Besparingtips voor de groothandel

Als groothandelaar let je op jouw kosten. Door slim aan te kopen kun je heel wat euro’s besparen. Maar ook door te letten op je energierekening. Slimme innovaties kunnen jouw energieverbruik doen dalen. Maar ook jijzelf kunt energie besparen. Dat scheelt heel wat euro’s op je energiefactuur. Met deze handige tips kun je zelf eenvoudig aan de slag! Zowel in je bedrijfspand, onderweg of op je (thuis)kantoor.

Zorg voor een comfortabel bedrijfspand

Het is altijd aangenamer om in een comfortabele omgeving jouw bestellingen voor te bereiden. Isoleer daarom jouw bedrijfspand, zodat het niet te koud is in de winter en niet te warm in de zomer. Dat je kosten daardoor dalen voor verwarming en koeling is mooi meegenomen!

Isoleren van je bedrijfspand

Er ontsnapt niet alleen warmte langs niet-geïsoleerde daken en muren, ook de staat van de ramen is minstens zo belangrijk. Heb je nog ramen met enkel glas? Weet dan dat ramen met dubbel glas jou vier tot zes keer minder warmteverlies kunnen opleveren. Kies je meteen voor hoogrendementsglas, dan kan je hier je energiewinst berekenen.

Wist je dat een gebouw tot 30% van zijn warmte verliest als het dak niet geïsoleerd is? Het isoleren van je dak is dus de investering meer dan waard. Reken voor dakisolatie op een bedrag van 40 euro per vierkante meter. Deze prijs is slechts een indicatie en is afhankelijk van het soort dak (hellend of vlak) en het gebruikte isolatiemateriaal. Consulteer zeker een erkend vakman in je buurt voor een goed uitgewerkte offerte.

Is dit soort investering niet voor nu? Met deze kleine tips geraak je ook al een eind op weg:

Isolatiefolie is een winner
Plaats isolatiefolie tussen je buitenmuren en de radiatoren. De warmte wordt zo teruggestraald en verdwijnt niet door de muur.

Boiler met isolatielaagje

Wist je dat je het warmteverlies van je boiler kunt terugdringen met 90% als je het waterreservoir isoleert? Een optimale isolatielaag heeft een dikte van 10 cm. Je kunt kiezen uit tal van materialen zoals polyurethaanschuim, minerale wol of polystyreen. Kies bij voorkeur voor materialen die je los op de boiler kunt aanbrengen.

Ontkalk de boiler regelmatig, want kalkaanslag is een ‘ware aanslag’ op het rendement én je energiefactuur.

Tochtstrips doen wonderen
Breng tochtstrips aan tussen kieren en spleten onder deuren of aan de rolluikkasten. Er zijn soorten genoeg. Bovendien zijn ze gemakkelijk aan te brengen.

Een kwartiertje verluchten volstaat
Elke dag de ruimtes verluchten is een goed idee. Een kwartiertje het raam helemaal openzetten volstaat. Continu op kiepstand is niet zo energievriendelijk. Zet wel ondertussen de verwarming uit.

Wil je het isoleren grootser aanpakken? Ga dan aan de slag met deze tips:

De spouwmuur wilt ook wat
De spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je bedrijf. Hij voorkomt vochtproblemen in je bedrijfspand, maar heeft ook een isolerende functie. Het is bovendien mogelijk om een spouwmuur te isoleren. Spouwmuurisolatie kan vanaf ongeveer 17 euro per vierkante meter.

Nieuwsgierig naar de winst die je kan maken wanneer je investeert in spouwmuurisolatie? Deze tool van de Vlaamse overheid laat het je meteen weten.

Ventilatie niet vergeten
Isolatie is onlosmakelijk verbonden met ventilatie. Wanneer je er resoluut voor kiest om je pand doorgedreven te isoleren, mag je een goede ventilatie niet over het hoofd zien.

