slimme laadpalen’ die zelf prioriteiten kunnen stellen en een wagen in bepaalde omstandigheden voorrang kunnen geven. Dit is een sector die non-stop in evolutie is. Net daarom is mijn functie zo boeiend. Ik kijk alvast reikhalzend uit naar wat de toekomst voor ons in petto heeft.”
Ontdek hier onze laadoplossingen.
Wilt u meer info of advies?
Contacteer ons