Koeling in je bedrijfspand

Koel- en vriestoestellen zijn onontbeerlijk. Al vreten koelinstallaties die de klok rond zoemen behoorlijk wat energie. Toch bestaan er eenvoudige ingrepen waarmee je tussen de 5 en 10% meer energie kunt besparen. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Kies voor koel- en vriestoestellen met minstens een A+ energielabel
Toestellen met een A-label zijn het zuinigst. Die met een ‘G’ verbruiken het meest. Kies bij voorkeur voor koel- en vriesinstallaties met ammoniak of alternatieve koelmiddelen om ook het milieu te sparen.


Plaats jouw installatie op een slimme plek
Een verkeerde plaatsing van een koelinstallatie leidt al gauw tot 5% meer energieverbruik. Zet daarom jouw koelkast op een koele plek en niet in de volle zon, naast ovens, fornuizen of tegen radiatoren.

Stof de condensor van jouw koelinstallatie regelmatig af
Stof en vuil houden de warmte goed vast. Hierdoor vraagt jouw toestel meer energie om te koelen. Staat jouw condensor buiten? Scherm die dan zeker af van de zon of warmtestraling van je dakbedekking.

Ontdooi geregeld de verdamper van jouw koel- of vriescel
Een vriezer werkt het beste als je hem regelmatig ontdooit. Een ijslaagje van meer dan 2 mm op het vrieselement leidt al snel tot 10% meer energieverbruik. Koop je een vriezer met ‘No Frost’-functie? Dan ontdooit jouw toestel automatisch.

Stem de koeling af op de producten
Ga steeds na wat je allemaal in de diepvriezer of de frigo legt. Zijn het producten die niet de volledige koeling nodig hebben? Zet dan de koeling van het toestel iets lager om energie te besparen.

Bundel producten met dezelfde koeltemperatuur
Bij de inrichting van meerdere koelinstallaties plaats je producten die op dezelfde temperatuur gekoeld moeten worden best in dezelfde koelinstallatie. Zet de koelinstallaties die naast elkaar geplaatst zijn ook tactisch neer. Bijvoorbeeld de koudste vriezer naast de tweede koudste vriezer, enzovoort.

Laat de koeltoestellen niet onnodig aan
Schakel de toestellen die je niet nodig hebt (vakantieperiodes) uit of sluit ze zelfs af van het elektriciteitsnet. Mag een product ontdooid worden? Leg het in de frigo. Zo kan het zijn koude afgeven in de frigo en moet de frigo minder energie verbruiken. Tegelijkertijd ontdooit het product. Dit is een (gratis) win-win-situatie.

Isoleer koelleidingen
Het isoleren van jouw leidingen is een relatief goedkope maatregel met veel effect. Zuigleidingen (met een zeer lage temperatuur) moet je altijd isoleren. Persleidingen zijn doorgaans koeler dan de omgevingstemperatuur, maar zijn zeker het isoleren waard.

Dek koel- en vriesmeubelen ’s nachts af
Open koel- en vriesvakken verliezen veel koude. Tijdens de sluitingsuren kun je het verlies beperken door jouw koelinstallaties af te dekken met folies, rolgordijnen of afdekplaten. Extra tip: schakel in één beweging ook de verlichting uit.

Sluit deuren goed af
Deuren van koel- en vriescellen sluiten niet altijd even goed. Hou daarom de deurdichtingsrubbers soepel en vervang ze indien nodig.

Geniet optimaal van zonne-energie

Investeren in zonnepanelen is een slimme zet. Niet alleen dalen je energiekosten, de waarde van je bedrijfspand gaat de hoogte in. Het E-peil, hoe jouw bedrijfspand presteert op vlak van energiezuinigheid, gaat mooi in dalende lijn. Hoe lager deze score, hoe harder jij mag juichen.

Aantrekkelijke terugverdientijd
De investering in zonnepanelen heb je in vijf à zes jaar terugverdiend, omdat de technologie heel wat goedkoper is geworden ten opzichte van de beginjaren.

Energiefactuur daalt live
Een zonnige dag? Met een terugdraaiende teller zie je als het ware ‘live’ je energiefactuur dalen.

Verlichting in je bedrijfspand

Wist je dat jouw energieverbruik jaarlijks meer dan 5% van je omzet opslorpt? Alleen al de verlichting van een winkelpand met een oppervlakte van 400 m2 kost zo’n 1.000 euro per jaar. Slim omspringen met jouw verlichting kan je energiefactuur met 60% doen verlagen. Hoe? Met een uitgekiend lichtplan win je twee keer: het heeft een positieve invloed op het koopgedrag van je klanten en je spaart een mooi bedrag uit op jouw energiefactuur. Tips:

Voor niets gaat de zon op
Zelfs tijdens de donkerste dagen van het jaar is de zon een efficiënte lichtbron. Blokkeer etalages, ramen en deuren niet met pancarten en posters. Laat het zonlicht vrij stromen! In zones waar natuurlijk licht niet de hele dag volstaat, kan een timer bijkomende verlichting automatisch aansturen.

Spic and span
Een jaarlijkse poetsbeurt van lampen en armaturen levert meteen 30% meer licht op. Van een quick win gesproken!

Led there be light
Wist je dat 10 leds voor evenveel lichtsterkte zorgen als 7.500 gloeilampen? Dynamisch geplaatste ledlampen lichten jouw producten bovendien subtiel uit. Klassieke tl-lampen kun je vervangen door hoogfrequente tl-buizen. Ze gaan dubbel zo lang mee en verbruiken drie keer minder energie. Is dit een te grote investering? Strategisch geplaatste spiegels en reflectoren weerkaatsen het tl-licht, zodat je minder lampen nodig hebt.

Een likje verf
Een verf- of behangbeurt in het vooruitzicht? Ga voor lichte kleuren. Ze weerkaatsen tot 65% meer licht dan donkere verf of behang. Een nieuw laagje verf kan een besparing van maar liefst 350 euro per jaar opleveren.

Elke beweging uitgelicht
Het doven van de lichten als je het bedrijfspand verlaat, kan je natuurlijk wel snel eens vergeten. Een bewegingsmelder kan hier een goede oplossing zijn. Zo zal de lamp in de gang aanknippen als iemand passeert, maar zal de lamp ook uitgeschakeld worden als er al eventjes niemand meer binnengewandeld is. Een bewegingsmelder is vanzelfsprekend niet geschikt voor elke ruimte.

Dag licht
Daglichtsensoren zijn een extra toepassing waarmee je nog meer energie kunt besparen.  Zeker als je veel lichtinval hebt van de zon. Zij zorgen ervoor dat je een constant lichtniveau behoudt. Als er voldoende lichtinval is, dan gaat de daglichtsensor de verlichting automatisch dimmen. Hiermee zakt ook automatisch het energieverbruik.

Zie het groter met relighting
Bij de installatie van bewegingsmelders, tijdschakelaars en daglichtsensoren is het interessant om aan relighting te denken. En dat is? Het vervangen van de gehele armaturen en dus ook de lampen. Daarnaast heb je nog de keuze om alles op dezelfde plaats terug te installeren of om een andere inplanting te voor zien. De bekabeling aanpassen bij een nieuwe inplanting kan nodig zodat je optimaal kunt gebruikmaken van de nieuwe verlichting.

Beweeg je energiezuinig voort onderweg

Eens je vertrokken bent naar een klant, hoeft het energie besparen niet te stoppen. Integendeel. Met zoveel mogelijk collega’s samen rijden is niet alleen gezellig, maar ook milieuvriendelijk. Zeker als dat ook nog eens elektrisch kan. Die (bestel)wagen heb je misschien ook opgeladen via zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand?

Elektrisch rijden

Je spaart niet alleen het milieu, maar ook op je rekening. Je geniet namelijk van fiscale voordelen als je voor elektrisch rijden kiest. Tot 2020 is de verkeersbelasting gratis. En je bent in Vlaanderen vrijgesteld van de Belasting Op Inverkeerstelling (BIV) als de CO2-uitstoot van je wagen lager is dan 50 g/km. Wist je trouwens dat er ook een breder gamma aan elektrische bestelwagens rondrijdt? Je laadt ze waar en wanneer je wilt. Heb je zonnepanelen? Dat vormen ze met je wagen een perfecte combo.

Duurzame levensstijl

Duurzaam leven zit soms in de kleine dingen. Kies bijvoorbeeld voor een thermos of drinkbus in plaats van plastic bekertjes of flessen. Krijg je klanten over de vloer? Bied hen een drankje aan in glazen of tassen. Vermijd aluminiumfolie en kies voor een brooddoos of herbruik de broodzak. Stop daarin eens een vegetarische lunch met ingrediënten van de lokale boer. Neem alles mee in een rugzak of andere draagtas die niet van plastic is. Of helemaal iets anders: wist je dat er een zonnelader bestaat om jouw gsm onderweg op te laden?

Trek de energiebesparing door in je (thuis)kantoor

Af en toe moet er ook papierwerk gebeuren. Dat kan op jouw kantoor of bij je thuis. En ook daar kun je energie besparen via kleine aanpassingen.

Inrichting van je kantoor

Ben je van plan om jouw kantoor een likje verf te geven? Schilder je muren in lichte tinten. Muren in een lichte kleur weerkaatsen maar liefst 60% tot 90% van het licht. Zo hoef je veel minder snel de verlichting in te schakelen. Andere tips:

Warme materialen
Van een ruimte kan gezegd worden dat ze erg ‘warm’ aanvoelt. Dat duidt niet op de temperatuur, maar wel op het effect van de warme materialen. Kies bijvoorbeeld voor een houten parketvloer, een vloerbedekking uit kurk of een goed geïsoleerde stenen vloer.

Zit gezellig samen in één ruimte
Heb je meerdere collega’s verspreid op verschillende bureaus? Misschien is het mogelijk om te groeperen. Meer mensen in één ruimte betekent minder verwarming nodig.

Ramen en deuren sluiten als het kan
Tussen verschillende kantoorruimtes houd je de deuren en ramen best gesloten. Een eenvoudige manier om geen energie te verliezen.

Geef de radiatoren hun ruimte
Het is beter om niets op de radiatoren te leggen of ze te bedekken. Je zet er ook best geen kasten of bureaus voor. Zo belemmer je de warmteafgifte niet.

Zonnewering helpt verkoelen
Om het gebruik van airco te verminderen maak je best optimaal gebruik van zonnewering. Daardoor daalt de temperatuur binnen met gemakkelijk 4 tot 6 °C.

De laatste doet de gordijnen toe
Heb je lamellen of gordijnen in je kantoor? Doe ze ’s avonds toe. Hetzelfde geldt voor rolluiken die je laat zakken. Op die manier houd je de warmte binnen.

De thermostaat in je kantoor

In weinig gebruikte kantoorruimtes mag de temperatuur lager. Hierdoor kun je veel besparen. Let er wel op dat je kantoor vorstvrij (+6 °C) blijft. Andere tips:

Een graadje minder wanneer je stilzit
Wanneer het tijd is voor papierwerk, mag de thermostaat een graad lager. Van 21 °C naar 20 °C. Hierdoor bespaar je 7% energieverbruik.

Nachtstand aan bij einde werkdag
Laat de thermostaat op nachtstand gaan een uur voor iedereen naar huis gaat. Je voelt het verschil niet én je bespaart energie. Maak het verschil tussen dag (20 °C) en nacht (16 °C) niet groter. Anders koelt je kantoor te sterk af en moet je meer energie gebruiken om het terug op te warmen.

De toestellen in je kantoor

Het gebeurt dat de radiatoren op je kantoor lucht bevatten. Dan worden ze niet volledig warm. Ontlucht ze dus voor een hoger rendement. Bij voorkeur in het begin van het stookseizoen. Andere tips:

Bijverwarmen op elektriciteit is duur
Extra elektrische vuurtjes verbruiken gek veel. Ze zijn dus duur. Vermijd daarom bijverwarmen op elektriciteit.

Condensatieketel op aardgas is een aanrader
Ben je aan een nieuwe verwarmingsketel toe? Dan is kiezen voor een condensatieketel op aardgas een slimme keuze. Voor een condensatieketel moet je een budget voorzien van minstens 2.500 euro. Deze zijn wel veel energiezuiniger. Je kunt maar liefst 11% besparen op je energiefactuur. Wil je graag een ‘groener’ systeem? Combineer de condensatieketel dan met zonnepanelen tot een zogenaamde zonnegascombi. Zo bespaar je nog meer op je energiekosten én doe je het milieu een plezier.

Laat aircotoestellen niet vrij staan
Zeker in de zomer zijn vrijstaande aircotoestellen te vermijden. Op jaarbasis verbruikt anders een klein aircotoestel van 1.400 W al gauw 700 kWh meer.

De keuken in je kantoor

Heb je koelkasten op kantoor? Vermijd dat ze half benut zijn. Beter één volledig benutte koelkast dan verschillende half benutte koelkasten samen. Beperk dus het aantal koelkasten. Dat geldt ook voor elektrische boilers. Zeker als er slechts af en toe warm water nodig is. Een geiser (doorstroomtoestel) op aardgas is energiezuiniger dan een boiler. Andere tips:

Laat keukenboilers stevig uitgaan in het weekend
Plaats een timer tussen het stopcontact en de stekker van elektrische keukenboilers. Zo schakelen deze automatisch uit buiten de kantooruren.

Schakel het licht van de drankautomaat uit
Verwijder de verlichting van de drankautomaat op je kantoor. De lamp brandt anders dag en nacht. Ook als je geen drank neemt.

Zet de drankautomaat in weekendmodus
Schakel drankautomaten in het weekend uit met een timer. De dranken worden zo niet onnodig gekoeld.

Verwarm je koffie in thermoskan
Verse koffie warm houden met het koffiezetapparaat is niet energievriendelijk. Een thermoskan is dat wel.

De toestellen in je kantoor

Kleine toestellen op kantoor kunnen verrassend veel energie verbruiken. Neem nu jouw computer. Als je screensavers gebruikt met foto’s, dan vraagt dat evenveel energie als een normaal schermgebruik. Slaapmodus is beter. Andere tips:

Plaats stekkerblokken met aan/uit-schakelaar
Op die manier kun je toestellen die je niet gebruikt gemakkelijk tezamen uitschakelen.

Plaats schakelaars tussen stopcontact en dimmer
Of trek de stekker gewoon uit. Heel wat dimmers blijven anders energie verbruiken. Ook als de lamp niet brandt.

Verwijder lader/transformator na werkdag uit stopcontact
Een lader (bv. voor laptop of gsm) of een transformator (bv. voor een printer) verbruikt ook stroom als je het toestel niet gebruikt.

Vakantie: zet werkmodus én toestellen uit
Vergeet ook de koelkasten niet leeg te maken en uit te schakelen.

Maak iedereen energiebaas

Duid een verantwoordelijke aan die ’s avonds op energiejacht gaat. Controleer meteen of alle ramen en deuren gesloten zijn. Vergeet ook niet te blijven communiceren over energiegebruik. Hang bijvoorbeeld gebruiksaanwijzingen en meldingen uit, deel een overzicht van het energieverbruik, …

Veel van deze tips kun je trouwens ook thuis toepassen. We schreven 90+ tips om thuis energie te besparen.

Op de officiële website van het Vlaams Energieagentschap (VEA) van de Vlaamse overheid – www.energiesparen.be – kun je nog heel wat andere nuttige informatie terugvinden.

Wil je grotere investeringen doen, zoals zonnepanelen leggen of isolatie plaatsen? Check dan zeker de websites van de overheden om te weten te komen of je recht heeft op subsidies:

Veel succes met deze besparingstips. Heb jij nog een tip? Laat het ons weten!